Jeste li ga i vi imali kod kuće? U Brigadi je postavljena izložba posvećena legendarnom telefonu
Jeste li ga i vi imali kod kuće? U Brigadi je postavljena izložba posvećena legendarnom telefonu

Jeste li ga i vi imali kod kuće? U Brigadi je postavljena izložba posvećena legendarnom telefonu

Za početak, kratka priča o kućnom telefonu:

Prva asocijacija na kućni telefon zasigurno mi je onaj bijeli Iskrin koji je nekoć stajao na posebnom stoliću u centralnom hodniku. Njegovu zvonjavu, uz otvorene prozore, uspješno si čuo i na ulici. Prezirala sam isti zbog brojčanika – prvenstveno jer mi nije omogućavao da igram Huga. Želje da isti bude promijenjen nisu naišle na odobravanje jer – ako funkcionira, ne mijenjaj.

S dobom interneta napokon je stigao željeni novi kućni telefon, ali brzo je nestao iz centralnog hodnika… Zanimljivo, tamo se opet vratio taj isti Iskrin telefon, ovoga puta kao dekorativni predmet i vrsni primjerak dizajna. 

Upravo se u ovom malom prisjećanju ogledaju i neke karakteristike koje potencira i aktualni postav izložbe u Brigadi, osmišljen od strane Kristine Volf i posvećen modelu  ETA-85. Kvaliteta izrade koja je omogućavala dugotrajnost, istaknuta pozicija u sklopu kućanstva i promjena percepcije od isključivo uporabnog do umjetničkog predmeta neke su od točaka koje naglašava i ova izložba.

ETA 85 Brigada
ETA 85 Brigada

ETA 85

Na Ljubljanskom sajmu elektronike te je 1978. godine tvrtka Iskra iz Kranja predstavila upravo telefon koji se nalazio i u mom kućanstvu – model ETA- 80. Karakterizirao ga je okretni brojčanik, no isti je napušten u novom modelu dodavanjem dekadne tipkovnice. Tako je nastala ETA-85, model kojem je posvećena i ova izložba.

Njegov dizajn, kao i dizajn prethodnika, potpisuje slovenski industrijski dizajner i arhitekt Davorin Savnik. Serijska proizvodnja telefona ETA-85 započela je 1980. godine, a izvorna ponuda uključivala je modele u crvenoj, žutoj, zelenoj i smeđoj boji.

ETA 85 Brigada
ETA 85 Brigada
ETA 85 Brigada

Od utilitarnog predmeta do ikone dizajna

Zbog upečatljivog izgleda i niskog profila nalik trkaćem bolidu, neki su mu od milja nadjenuli nadimak Fittipaldi, po u to vrijeme popularnom brazilskom vozaču Formule 1 Emersonu Fittipaldiju. A kad smo kod zanimljivosti, upravo se ovaj model smatra i najprodavanijim telefonom svih vremena, jer je zbog neodgovarajućih regulacija autorskih prava i slabe patentne zaštite, dizajn ovog telefona kopiran diljem svijeta. Pojedine procjene otkrivaju kako je svojevremeno u svijetu napravljeno oko 300 milijuna telefona dizajnom identičnih Savnikovom telefonu.

ETA 85 Brigada
ETA 85 Brigada

Za sve generacije

Model ETA-85 danas je slavljen zbog svoje utilitarne, ali i funkcionalne namjene te uspješnog spajanja istih. Uvršten je u zbirke muzeja MoMA (The Museum of Modern Art) u New Yorku i Muzeja moderne umjetnosti u Münchenu. A razgledati ga možete i u Brigadinom showroomu.

Izložba je ovo za velike i malene. S jedne strane, one koji će, baš poput mene, uz njega vezati određenu anegdotu. S druge strane, oni koji će se prvi puta susresti s njim, doduše kao reliktom povijesti, ali potpuno svjesni njegove važnosti.

Učitati još
Zatvori