Journal Book Club: Jo Nesbø, Macbeth

Journal Book Club: Jo Nesbø, Macbeth

Nova knjiga Journal Book Cluba je Macbeth, novi roman Jo Nesbøa. Kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjizi, a i diskusije su više nego dobrodošle!

Jo Nesbø: Macbeth

Hogarth Shakespeare projekt okupio je suvremene pisce koji neka od najizvođenijih djela nanovo kreirali, s modernim, suvremenim twistom. Nakon The Merchant of Venice, Shylock Is My Name, Dunbara Howarda Jacobsona, Kralja Leara Edwarda St Aubyna, Jo Nesbø je na književnu scenu donio roman Macbeth. Originalno krvava tragedija političkih ambicija transformirala se je u korumpiranu policijsku postaju, u gradu gdje nema zakona i gdje je policija samo još jedna naoružana banda.

Originalno radnja u Škotskoj ovdje postaje geografski pomalo neodređen prostor škotskog i skandinavskog porijekla, dok su neka mjesta jednostavno nazivom određena – npr. glavni grad se zove Capitol. Atmosfera je siva, mrka, kiša stalno pada i čitajući roman, boravimo u gradu koji je nekoć bio industrijski, no sada naravno više nije i time sve postaje još sumornije i sivije. Samo jedan trag nas navede da je priča smještena u 1970. godinu, inače vrijeme nije definirano tijekom radnje.

Glavni lik, Macbeth, vođa je paramilitarne jedinice, snažan muškarac, čovjek ‘od naroda’ s posebnim interesom ka noževima i bodežima (čak saznajemo da je u jednom trenu bio član cirkuske skupine, naravno kao bacač noževa – toliko je bio dobar).

Učitati još
Zatvori