Journal Man: Mislav Gleich je s 24 godine objavio 4 romana
Journal Man: Mislav Gleich je s 24 godine objavio 4 romana

Journal Man: Mislav Gleich je s 24
godine objavio 4 romana

Mislav Gleich ima 24 godine i još uvijek službeno studira na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. No, mimo toga, on je u zadnjih godinu dana postao novo relevantno ime na domaćoj književnoj sceni. Lani je njegov žanrovski polivalentni roman Beskrajno ljeto prema HRT-u bio jedna od najtraženijih domaćih knjiga toga ljeta. O njemu smo pisali i mi, a nedugo nakon toga prihvaćen je u Društvo hrvatskih književnika (DHK) kao njihov trenutno najmlađi član, te jedan od najmlađih članova u povijesti društva.

Crnohumorni roman “Velika nevolja oca Dickersona”

Naklada Despot infinitus nedavno je objavila njegov najnoviji roman, Veliku nevolju oca Dickersona: priču iz Colorada. Knjiga je to crnohumorne prirode, inspirirana redateljima kao što su braća Coen i Guy Ritchie, ali i piscima poput Charlesa Dickensa, Winstona Grooma i Stephena Kinga. Humor na trenutke podsjeća na humor iz bezvremenskih stripova o Alanu Fordu, a zvučna imena nekih likova poput oca Fickwackera, Crampstiffa, Bendenburpa i drugih sadrže u sebi dickensijanski prizvuk.

Općenito, priča je to o eponimskom junaku, ocu Dickersonu, koji je ni više ni manje ateistički svećenik iz Colorada. Jedne noći na inače pustoj prometnici, on u alkoholiziranom stanju slučajno pregazi tajanstvenog mafijaša, te na njemu pronađe pištolj i pola milijuna dolara. Nakon što pobjegne s mjesta nesreće, u njegov gradić sjatit će se i druge ekscentrične figure. Između ostalog, bit će ondje i drugi mafijaši koji će od svećenika htjeti povratiti novac, te šašavi šerif koji će nastojati razotkriti što se to zbiva u tom mjestašcu. Uslijedit će, jednom riječju, crnohumorni kaos.

„Na površini je knjiga humoristična, ali glavna tema jest iskupljenje“, rekao je Gleich. „Zanimalo me kako se jedan pali svećenik mizantrop može iskupiti za svoje grijehe i svoj život dovesti u red. Stoga je riječ o jednoj prilično pozitivnoj i optimističnoj knjizi.“

Gleich je knjigu originalno napisao u jesen 2018. godine, ali s obzirom na to da je bio nezadovoljan rezultatom, ostavio ju je po strani, da bi joj se kasnije vratio tek tijekom pandemije. Tad je dodatno poradio na njoj i „izbrusio“ tekst, u najvećoj mjeri sam stil.

Amerikanist Neven Brlek na promociji romana rekao je kako on prikazuje ono što se naziva „Americanom“: „Roman je utopljen u specifičnu američku kulturu i vrvi simbolima američkog života (bejzbol, mali koloradski grad, stari pick-up kamionet, Stjenjak, sačmarice, gangsteri, šerif…), a struktura mu je gotovo filmska. U priči se istražuje i cijeli splet likova i njihovih individualnih stvarnosti.“

Nadalje, književni kritičar i autor dr. sc. Tin Lemac na promociji je objasnio kako je riječ o knjizi koja kao i Beskrajno ljeto blago kombinira žanrove, pa tako pokazuje naznake romana ceste i akcijskog romana. Ono što je posebno pohvalio bio je element samog pripovijedanja u knjizi. Tomu da je Gleich vrijedan čitanja govori u prilog i činjenica da je Beskrajno ljeto na HRT-u preporučila i novinarka Karolina Lisak Vidović.

Velika nevolja oca Dickersona dostupna je u knjižarama kao što su Hoću knjigu, Ljevak, Menart, itd., a s vremenom bi trebala doći i u knjižnice. Jedino što preostaje čitateljima jest tijekom narednih ljetnih dana otkriti je li se otac Dickerson uspio izvući iz velike nevolje u koju je upao.

Učitati još
Zatvori