Od Formule 1 do Marca Chagalla: Izložbe zbog kojih ćemo u 2024. potegnuti do Beča
Od Formule 1 do Marca Chagalla: Izložbe zbog kojih ćemo u 2024. potegnuti do Beča

Od Formule 1 do Marca Chagalla: Izložbe zbog kojih ćemo u 2024. potegnuti do Beča

Beč nam je uvijek na radaru zbog zanimljivih događanja. Gotovo da nam i ne treba dodatna izlika da posjetimo divan grad, ali uvijek je dobro svoj itinerar obogatiti jednom kad se odlučimo na kratko vikend putovanje. Izložbe, koncerti, neizostavni Advent, novi restorani i gastro lokacije… konstantno se događa nešto zanimljivo.

Danas su nam u fokusu izložbe koje su u austrijskoj prijestolnici uvijek na razini. Od Chagalla preko Rembrandta i Lichtensteina do deva, formule 1, pitanja politike identiteta i kulturnih identiteta – samo su neke od tema koje će biti prikazane na izložbama ove godine u Beču.

Donosimo pregled dosad najavljenih izložbi u Beču u 2024. godini.

Albertina
Albertina

Retrospektiva Roya Lichtensteina i Marca Chagalla

U bečkom muzeju Albertina Modern 16. veljače otvara se izložba „Ljepota različitosti“ koja se kritički osvrće na pitanja politike identiteta koja okružuju klasu, rasu i spol. Izložba traje do 18. kolovoza.

Također, u muzeju će se do 14. kolovoza odnosno 13. rujna moći pogledati i djela Alfreda Kubina i Erwina Wurma. Povodom 100. obljetnice rođenja američkog pop-art umjetnika u muzeju Albertina početkom se ožujka otvara izložba Roy Lichtenstein: Izložba za stogodišnjicu. Bit će postavljeno oko 90 slika, skulptura i grafika. Krajem rujna muzej osim toga prikazuje i veliku retrospektivu Marca Chagalla. Početak listopada posvećen je ekspresionističkom slikaru Egonu Schieleu viđenom očima slikara Adriana Gheniea. Rumunjski umjetnik uskrsava Schieleova djela u crno-bijelim prikazima i utjelovljuje ih na nov način.

Roy Lichtenstein, Zidna tapeta i interijer s plavim podom, 1992. © Albertina Wien
Roy Lichtenstein, Zidna tapeta i interijer s plavim podom, 1992. © Albertina Wien

Formula 1 dolazi u Beč

Ponešto drugačija izložba otvara se 2. veljače u dvorani za događanja Metastadt. Nakon uspješne svjetske premijere u Madridu izložba o formuli 1 zaustavlja se u Beču. Na površini od 3.000 metara kvadratnih bit će prikazana povijest formule 1, njezinih najznačajnijih vozača i utrka, trkaćih automobila te njihove proizvodnje

Rembrandt u Muzeju povijesti umjetnosti

Bečki Muzej povijesti umjetnosti sredinom ožujka donosi izložbu Holbein. Burgkmair. Dürer. Renesansa na Sjeveru. Osim toga, početkom listopada postavlja se izložba u kojoj će se uz Rembrandtova moći vidjeti i oko 50 djela njegova učenika Samuela van Hoogstratena.

F1 izložba

Preko kulturnog identiteta Ukrajine do Paula Gauguina

Ljubitelji umjetnosti će u sklopu izložbe U žarištu sukoba. Modernizmi u Ukrajini u Donjem Belvedereu moći bolje upoznati kulturni identitet Ukrajine. Izložba traje od 23. veljače do 2. lipnja.

Etnografski muzej s druge strane od 27. veljače do kraja godine u fokus stavlja jednogrbe i dvogrbe deve, ljame i alpake. U izložbi Na leđima deva dvopapkari su promatrani kao radne životinje, ali i nositelji nade u medicini, prehrani i tekstilnoj industriji.

Muzej grada Beča otvoren u prosincu nakon trogodišnje obnove početkom veljače posvećuje izložbu jednom od najznačajnijih austrijskih baroknih arhitekata Johannu Bernhardu von Erlachu koji je između ostalog projektirao Karlovu crkvu i dvorac Schönbrunn.

Izložbeni prostor Bank Austria Kunstforum Wien pak prikazuje izložbu Paula Gauguina. Prva je to velika retrospektiva francuskog slikara u Austriji nakon 1960-ih, a posjetitelji će u njoj moći uživati od početka listopada.

Super Taus i deva Jaša, 2017. © Imam Guseinov
Super Taus i deva Jaša, 2017. © Imam Guseinov

Tko brine? Židovski odgovori na patnju i nevolje

U bečkom Židovskom muzeju već 30. siječnja posjetitelji mogu pogledati izložbu „Tko brine? Židovski odgovori na patnju i nevolje“. Izložba je otvorena do 1. rujna 2024., a prikazuje povijest njegovatelja, židovskih liječnika, primalja i majki. Izložba usto tematizira aktualna pitanja skrbi u ratnim vremenima te klimatskim katastrofama.

Foto: Slika 1: Roy Lichtenstein, Zidna tapeta i interijer s plavim podom, 1992., © Albertina Wien, Slika 2: Super Taus i deva Jaša, 2017. © Imam Guseinov, Profimedia, Albertina, Instagram (@martinanicolini)

Učitati još
Zatvori