Knjige za plažu: Donosimo 6 naslova koje ove godine nosimo sa sobom na more
Knjige za plažu: Donosimo 6 naslova koje ove godine nosimo sa sobom na more

Knjige za plažu: Donosimo 6 naslova koje ove
godine nosimo sa sobom na more

Ljeto je vrijeme kada mnogi od nas izlaze iz svojih svakodnevnih rutina te pronalaze vrijeme za sebe, za odmor i opuštanje. Dok se sunčamo na plaži, putujemo ili jednostavno uživamo u slobodnom vremenu i vremenu odvojenom za sebe, jedan od najboljih načina da iskoristimo to vrijeme je čitanje knjiga. U nastavku vam, najprije, donosimo nekoliko razloga zašto je dobro čitati knjige i kako one mogu obogatiti naše ljetne dane. Nakon toga donosimo knjige za plažu koje ove godine nosimo na more.

knjige za plažu

Bijeg od stvarnosti

Jedan od najpozitivnijih razloga čitanja knjiga je bijeg u drugi svijet. Knjige nas odvode na razna mjesta, daleke otoke, druge države, kulture, čarobna mjesta, egzotične destinacije… Dok čitamo, naša mašta se budi i možemo se privremeno izgubiti u intrigantnim pričama te se povezati s likovima. To nam omogućava da se opustimo od stvarnosti i svakodnevnih problema i briga, barem na neko vrijeme.

Relaksacija i opuštanje

Ljeto je vrijeme kada definitivno imamo više slobodnog vremena nego u ostatku godine. Uzimanje vremena za čitanje može nam pomoći da usporimo tempo, smirimo um i uživamo u trenutku. Bilo da odaberemo roman, inspirativnu knjigu za samopouzdanje i rad na sebi, zbirku kratkih priča, autobiografiju, knjige nam pružaju prostor za opažanje vlastitih osjećaja te pokreću misli i potiču nas na razmišljanje. Uzimanje vremena za čitanje omogućuje nam da se fokusiramo na sebe i svoje emocionalne potrebe te dopuštamo da nas priče i likovi odvedu na putovanje i bijeg od stvarnosti.

knjige za plažu

Proširenje horizonta

Ljeto je savršeno vrijeme za širenje horizonta i istraživanje novih ideja i perspektiva. Čitanje knjiga nam omogućava da se upoznamo s različitim kulturama, životnim situacijama, iskustvima i pogledima na svijet. Kroz književnost se možemo suočiti s raznim političkim, socijalnim i moralnim temama. To nas potiče na razmišljanje i razumijevanje drugih ljudi i perspektiva. Otvorenost prema različitim književnim djelima pomaže nam razviti empatiju i šire razumijevanje te prihvaćanje svijeta oko nas.

Iskoristite ovu sezonu da se prepustite čarima književnosti i obogatite svoje ljetne dane čitanjem. U nastavku vam donosimo nekoliko naših favorita koji će se ovog ljeta možda naći i na vašem popisu za čitanje.

Simpatizer, Viet Thanh Nguyen

Simpatizer je Pulitzerom nagrađen roman Vieta Thanha Nguyena, po kojem je snimljena istoimena HBO-ova uspješnica. Crna komedija, povijesni roman i književni triler, Simpatizer prati bezimenog špijuna, dvostrukog agenta infiltriranog u poraženu vojsku Južnog Vijetnama s čijim preostalim članovima nakon kraja rata odlazi u Ameriku. Tamo, kao pomoćnik Generala koji odbija priznati poraz, on izvještava o njihovim naporima da nastave s izgubljenim ratom, istovremeno promatrajući borbu vijetnamskih izbjeglica za preživljavanje u melankolijom natopljenom Los Angelesu koji ne mari za njihove razlike. Njegov je rat psihološki i ubrzo shvaća da se ključne bitke odvijaju u njemu, u nutrini čovjeka na razmeđu rasa i kultura.

Silberman, Jacques de Lacretelle

I sto godina po objavljivanju Silbermann Jeana de Lacretellea odiše aktualnošću. Višeslojno prikazujući stvarnost bavi se odnosom prema različitostima i s njima povezanim zamkama konformizma u koje se čak i najdobroćudniji među nama lako ulove. Dvadesete su godine dvadesetog stoljeća, u elitnu francusku školu za mladiće stiže nova generacija učenika. Među njima i David Silbermann. On nije jedini Židov u toj školi, ali se svojim fizičkim izgledom, kao i poznavanjem francuske književne tradicije, ističe i na sebe skreće gnjevnu pozornost drugih učenika. Podršku mu pruža jedino bezimeni pripovjedač. No hoće li on u plemenitu pothvatu ustrajati do kraja ili se od spasitelja prometnuti u izdajicu?

Sve što smo ostavili iza sebe, Lucy Score

Autorica svjetskih senzacija Sve što nismo preboljeli i Sve što skrivamo od svjetla još se jednom vraća u svijet šarmantnog i živahnog gradića Knockemouta, ovaj put kako bi ispričala priču o gradskoj knjižničarki Sloane i mračnom biznismenu Lucianu. Lucian Rollins zgodan je, uvijek dotjeran i ambiciozan mogul u potrazi za osvetom. Kako bi izbrisao trag nasilnog oca iz obiteljskog nasljeđa, svaku sekundu provodi gradeći svoje poslovno carstvo. Što više novca i moći stječe, to se sigurnije osjeća. Osim kad je u pitanju jedna energična knjižničarka iz malog grada. Luciana i Sloane veže mračna tajna iz prošlosti i trenutno se ne podnose. Kad se svađe pretvore u predigru, razbukta se plamen koji je nemoguće ugasiti.

Ljubav i druge opasnosti, Daniela Krien

Pet različitih žena na prvi pogled nema ništa zajedničko: Paula je izgubila kćer i za njom je propali brak, a nove se ljubavi boji. Judith je uspješna liječnica, dominantna i izazovna muškarcima, koja ne uspijeva biti u stabilnoj vezi. Brida je ambiciozna spisateljica koja ne želi žrtvovati karijeru radi obitelji, iako je zaljubljena u svog muža. Malika je profesorica glazbe koja oduvijek sanja biti majka, ali voljenog muškarca otela joj je druga. Jorinde je mlada glumica kojoj se raspada brak dok je na putu treće dijete i ona ne zna kako pomiriti veliku poslovnu priliku s tim događajima. Ipak, njihove se sudbine i snovi povezuju kroz priče o ostvarenim i neostvarenim ljubavima.

Klub čitatelja usamljenih srca, Lucy Gilmore

Sloane Parker živi jednostavnim životom knjižničarke u malenom gradu. Nikada se ne bi nazvala usamljenom, no svejedno se svakoga dana raduje trenutku kada stari čangrizavac Arthur McLachlan dođe u knjižnicu provjeriti stanje na policama i podbadati je. Njihov je obračun vrhunac Sloaneina dana pa se ona odmah zabrine kada se Arthur jednoga jutra ne pojavi. A onda prođe još jedan dan, pa još jedan. Tjeskobna Sloane baca se u potragu za Arthurom sve dok ga ne pronađe. Želeći unijeti više veselja u Arthurov turobni život, Sloane osniva improvizirani klub čitatelja. Polako se usamljeni i neprilagođeni građani uspavanoga gradića počinju sastajati.

Odivljenje, Richard Powers

Novi roman Richarda Powersa, dobitnika Pulitzerove nagrade za veličanstveno djelo Iznad svega, priča je o neizmjernoj ljubavi oca i sina, o otkrivanju djetinjim očima začudnog života koji nas okružuje te bezgraničnim mogućnostima mašte i znanosti kada im se ne podrezuju krila. No krila se podrezuju, a otac sinu ne može objasniti svijet koji sam sebe želi uništiti. Astrolog Theo odgaja sina Robina sam nakon smrti supruge. Robin prati oca u njegovim simulacijama posjeta egzoplanetima i otkrivanju misterija nastanka života, a otac sina u otkrivanju zemaljskih ljepota i čudesa te u njegovim nastojanjima da spasi ovaj planet. No nije samo Zemlja ugrožena; devetogodišnji Robin ne da se uklopiti, čak mu ni dijagnozu nije lako postaviti. Aspergerov sindrom, ADHD ili nešto treće. Otac odbija da ga se liječi psihoaktivnim lijekovima, pa pronalazi eksperimentalnu emocionalnu terapiju. Rezultati su zapanjujući. Sve dok se država i politika financiranja znanstvenih projekata ne upletu.

Foto: Pexels, Petrine knjige, Egmont, Fraktura, Knjižara Ljevak

Učitati još
Zatvori