Zbogom Alan Ford: Legendarnog detektiva zamijenit će nova junakinja Petra
Zbogom Alan Ford: Legendarnog detektiva zamijenit će nova junakinja Petra

Zbogom Alan Ford: Legendarnog detektiva
zamijenit će nova junakinja Petra

Ovih dana u domaćim se medijima aktualizirala tema o prestanku izdavanja kultnog stripa Alan Ford. Ista je ponukana izjavom njegova tvoraca i izdavača Luciana Secchija, poznatijeg pod pseudonimom Max Bunker, koji je talijanskim medijima otkrio kako se avanture tajnog agenta bliže kraju.

“Moram priznati da sam se umorio od Alana Forda. Odlučili smo da će izlaziti još deset brojeva i onda je kraj”, otkrio je Bunker talijanskoj televizijskoj kući TGR Lombardia nakon što je svijetlo dana ugledalo 650 izdanje kultnog stripa.

Premda je napunio 84 godine i odlučio “umiroviti” svoj najpoznatijeg lika, Bunker o vlastitoj mirovini ne razmišlja. Tako je već isplanirao što će biti njegov novi projekt te da će Forda zamijeniti novi lik, ovaj put ženski. Poznato je i kako će se nova naslovna junakinja zvati Petra.

Podsjetimo, prvi broj stripa Alan Ford izašao je 1970. godine, a u tadašnjoj Jugoslaviji ubrzo je postao najčitaniji strani strip i stekao kultni status. Leksik hrvatskog prijevoda u majstorskoj izvedbi Nenada Brixyja ušao je u jezični kod pop-kulture svih postjugoslavenskih zemalja.

I dok je na našim prostorima slovio za najpopularniji strip, zanimljiv je podatak kako je ranije bio ukinut u Francuskoj i Danskoj zbog nedovoljnog interesa publike. S godinama, blijedila je njegova slava u Italiji, ali ovdje je zadržao kultni status i percepciju hit djela čiji se utjecaj na pop kulturu uspješno odolio zubu vremena.

“Vrlo je rijetko da strani kulturni proizvod postane neodvojiv dio kulturnog nasljeđa zemlje primateljice”, sjajno je fenom Alana Forda detektirao Lazar Džamić, autor knjige Cvjećarnica u Kući cveća koja upravo analizira uspjeh spomenutog stripa u Jugoslaviji.

O spomenutoj knjizi pisala je i naša kolumnistica Ilina Cenov, a njezinog teksta možete se prisjetiti ovdje.

Foto: Instagram (@alanfordizmi), Amazon

Učitati još
Zatvori