Umjetničke akcije, izložbe, glazba i performansi vraćaju se u Ilicu!

Umjetničke akcije, izložbe, glazba i
performansi vraćaju se u Ilicu!

Projekt Ilica: Q’art 2020. ove se godine odvija u posebnim okolnostima. Situacija u kojoj se naš grad našao u posljednjih nekoliko mjeseci (razoran potres i socijalna distanca uzrokovana pandemijom) pokazala je da su ovakvi projekti Zagrebu i više nego potrebni. 7. lipnja 2020. Ilica će biti zatvorena za promet i opet postati mjesto susreta građana. Iz organizacije poručuju da je sada važno osvijestiti „Mi građani smo grad“.

Projekt Ilica: Q’art 2020.

Ovim projektom redovito se ukazivalo na to koliko je važno za dostojanstvo i duh građana i grada, vratiti grad upravo građanima. Centar grada i sama povijesna jezgra ranjivija je nego ikad i to smo shvatili nakon razornog potresa. Ilica kao žila kucavica grada posebno je nastradala u potresu i upravo će oporavak života u njoj biti nešto što će i najduže trajati. No duh građana u ovim trenucima upravo je najvažniji kako bi se Zagrebu vratio onaj stari sjaj koji zaslužuje. 

Nove devastacije grada znak su da smo mu potrebniji još i više

Proces umjetničkih, kulturnih i participativnih akcija započetih prije dva desetljeća, kroz Community Art/ Umjetnost zajednice, nastavlja se projektom Q’art i u 2020. godini. „Unatoč ovom vrlo specifičnom trenutku u vremenu i prostoru, organiziramo festivalski dio Projekta Ilica: Q’ART. Ulicu će ispuniti umjetnici, i to bogatim i raznovrsnim umjetničkim i kulturnim programom. Očekuju nas umjetničke akcije, urbani kolaži, izložbe, glazba, plesne izvedbe i performansi. Održat će se i ulične revije, buvljak i drugi pop-up događaji iznenađenja. Ove godine glavni je partner projekta kazalište Gavella. Njezina je devastirana zgrada dobila crvenu oznaku nakon potresa pa će svoje programe, iznimno ovom prilikom, preseliti u prostor Q’ART-a.“ Kažu iz organizacije. Uz cijeli program svoje će fotografije izložiti i poznata fotografkinja Vladimira Spindler.

Potresno dobar festival u U Q’ART-u

Inicijatori i autori projekta su Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović, koji kroz participativni model godinama na projektu okupljaju građane, institucije, umjetničke i društvene organizacije te udruge, u misiji poboljšanja kvalitete života građana. „Treba se prisjetiti koliko je umjetnost, kultura i kreativnost činila za naše unutarnje i socijalno zdravlje u doba „socijalne distance“ u općoj karanteni. Takvu ulogu umjetnost je imala u svim krizama i svugdje. Imat će je i u budućnosti, pa tako i u ovoj krizi. Ilica je simbol pozitivnih ljudskih vrijednosti. Od njenog multikulturnog nastajanja, pa sve do otpora gentrifikaciji.“ Event se održava od 09:30 – 14:30 na području Ilice (Od Frankopanske do Primorske).

Foto: Vladimira Spindler, PR

Učitati još
Zatvori