Prošećite zagrebačkim ulicama i zavirite u minijaturne izloge starih obrta
Prošećite zagrebačkim ulicama i zavirite u minijaturne izloge starih obrta

Prošećite zagrebačkim ulicama i zavirite u
minijaturne izloge starih obrta

Svako doba godine ima svoje čari, a jesensko vrijeme ima neku posebnu dozu šarma. U romantičnim jesenskim bojama okupan grad Zagreb idealan je za popodnevno ispijanje kave na suncu ili pak za romantične noćne šetnje.

Mali Zagreb

Jesenske šetnje, a posebno večernje uvijek su čarobne. Šuštanje lišća i miris kestena glavni su razlozi koji nas izmame na šetnju gradom. Ipak, osim predivnih boja i mirisa, sljedeći put kad izađete obratite pozornost i na ono što se nalazi ispod vaših nogu. Naime, filmski redatelj i umjetnik Filip Filković Philatz zajedno sa svojim suradnicima (Mia Martinović, Josip Kresović i Lucija Švob) zaslužan je za kontinuiranu seriju minijatura u Zagrebu naziva Mali Zagreb, koje nas iznova oduševljavaju.

Na nekoliko lokacija u gradu, pronaći ćete ova prava mala i simpatična umjetnička djela koja će vam, sigurni smo, izmamiti osmjeh na licu. Kako sam umjetnik kaže: Život je zaista jednostavan, samo trebate pogledati ispod nogu i vidjeti ga. Koliko su ove minijature posebne odmah ćete primijetiti, pa sljedeći put kad izađite u centar grada obratite pozornost na njih.

Ovaj jedinstven projekt koji je započeo 2021. godine nastao je u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Ideja je ovih radova reflektirati životni prostor našeg velikog svijeta u minijaturnim proporcijama.

Otkrijte mali grad u srcu Zagreba

Godine 2022. projekt je dobio svoj nastavak s minijaturnim radovima koji su inspirirani razvojem onih obrta koji su nastali davno, kao mali obiteljski poslovi, te su upornošću i vizijom svojih vlasnika postali uspješni i cijenjeni. Priču o Malom Zagrebu pažljivo prikazuje uređene izloge obrtničkih radnji, poput urarske, postolarske i krojačke radnje te dućana i slastičarnica u minijaturnim proporcijama.

Iako su postavljene u samom centru grada, na četrnaest atraktivnih lokacija, minijature Mali Zagreb ipak ćete pronaći na mjestima na kojima ih ne očekujete. Tako su rubnici pločnika, podnožje ograda, zidova i objekti na javnim površinama dobili nove ‘stanovnike’.

Stoga kad se idući put uputite u šetnju, pažljivo gledajte stvari oko sebe i možda ćete otkriti taj tajni svijet koji se sakrio u srcu Zagreba! Minijaturni radovi na ulicama Zagreba bit će postavljeni do 30. rujna 2022. godine.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori