Kulturni vodič: 10 izložbi u Europi koje vrijedi posjetiti ove godine
Kulturni vodič: 10 izložbi u Europi koje vrijedi posjetiti ove godine

Kulturni vodič: 10 izložbi u Europi koje
vrijedi posjetiti ove godine

Rado pratimo događanja na domaćoj likovnoj sceni pa tako ovdje možete pronaći raspored aktualnih izložbi u Zagrebu. No, ovoga puta smo zavirili izvan granica te sastavili popis 10 aktualnih europskih izložbi koje zaista vrijedi posjetiti, a trenutno se prikazuju.

Dana Schutz

Vrijeme trajanja: Do 11. lipnja 2023.

Retrospektivna izložba američke umjetnice Dane Schutz čiji rad je prepoznatljiv po gestualnim, figurativnim slikama koje često kao polaznu točku uzimaju određenu temu ili narativ, prikazuje se u Muzeju moderne umjetnost Luizijane nedaleko od Kopenhagena. Na izložbi su predstavljena umjetnička djela nastala tijekom dvadeset godina duge karijere Dane Schutz, s fokusom na radove koje je muzej nedavno uvrstio u vlastitu zbirku.

Vermeer

Vrijeme trajanja: Do 7. lipnja 2023.

Iako je izložba trenutno rasprodana, uvijek postoji mogućnost puštanja dodatnih karata u prodaju. Postavka se nalazi u Rijksmuseumu u Amsterdamu, a ono što je čini posebnom jeste to što na jednom mjestu okuplja 28 slika koje je Vermeer za kratak radni, ali i životni vijek, stvorio. Mnoga djela su prvi put dospjela na nizozemsko tlo otkada su isto napustila.

Donatello: Sculpting the Renaissance

Vrijeme trajanja: Do 11. lipnja 2023.

Donatello važi za jednog od najistaknutijih renesansnih kipara koji je ostavio neizbrisiv trag na brojnim mjestima u Italiji. Postavka Sculpting the Renaissance jedna je od najvećih kada govorimo o radu talijanskog umjetnika, a postavljen u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu. Pored izložbe, muzej je pripremio i dodatne programe za posjetioce.

Golden Mummies of Egypt

Vrijeme trajanja: Do 31. prosinca 2023.

Manchester Museum je nakon dvije godine ponovo otvoren u veljači, a prvi postav fokus stavlja na ideju zagrobnog života u starom Egiptu. Iako je ulaz na izložbu Golden Mummies of Egypt besplatan, ipak je neophodno rezervirati kartu ranije.

 

After Impressionism: Inventing Modern Art

Vrijeme trajanja: Do 13. kolovoza 2023.

U Nacionalnoj galeriji u Londonu izložena je postavka na kojoj su predstavljena dela Paula Cezannea, Vincenta van Gogha i Paula Gauguina, a koja ispituje njihov utjecaj na mlađe generacije francuskih umjetnika, na njihove vršnjake i na krugove umjetnika širom Europe u Barceloni, Berlinu, Briselu i Beču. Na izložbi će biti prikazano više od stotinu slika i statua nastalih između 1880. i 1914. godine.

Manet / Degas

Vrijeme trajanja: Do 23. srpnja 2023.

Édouard Manet i Edgar Degas živjeli su i stvarali u isto vrijeme. Dva potpuno različita umjetnika obilježila su početke moderne umjetnosti u Francuskoj, a postav Manet /Degas u Muzej d’Orsay u Parizu ispituje razlike i potencijalne sličnosti u njihovim radovima.

Hugo van der Goes: Between Pain and Blis

Vrijeme trajanja: Do 16. srpnja 2023.

Hugo van der Goes jedan je od najznačajnijih flamanskih umjetnika kasnog 15. vijka čiji rad se vezuje uz oslikavanje oltarskih slika i portreta. Tijekom života postao je arhetip problematičnog umjetnika, a dvanaest od ukupno četrnaest njegovih djela izloženo je u Galeriji Gemelde u Berlinu.

Basquiat x Warhol. Painting 4 Hands

Vrijeme trajanja: Do 28. kolovoza 2023. godine

U Fondaciji Louis Vuitton u Parizu postavljena je izložba dva utjecjna umjetnika 20. stoljeća. Andy Warhol i Jean-Michael Basquiat bili su bliski prijatelji, a u periodu između 1984. i 1985. godine radili su na seriji od 160 slika. Među njima se nalazi i osam radova sa potpisom obojice umjetnika. Također, na izložbi se nalaze i radovi drugih istaknutih umjetnika koji su definirali umjetničku scenu New Yorka tokom osamdesetih godina, poput Keitha Haringa i Jenny Holzer.

Hilma af Klint & Piet Mondrian

Vrijeme trajanja: Do 3. rujna 2023.

Još jedna dualna izložba nalazi se na našem popisu preporuka. Naime, Hilma af Klint i Piet Mondrian naizgled nemaju ništa zajedničko, a ipak oboje slove za pionire apstraktne umjetnosti. Shodno tome, londonski Tate izložbom Hilma af Klint & Piet Mondrian, na kojoj će se naći više od 250 umjetničkih radova, nastoji otvoriti dijalog između stvaralaštva ovo dvoje umjetnika.

Luxury and Power: Persia to Greece

Vrijeme trajanja: Do 13. kolovoza

Britanski muzej u Londonu poznat je po najboljim historijskim izložbama u Europi, a 2023. godinu obilježiti će ona o luksuznim objektima koji su bili sinonim za moć u staroj Perziji i Grčkoj. Na postavci Luxury and Power: Persia to Greece izloženi su predmeti od zlata, srebra i stakla.

*Članak preuzet sa Journal.rs.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori