Vrhunski arhitektonski stručnjaci stižu na Dane Orisa
Vrhunski arhitektonski stručnjaci stižu na Dane Orisa

Vrhunski arhitektonski stručnjaci
stižu na Dane Orisa

U petak i subotu 3. i 4. studenoga 2023. godine (petak s početkom u 13.00 sati i subota s početkom u 10.00 sati) u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održat će se arhitektonski simpozij – Festival Dani Orisa.

Dani Orisa (4)
Foto: Damil Kalogjera

Dani Orisa međunarodni su arhitektonski Festival koji organizira Oris Kuća arhitekture. Međunarodni arhitektonski simpozij Dani Orisa održava se od 2001. godine, a dosad je sudjelovalo više od 300 predavača, vrhunskih stručnjaka iz cijelog svijeta. Na Danima Orisa predavali su tako istaknuti svjetski arhitekti, dobitnici najvećih nagrada i priznanja: Álvaro Siza, Kengo Kuma, Shigeru Ban, Alberto Campo Baeza, Juhani Pallasmaa, Peter Zumthor, Mansilla + Tuñon, Adam Caruso, Davis Adjaye, Steven Holl, Fumihiko Maki, Eduardo Souto de Moura, Kazuyo Sejima, Herman Hertzberger, Hrvoje Njirić, Smiljan Radić, Bevk Perović i brojni drugi.

Na ovogodišnjem simpoziju sudjelovati će niz predavača iz Hrvatske, regije, Europe i svijeta.

Mia Roth Čerina & Tonči Čerina, Hrvatska

Zajedno rade od 1999. godine, sudjelujući na javnim arhitektonskim natječajima na kojima su osvojili brojne nagrade. Godine 2008. bili su nominirani za Nagradu ‘Viktor Kovačić’, a osvojili su je 2019. Godine 2020. dobili su Grand Prix Salona arhitekture u Novom Sadu i Nagradu Fresh&Bold Dana arhitekture u Sarajevu. Godine 2021. dobili su 2. nagradu Balkanskog arhitektonskog bijenala.

Mikelić Vreš Arhitekti, Hrvatska

Arhitektonski ured iz Zagreba koji su 2007. osnovali Marin Mikelić i Tomislav Vreš. Ured se bavi projektima različitih mjerila i tipologija, u rasponu od individualnog stanovanja i turizma do društvene i javne sfere. Redovito sudjeluju na otvorenim javnim arhitektonskim i urbanističkim natječajima na kojima osvajaju brojne nagrade. Dobitnici su brojnih hrvatskih i međunarodnih strukovnih nagrada kao što su: Posebno priznanje Zagrebačkog Salona (2012.), nagrada UHA ‘Viktor Kovačić’ (2012., nominacije 2014. i 2022.), nagrada UHA ‘Drago Galić’ (nominacije 2021. i 2022.), Balkanski arhitektonski bijenale (2019. i 2021.), Brick Award za jugoistočnu Europu (2015.) te nominacija za europsku nagradu Mies van der Rohe (2014.) Projekti ureda predstavljeni su u brojnim publikacijama i predavanjima te izlagani na izložbama u Zagrebu, Milanu, Ljubljani, Beogradu i Novom Sadu.

mikelić-vreš

Studio Autori, Srbija

Višestruko nagrađivani beogradski studio aktivan u polju arhitekture i dizajna. Tijekom svoje 15-godišnje prakse studio je razvio multidisciplinarni pristup koji proizlazi iz razumijevanja lokalnog konteksta, individualnih potreba svakog klijenta i skrivenih potencijala prostora, ali i istrajnosti u pronalaženju specifičnih prostornih rešenja.

Među brojnim projektima koji se kreću od produkt dizajna, preko stambenih i poslovnih prostora i objekata, do ambijentalnih cjelina, najznačajniji je Mokrin House, realizirano imanje koje obuhvaća pet objekata hibridnih namjena, u Mokrinu. Za objekte u okviru istog imanja, AUTORI su dvostruki dobitnici Nagrade ‘Ranko Radović’ i Salona arhitekture u Beogradu, a dva puta su nominirani za Mies van der Rohe nagradu za suvremenu arhitekturu (2013. i 2015. godine). Od 2017. godine studio vode Dijana Novaković i Maja Necić

Arhitektura Krušec, Slovenija

Lena Krušec i Tomaž Krušec studirali su na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani, a 2002. godine osnivaju arhitektonski ured Arhitektura Krušec. Tomaž je studirao i na Akademiji za arhitekturu u Mendrisiju u klasi Petera Zumthora. Od 1999. godine predaje na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Dobitnici su Plečnikove medalje i Plečnikove nagrade  (za Biotehnološki fakultet), što su najviša stručna republička priznanja u Republici Sloveniji. Tri puta su bili nominirani za nagradu Mies van der Rohe koju dobivaju 2022. godine za projekt tržnice u Ptuju.

ark arhitektura krusec house g 2014

Fasch & Fuchs Architekten, Austrija

Fasch & Fuchs arhitektonski ured osnovali su Hemma Faschs i Jakob Fuchs 1994. godine s uredima u Beču i Hausmannstättenu. Njihov rad karakteriziraju sofisticirane konstrukcije i suptilno korištenje dnevnog svjetla. Ured je zadužen za realizaciju više obrazovnih i kulturnih projekata, za što su dobili mnoga priznanja i nagrade. Godine 2021. bili su nominirani za Mies van der Rohe nagradu za školski kampus Neustift u Tirolu.

fachs-fuchs

Amir Vuk Zec, BiH

Sarajevski arhitekt u 40 godina dugoj praksi realizira objekte različitih mjerila s istim nivoom posvećenosti često se naslanjajući na kontekst podneblja u kojem stvara.  

Godine 1984. za najbolje realizirani interijer jedne zlatarske radnje osvaja republičku nagradu ‘Borba’ u suradnji s Mirkom Marićem Marom. Također osvaja nagrade poput Grand Prix Collegium Artisticuma za različite tipove arhitekture, te AIT Award i A’Design Award za Hotel Pino. Realizacija Hotela Pino na Trebeviću u Sarajevu je ujedno i najpoznatiji projekt Studija Zec, pa je tako nominiran za EU Mies van der Rohe nagradu 2017. godine i Aga Khan nagradu 2022. godine. Opisujući rad u vrlo nestabilnim uvjetima bosanskohercegovačke arhitekture, Amir Vuk se duhovito koristi sintagmom ‘urgentna arhitektura’ i tako na slikovit način objašnjava kontekst u kojem se ostvario. Od 2022. godine postaje dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Carme Pinós, Španjolska

Carme Pinós (Barcelona, ​​1954.) diplomirala je arhitekturu, urbanizam i krajobraznu arhitekturu na Školi arhitekture u Barceloni (ETSAB) 1979. Od 1982. do 1991. radila je s arhitektom Enricom Mirallesom. Nakon te suradnje osniva vlastiti ured Estudio Carme Pinós. Od tada radi na brojnim projektima različitih opsega, od urbanih intervencija do dizajna namještaja.

Njezina najznačajnija djela uključuju: MPavilion u Melbourneu, arhitektonski sklop sastavljen od Trga Gardunya, Umjetničke škole Massana, stambenog bloka i zapadnog pročelja popularne tržnice La Boqueria u povijesnoj četvrti Barcelone, Caixaforum u Zaragozi, zgrada Sveučilišta ekonomije i poslovanja u Beču, sjedište katalonske vlade, Cube Towers u Guadalajari.

carme-pinos

STUDIO UP, Hrvatska

Predstavljali su Hrvatsku 2004. na Venecijanskom bijenalu paviljonom Frameworks u suradnji s Petrom Miškovićem i Ivanom Franke.  Na poziv Terence Riley-a kustosa izložbe Ultra Light Village i selektora bijenala dvaju gradova Shenzhena i Hong-Konga, realizirali su paviljon Gizmo 2011. godine. Lea i Toma kurirali su post-lockdown 56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma pod nazivom Ping-repozitorij budućnosti 2021. godine, instalaciju Doppelgänger i nastup Mirror/Mirror na 23. internacionalnoj izložbi Unknown Unknowns. An introduction to Mysteries milanskog trijenala 2022. godine.

Vinu Daniel za WALLMAKERS, Indija

Vinu Daniel rođen je u Dubaiju 1982. u tradicionalnoj indijskoj obitelji. Životni put ga vodi natrag u Indiju gdje 2005. godine upisuje Arhitektonsku školu na Tehničkom fakultetu u Trivandrumu. Nakon studija, dvije je godine proveo na Institutu Auroville Earth, smještenom sjeverno od Pondicherryja, radeći na projektu oporavka i izgradnje nakon tsunamija pod Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Na Institutu je spoznao složenost svoje profesije i naučio graditi koristeći zemlju, cement i blokove blata. Veliki je utjecaj na Vinu Daniela imao i arhitekt Laurie Baker koji je živo u Trivandrumu i radio na razvoju održive arhitekture.

Povodom Festivala Dani Orisa 23, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3, Zagreb), u četvrtak 2. studenoga u 18 sati, bit će otvorena izložba prijavljenih radova na Natječaj za nagradu ‘Tripun Bokanić’ Klesarske škole Pučišća 2023. Također, u sklopu Festivala, neposredno prije prikazivanja na HRT-u, bit će premijerno prikazana jedna od epizoda najnovije sezone serijala Betonski spavači.

betonski-spavači
Učitati još
Zatvori