Bajke u digitalnom svijetu: Knjiga koju trebaju pročitati i veliki i maleni
Bajke u digitalnom svijetu: Knjiga koju trebaju pročitati i veliki i maleni

Bajke u digitalnom svijetu: Knjiga koju
trebaju pročitati i veliki i maleni

Razvoj tehnologije donio nam je niz pozitivnih stvari, no nerijetko smo potpuno nesvjesni opasnosti koje dolaze uz njega. Posebno se to odnosi na djecu i mlade, koji su ujedno i najranjivija skupina. Stoga su Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i tvrtka Combis udružili snage i kreirali Bajke u digitalnom svijetu, kojima je cilj educirati mlađe uzraste o sigurnijem i pametnijem korištenju interneta.

Izvorno su namijenjene djeci predškolske dobi i nižim razredima osnovne škole. Dobro nam poznate bajke, zahvaljujući ovoj suradnji, imamo priliku vidjeti u novom svjetlu. Naime, svaka od njih sadržava i radne zadatke koji postavljaju  pitanja na koja se može odgovoriti razgovorom, kako bi se pronašla pouka primjenjiva u digitalnom dobu.

Prva slikovnica Tri praščića djecu uči o opasnostima na internetu, dok druga slikovnica Ružni pačić mališane podučava kako se lijepo ponašati u online svijetu. Lažnog predstavljanja u online svijetu dotaknula se i treća slikovnica Pinokio, a o opasnostima lažnih profila na internetu ukazuje nam i nova, četvrta po redu slikovnica Crvenkapica.

Combis Bajke u digitalnom svijetu
Combis Bajke u digitalnom svijetu
Combis Bajke u digitalnom svijetu

Vuk vreba i u digitalnom svijetu

Povodom izlaska četvrte slikovnice iz ciklusa Bajke u digitalnom svijetu, prisustvovali smo humanitarnom događaju u organizaciji tvrtke Combis na kojem je predstavljen novi naslov te održana prigodna prodaja. Sav prihod od prodanih slikovnica namijenjen je upravo Centru za nestalu i zlostavljanu djecu, a o ovom projektu voditelj Centra Tomislav Ramljak kazao nam je sljedeće:

Digitalizacija je dotaknula sve pore društva pa tako i najmlađe i oni su već od ranih dana suočeni i izloženi digitalnom svijetu više nego što smo mi ikada bili. Bajke su jedan stari, ali inovativni preventivni alat. Crvenkapica je četvrta u nizu te obrađuje po meni najozbiljniju temu, prevenciju vrbovanja, razgovora s nepoznatim osobama na internetu i prevenciju susreta s nepoznatim osobama na internetu. Kroz sve četiri bajke obrađujemo različite teme, a u naredne dvije godine planiramo izdati još dvije bajke. 

Combis Bajke u digitalnom svijetu
Maja Markulin Klarić
Combis Bajke u digitalnom svijetu
Tomislav Ramljak
Combis Bajke u digitalnom svijetu

Nesvjesni opasnosti

Projekt je ovo čiji su značaj prepoznali i stručnjaci pa je tako stekao brojne nagrade, a ove godine proglašen je i najboljim projektom nevladine organizacije za sigurnost zajednice. Bajke su poznate po tome da imaju sretne završetke, a namjera tvrtke Combis bila je upravo ta da dječje pustolovine u online svijetu također imaju sretan i siguran završetak.

Dojma sam da od malih nogu dajemo djeci mobitele u ruke, nerijetko nesvjesni kakve opasnosti vrebaju i nekako smo preotvoreni prema njoj. Mi kao IT tvrtka stojimo pored toga da tehnologija treba ići dalje, no svjesni smo opasnosti i želimo ljude sustavno educirati. S obzirom da je jedan od naših najvećih strateških projekata cyber security, projekt Digitalnih bajki se sjajno nadopunjuje u našoj misiji, otkrila nam je Maja Markulin Klarić, direktorica odjela Digitalnih inovacija u tvrtki Combis.

Granica se pomaknula, djeca koriste tehnologiju u predškolskoj dobi, puno je više opasnosti. Osmišljeni su posebni algoritmi koji djecu drže prikovane za ekrane, gdje se ona ne mogu braniti jer je sve usmjereno na to da zadrži njihovu pažnju. Roditelji i dalje nisu svjesni potpune opasnosti. Ako je ono u svojoj sobi s telefonom ili tabletom, to ne znači da je ono sigurno. Uvijek je potrebno više, kako raste tehnologija tako trebamo više raditi na obrazovanju o istoj i kod djece i kod odraslih, dodaje Tomislav Ramljak.

Combis Bajke u digitalnom svijetu
Combis Bajke u digitalnom svijetu
Combis Bajke u digitalnom svijetu

Digitalna džungla

Premda su slikovnice izvorno namijenjene mlađoj populaciji, u iste bi spremno trebali zaviriti i stariji. Stvari često uzimamo zdravo za gotovo, a nerijetko  nismo spremni priznati kako i sami lako postajemo potencijalne žrtve internetskih prevara.

Kako postoje dobre stvari na internetu, tako postoje i one manje dobre, baš kao što postoje i manje dobri ljudi koji koriste priliku kako bi napravili nešto nažao. No, nisu samo djeca žrtve. U svakodnevnom radu nam se sve češće javljaju stariji sugrađani koji bivaju žrtve različitih prevara. Tako da je dobro da svi uzmemo ove slikovnice u ruke i vidimo gdje smo s pitanjima sigurnosti na internetu, ističe Tomislav Ramljak.

Combis Bajke u digitalnom svijetu
Combis Bajke u digitalnom svijetu
Combis Bajke u digitalnom svijetu

Alat međugeneracijske solidarnosti

Tvrtka Combis ovim projektom nastoji podići razinu digitalne pismenosti. Premda usmjeren na malene, projekt je ovo čija edukativna svrha nadilazi generacijska ograničenja.

Naša intencija jest da spajamo generacije. Težimo da naše zaposlenike motiviramo na zajedništvo unutar kompanije, a želimo to prenijeti i na sve ostalo, ističe Maja Markulin Klarić, a Tomislav Ramljak dodaje:

Sve slikovnice dolaze sa zadacima. Pitanja su osmišljena da služe kao motivacija, ali i smjernica za razgovor između djeteta, roditelja ili skrbnika kako bi razgovaralo o toj temi. Išli smo na ideju da to bude alat za razvijanje međugeneracijske solidarnosti, gdje će djedovi i bake s unucima prolaziti te teme. Možda ne koriste svi tehnologiju, ali su odrasli na tim pričama te mogu povezati stare bajke i nove tehnologije.

Combis Bajke u digitalnom svijetu
Combis Bajke u digitalnom svijetu

Sjajan edukativan poklon

Zahvaljujući Combisu koji je financijski potpomogao ilustriranje i tiskanje Bajke u digitalnom svijetu, naći će se u rukama djece i na policama mnogih obrazovnih ustanova.

Ponosna sam što su i škole prepoznale naš projekt i počele reagirati, dobivamo konstantno upite o korištenju ovih knjiga u njihovim programima. Primjerice, dvjestotinjak njih ove smo godine donirali za božićne poklone mališanima Poliklinike Suvag, otkriva nam Maja Markulin Klarić.

Sav prihod od prodaje bajki namijenjen je Centru za nestalu i zlostavljanu djecu kojeg vodi nacionalni Centar za sigurniji Internet. Za sve one koji su propustili ovu humanitarnu akciju, svoj primjerak možete kupiti na web stranicama Centra za nestalu i zlostavljanu djecu te na prodajnim mjestima Školske knjige i Tisak media centra. Sjajan je to poklon za nadolazeće božićne blagdane.

Foto: Martina Movrić

Učitati još
Zatvori