Krenula je nova runda Malog Zagreba: Prošećite zagrebačkim ulicama i zavirite u minijaturne izloge starih obrta
Krenula je nova runda Malog Zagreba: Prošećite zagrebačkim ulicama i zavirite u minijaturne izloge starih obrta

Krenula je nova runda Malog Zagreba: Prošećite zagrebačkim ulicama i zavirite u minijaturne izloge starih obrta

Mali Zagreb se vraća s novom serijom minijaturnih instalacija! Ovaj jedinstveni projekt, koji je započeo u proljeće 2021., osvojio je srca Zagrepčana i posjetitelja svojim čarobnim prikazom zagrebačkih ulica u minijaturnim proporcijama. U 2022. godini, Mali Zagreb je nastavio s novim serijama minijatura koje su oživjele povijest i razvoj obiteljskih obrta. Ove godine, Mali Zagreb donosi potpuno novi dizajn – vibrantno dizajnirane i detaljnije minijature koje će očarati svojom autentičnošću i živopisnošću.

Nova serija Malog Zagreba za 2024. uključuje 12 novih minijatura, svaka s jedinstvenim karakterom koji oživljava povijest i identitet grada Zagreba.

Šetnje Zagrebom uvijek su čarobne, pogotovo kada krenu duži dani i ugodnije temperature. Malo je dovoljno da nas izmami u šetnju gradom. Ipak, osim svega ispred vas, sljedeći put kad izađete obratite pozornost i na ono što se nalazi ispod vaših nogu. Naime, filmski redatelj i umjetnik Filip Filković Philatz zajedno sa svojim suradnicima (Mia Martinović, Josip Kresović i Lucija Švob) zaslužan je za kontinuiranu seriju minijatura u Zagrebu naziva Mali Zagreb, koje nas iznova oduševljavaju.

Mali Zagreb

Na nekoliko lokacija u gradu, pronaći ćete ova prava mala i simpatična umjetnička djela koja će vam, sigurni smo, izmamiti osmijeh na lice. Kako sam umjetnik kaže: Život je zaista jednostavan, samo trebate pogledati ispod nogu i vidjeti ga. Koliko su ove minijature posebne odmah ćete primijetiti. Sljedeći put kad izađete u centar grada obratite pozornost na njih. Mali Zagreb je ovdje da vas podsjeti na bogatu povijest, identitet i životni duh Zagreba u minijaturnim proporcijama.

 

Nova serija Malog Zagreba za 2024. uključuje 12 novih minijatura, svaka s jedinstvenim karakterom koji oživljava povijest i identitet grada Zagreba:

Bistro

Minijaturni bistro zrači šarmom malih zagrebačkih kafića. Sa stolovima i stolicama na minijaturnoj terasi, ovdje je uvijek užurbano i živo. Fasada je u žutoj boji s natpisom “BISTRO” na vrhu, ispisanim tamnim slovima.

  • LOKACIJA: Bistro Fetiš – gluten free food – Antuna Bauera 9, 10000, Zagreb
mz2024_bistro

✶ Svijet cvijeća

U ovoj cvjećarni, šareni buketi i cvjetni aranžmani ispunjavaju izloge. Fasada je plave boje s natpisom “SVIJET CVIJEĆA” na vrhu, ispisanim crnim slovima na žutoj pozadini. Ispod natpisa nalazi se veliki prozor izloga kroz koji su prikazani razni cvjetovi i biljke u loncima. Pored prozora su drvena vrata s prozorčićima. Ispred izloga nalaze se tri tegle s biljkama.

  • LOKACIJA: Tvoje – Martićeva 14F, 10000, Zagreb
mz2024_svijet cvijeća

✶ Postolar

Postolarska radnja u minijaturi oživljava tradiciju popravljanja obuće. Fasada je tamnosmeđe boje s natpisom “POSTOLAR” na vrhu, ispisanim plavim slovima na žutoj pozadini. Ispod natpisa nalazi se prozor izloga kroz koji se vidi unutrašnjost radionice postolara, uključujući stol i alate za popravak cipela. Pored prozora su vrata.

  • LOKACIJA: Program Bar, Martićeva 14F, 10000, Zagreb
mz2024_postolar

✶ Foto atelier

Minijaturni foto atelier vraća nas u vrijeme crno-bijelih fotografija i portreta. Fasada je u svjetlosmeđoj boji s natpisom “FOTO ATELJE” na vrhu, ispisanim tamnim slovima. Ispod natpisa je prozor izloga koji prikazuje različite fotografske aparate i opremu. Pored prozora su mala vrata.

  • LOKACIJA: Selectedd design concept store, Jurja Ratkaja 10, 10000, Zagreb
mz2024_fotoatelje

Pekarna

Minijaturna pekarna ispunjena je mirisom svježe pečenog kruha i peciva. Fasada je žute boje s natpisom “PEKARNA” na vrhu, ispisanim tamnim slovima. Ispod natpisa nalazi se prozor izloga s prikazom kruhova i peciva. Iznad izloga je mala nadstrešnica. Pored prozora su vrata s detaljima u plavoj boji i ukrasnim elementima, uključujući viseći ukras u obliku kruha.

  • LOKACIJA: Korica – Martićeva 19, 10000, Zagreb

 

mz2024_pekarna

✶ Frizer

Frizerski salon u minijaturi donosi duh starinskih brijačnica. Fasada je tamnozelene boje s natpisom “FRIZER” na vrhu, ispisanim bijelim slovima. Ispod natpisa je prozor kroz koji se vidi unutrašnjost salona, uključujući frizerski pribor i police.

  • LOKACIJA: Express Bar – Petrinjska 4, 10000, Zagreb

 

mz2024_frizer

✶ Videoteka

Minijaturna videoteka vraća nas u doba VHS kaseta i filmova za iznajmljivanje. Fasada je tamnosmeđe boje s natpisom “VIDEOTEKA” na vrhu, ispisanim plavim slovima na žutoj pozadini. Ispod natpisa nalazi se prozor izloga kroz koji se vidi unutrašnjost videoteke, uključujući televizor, videorekorder i police s kazetama. Pored prozora su vrata s prozorčićima.

  • LOKACIJA: TEN22 cocktail bar – Tadije Smičiklasa 22, 10000, Zagreb

 

mz2024_videoteka

Umbrela

Minijaturni kišobranarski dućan šareni je kutak prepun raznobojnih kišobrana. Fasada je tamnosmeđe boje s natpisom “UMBRELA” na vrhu, ispisanim plavim slovima na žutoj pozadini. Ispod natpisa nalazi se prozor izloga kroz koji se vidi prikaz velikog žutog kišobrana na plavoj pozadini. Pored prozora su vrata s prozorčićima.

  • LOKACIJA: Restoran HAS – Račkoga 11, 10000, Zagreb
mz2024_umbrela

✶ Antikvarijat

Ovaj minijaturni antikvarijat donosi čar starinskih knjižara i zbirki rijetkih knjiga. Minijatura prikazuje antikvarijat s detaljnom fasadom, drvenim vratima i izlogom punim knjiga. Natpis “ANTIKVARIJAT” je istaknut iznad vrata.

  • LOKACIJA: Paravan o.o. – Martićeva ul. 4, 10000, Zagreb
mz2024_antikvarijat

✶ Ribarnica

Ribarnica u minijaturi donosi svježinu morskih plodova u grad. Fasada je tamnosmeđe boje s natpisom “RIBARNICA” na vrhu, ispisanim plavim slovima na žutoj pozadini. Ispod natpisa nalazi se veliki prozor izloga kroz koji se vidi unutrašnjost ribarnice s prikazom riba. Pored prozora su mala vrata s natpisom koji sugerira dnevnu ponudu.

  • LOKACIJA: Mojo Bar – Martićeva ulica 5, 10 000, Zagreb
mz2024_ribarnica

✶ Sladoled

Ova minijaturna sladoledarne vraća nas u ljetne dane. Fasada je plave boje s natpisom “SLADOLED” na vrhu, ispisanim bijelim slovima s crvenim rubovima. Ispod natpisa nalazi se prozor izloga kroz koji su prikazani različiti sladoledi u kornetu. Iznad izloga nalazi se plava nadstrešnica.

  • LOKACIJA: Second hand store “Reto” – kneza Ljudevita Posavskog 21, 10000, Zagreb
mz2024_sladoled

✶ Urar

Urar u minijaturi vraća nas u vrijeme kada su satovi popravljani ručno. Fasada je svjetlosmeđe boje s natpisom “URAR” na vrhu, ispisanim tamnim slovima na žutoj pozadini. Ispod natpisa nalazi se prozor izloga kroz koji su prikazani različiti satovi. Pored prozora su mala vrata.

  • LOKACIJA: Très Chic Café – Vlaška 101, 10000, Zagreb – njegovo postavljanje će biti danas u 19, uz glazbenu selekciju by DJ Yesh

Mali Zagreb postao je simbol pažnje prema detaljima i važnosti malih stvari u životu. Smješteni na dvanaest atraktivnih lokacija u samom centru grada, ovi sićušni radovi podsjećaju na pročelja zagrebačkih stambenih zgrada i izloge nekada uobičajenih prodavaonica i obrta. Ideja projekta je reflektirati životni prostor našeg velikog svijeta u minijaturnim dimenzijama, potičući nas da zastanemo, spustimo pogled i otkrijemo ljepotu koja se skriva na rubnicima pločnika i podnožju ograda, zidova i objekata na javnim površinama.

Otkrijte mali grad u srcu Zagreba

Radovi su inspirirani razvojem onih obrta koji su nastali davno, kao mali obiteljski poslovi, te su upornošću i vizijom svojih vlasnika postali uspješni i cijenjeni. Priča o Malom Zagrebu pažljivo prikazuje uređene izloge obrtničkih radnji, poput urarske, postolarske i krojačke radnje te dućana i slastičarnica u minijaturnim proporcijama.

Nakon što smo imali priliku vidjeti predivne minijature na raznim lokacijama u gradu, Filip je izradio i staklenke Malog Zagreba. Ispostavilo se da su one sjajan suvenir, poklon ili ukras za sve ljubitelje Zagreba.

Nastavak projekta

Uspješnost projekta potvrđuje činjenica da se Mali Zagreb vratio na ulice.

Izbor motiva je vođen osobnim interesima i iskustvima u Zagrebu. Volim stare zanate i imam opipljivi odnos s gradskom arhitekturom, mjestima i ulicama iz djetinjstva. Odabirom ovih motiva omogućava mi oživjeti sjećanja i emocije koje vežem uz zagrebačku prošlost te ih kroz svoj projekt mogu podijeliti s drugima. Recimo tu sam stavio neke poznatije lokacije ali i neke koje mene osobno vežu uz prošlost poput krčme “Kod Marka” u Rakitju, “Izletište Suhina” kod Podsuseda, poznati plavi sat od obitelji Lebarović u gradu, Britanski trg, plavi tramvaj, mjesto “Kod Žnidaršića” i sl.”, rekao nam je svojevremeno Filip.

 

O autoru

Filip Filković Philatz, rođen u Zagrebu, renomirani je filmski i reklamni redatelj. Njegov kratki film “Posljednji bunar” osvojio je 25 nagrada i prikazan je na više od 120 filmskih festivala. Također je režirao hvaljene dokumentarne serije “Lovac na bilje” i “Dulum Zemlje”, koja je nagrađena kao Najbolja dokumentarna serija u poljoprivredi od strane Svjetskog kongresa IFAJ – Međunarodne federacije poljoprivrednih novinara i Marco Polo nagradama. Trenutno radi na trećoj sezoni serije “Dulum Zemlje” i predprodukciji svog dugometražnog igranog filma.

Iako su postavljene u samom centru grada, na četrnaest atraktivnih lokacija, minijature Mali Zagreb ipak ćete pronaći na mjestima na kojima ih ne očekujete. Tako su rubnici pločnika, podnožje ograda, zidova i objekti na javnim površinama dobili nove ‘stanovnike’.

Foto: Instagram, Filip Filković Philatz

Učitati još
Zatvori