U Tehničkom muzeju ne propustite zanimljivu izložbu generiranu pomoću umjetne inteligencije
U Tehničkom muzeju ne propustite zanimljivu izložbu generiranu pomoću umjetne inteligencije

U Tehničkom muzeju ne propustite zanimljivu izložbu generiranu pomoću umjetne inteligencije

U organizaciji umjetničke udruge Zagreb Art Kolektiv (ZARK) u srijedu 8. svibnja 2024. u 19 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla otvara se izložba „Elementally AI – Personifikacija periodnog sustava elemenata“. Autor izložbe je američki slikar sa zagrebačkom adresom, Johnathan Roberts. Kroz 118 digitalnih kolaža generiranih s pomoću umjetne inteligencije istražit će sjecište umjetnosti, tehnologije i znanosti.

Svaki od izloženih radova predstavlja kemijski element iz periodnog sustava. Autor kombinira klasično slikarstvo, digitalnu umjetnost i kolaž te proširenu stvarnost u svrhu zanimljivijeg doživljaja izložbe. Radovi su nastali iskorištavanjem mogućnosti generativne umjetne inteligencije. Time je autor nadogradio tradicionalne umjetničke metode i otkrio nam paralelni svijet beskonačnih mogućnosti suvremene tehnologije. Vrhunski glazbenici Borna Dejanović na kontrabasu i Mirjana Krišković na harfi svojim će glazbenim izvedbama uveličati otvorenje izložbe. Posjetitelji Tehničkog muzeja Nikola Tesla moći će razgledati izložbu „Elementally AI“ sve do rujna.

Tehnički muzej Nikole Tesle
Elementally AI

Djela generirana pomoću umjetne inteligencije

Patricia Kiš Terbovc, povjesničarka umjetnosti, koja će izložbu i otvoriti, naglasila je o ovom jedinstvenom umjetničkom projektu: Ako je suditi po pitanjima koja ga zaokupljaju u njegovoj umjetnosti, jasno je da je Johnathan prije slikarstva studirao povijest umjetnosti i filozofiju estetike. Osim, naravno, samog slikarstva, ovog umjetnika tematski zanimaju neka od kompleksnijih pitanja suvremenog društva. I uvijek se osjeti jedna duhovna komponenta, koju ćete osjetiti i kada ovog umjetnika osobno upoznate.

Na najnovijoj izložbi, u Tehničkom muzeju, izložena su djela generirana uz pomoć umjetne inteligencije te na njima Johnathan kombinira klasično slikarstvo, digitalnu umjetnost i kolaž te proširenu stvarnost. Rezultat je, dakle, spoj slučajnosti i umjetnikova rada, neočekivan, istodobno i kontroliran. I ukazuje ovim radovima, možda i nehotice, na ono što je, vjerujem, svima jasno. Ako umjetnik ima dodanu, i ljudsku i umjetničku vrijednost, a Johnathan Roberts ju ima, to je nešto što se neće moći nadomjestiti umjetnom inteligencijom.

Elementally AI

Johnathan Roberts

Umjetnik i autor projekta Johnathan Roberts obrazložio je svoju motivaciju: Ova je izložba vizualna odiseja koja posjetitelje poziva da se otisnu na putovanje svijetom kemijskih elemenata. Stapajući maštu s likovnim umijećem i najsuvremenijom tehnologijom rasvjetljavamo suštinsku ljepotu i značaj elemenata te tako pobuđujemo znatiželju i čuđenje u srcima i umovima publike. Od zavodljivog svjetlucanja zlata do bezvremenske snage željeza, svaki je rad vizualno dojmljiv i uzbudljiv izraz suštine elementa koji predstavlja. To je izložba koja izlazi izvan okvira konvencionalnih normi i slavi fuziju umjetnosti, tehnologije i znanosti. Svojom vizijom temeljenom na inovacijama i opredijeljenošću za osnaživanje obrazovanjem, izložba nas vodi na transformativno putovanje čiji je cilj redefinirati izložbeno okruženje i pobuditi novu strast za istraživanjima i otkrićima.

Elementally AI

Projekt organizira neprofitna umjetnička udruga Zagreb Art Kolektiv, a njegovo predstavljanje ugošćuje Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu. Izložbu su podržali partneri Print shop, Presscut, Blue Marble Translations i medijski pokrovitelji Journal, Netokracija i Storybook.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori