Ans Azura: Platforma putem koje radovi hrvatskih umjetnika postaju dijelom globalnih kolekcija
Ans Azura: Platforma putem koje radovi hrvatskih umjetnika postaju dijelom globalnih kolekcija

Ans Azura: Platforma putem koje radovi hrvatskih umjetnika postaju dijelom globalnih kolekcija

Ans Azura novi je akter na međunarodnom umjetničkom tržištu. Riječ je o internetskoj platformi koja predstavlja međunarodno poznata, kao i manje viđena moderna i suvremena umjetnička djela iz srednje i istočne Europe te s Bliskog istoka. U ukupnom iznosu većem od sedam milijuna eura, radovi prodani na devet aukcija Ans Azure čine značajan dio sekundarnog regionalnog tržišta.

Ans Azura
Dušan Džamonja, flomaster na papiru

Povezivanje ljudi s umjetnošću

Zapadne zemlje desetljećima su bile vodeće na tržištu suvremene umjetnosti, a bivši istočni blok svjedočio je fragmentiranom i nesigurnom gospodarskom tlu. Ono je onemogućilo bilo kakvo tržišno isticanje ili održivi interes za regiju. Ipak, kvaliteta umjetničkih djela doprinijela je nezaustavljivom rastu globalnog interesa. Sve je uzbudljiviji proces razotkrivanja potencijala talentiranih umjetnika iz srednje i istočne Europe. Upravo to je glavni fokus Ans Azure koja tako postaje lako dostupna poveznica za zapadna, istočna i bliskoistočna tržišta.

Ans Azura
Dušan Otašević, obojano drvo

Nastala je iz potrebe da se omogući kontinuirana i dugotrajna prisutnost umjetnika s ovih prostora. Cilj joj je povećati vidljivost i razumijevanje umjetnika koje je zapadno tržište zanemarilo. Ans Azura povezuje ljude s umjetnošću i umjetnost s ljudima. To je sofisticirana online zajednica kolekcionara, umjetnika, kupaca, prodavača i ljubitelja umjetnosti. Web dizajn lagan za navigaciju čini cijeli proces jednostavnim i transparentnim.

Iskusan tim umjetnika

Kroz otkrivanje bogatog portfelja pozivaju novu publiku da sudjeluje putem pouzdanih internetskih aukcija, kao i privatnih prodaja po narudžbi. Nude besprijekornu uslugu kupnje i prodaje umjetnina svim kupcima koji ne posjećuju umjetničke sajmove i galerije, ali provode dosta vremena na mreži.

Ans Azura je započela s malim timom. Umjetničkom savjetnicom i kulturnom menadžericom, Andreeom Stanculeanu i Suzanom Vasilescu, povjesničarkom umjetnosti i galeristicom. One su ujedno i osnivačice platforme. Ali Ans Azura je daleko više od dvije osobe. To je iskusan tim međunarodnih povjesničara umjetnosti, umjetničkih savjetnika i regionalnih stručnjaka za umjetnost. Svi oni strastveno žele povećati transparentnost i pristup svijetu umjetnosti.

Vanja Žanko kao dio platforme

Kao umjetnička savjetnica pridružuje im se i jedno od najpoznatijih imena kulturnog menadžmenta u Hrvatskoj. Kustosica i kulturna menadžerica i prije svega zaljubljenica u umjetnost Vanja Žanko. Ona je i članica platforme Nomad posvećene gradnji kolekcija, prikupljanju sredstava, upravljanju narudžbama i produkciji umjetničkih izložbi i knjiga.

Originalni radovi hrvatskih umjetnika dio su uspješnog poslovanja ove platforme, postižu izvrsne cijene te postaju dijelom globalnih kolekcija i dijelom globalnog sekundarnog tržišta.

Ans Azura
Predrag Peđa Nešković, akril na platnu

Radovi renomiranih umjetnika

Rad Josipa Vanište na platnu Kompozicija br. 2 iz 1959. kupljen je za 73.200 eura. Amblematski rad istoga autora naslovljeno Bijela linija iz 1964/2007. godine za 61.000 eura. Utjecajni umjetnik, književnik i pedagog Josip Vaništa bio je suosnivač avangardne Grupe Gorgona. To je renomirani kolektiv umjetnika i mislilaca koji su zajedno djelovali od 1959. do 1966. Članovi Gorgone bili su slikari Julije Knifer, Josip Vaništa, Đuro Seder i Marijan Jevšovar, kipar Ivan Kožarić, arhitekt Miljenko Horvat, te povjesničari i kritičari umjetnosti Dimitrije Bašičević Mangelos, Matko Meštrović i Radoslav Putar.

Ans Azura
Radomir Dumjanović Damjan, akril na platnu

Kao slikar, Vaništa je uglavnom poznat po svojim radovima na rubu radikalnog minimalizma. Grupu Gorgona zajedno je s njim osnovao i Julije Knifer. Njegovo umjetničko djelovanje koncentriralo se na istraživanje jedne forme – meandra. To je započeo kasnih 1950-ih i razvio u temeljni interes svoje umjetničke produkcije. Meandar možemo shvatiti kao profinjenu geometrijsku formu, ali on također govori o umjetničkom nihilističkom istraživanju odsutnosti i redukcije te o meditativnom kreativnom procesu koji teži savršenstvu u izvedbi. Njegovi crteži meandra na papiru iz 1979. godine kupljeni su za 17.000 eura. Grafike iz 1985. godine u tehnici sitotiska dostigle su cijene 2.900 eura.

Organiziranje aukcija

Na ovoj platformi uspješno se predstavljaju remek djela hrvatskih umjetnika moderne i suvremene umjetnosti, uz bok renomiranim svjetskim umjetnicima kao što su: Magdalena Abakanowicz, Karel Appel, IRWIN, Tadeusz Kantor, Martin Kippenberg, Jannis Kounellis, Alicja Kwade, Natalia LL, May Ray. Svi rezultati su transparentni i zabilježeni u globalnim bazama podataka.

Pratite rezultate umjetnika na dosadašnjim aukcijama i na nadolazećim aukcijama: Lovro Artuković, Dušan Džamonja, Tomislav Gotovac, Ivan Kožarić, Edo Murtić, Ivan Picelj, Aleksandar Srnec, Miljenko Stančić, Mladen Stilinović, Miroslav Šutej, Marija Ujević Galetović, Zlatan Vehabović i mnogi drugi talentirani umjetnici. Sljedeća aukcija u koju se možete uključiti ide uživo 6. listopada, i nakon aukcije uživo možete kupiti direktno radove na web stranici.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori