Zavirite u skrivenu knjižnicu ove poznate katedrale u kojoj su neki mogli i prespavati
Zavirite u skrivenu knjižnicu ove poznate katedrale u kojoj su neki mogli i prespavati

Zavirite u skrivenu knjižnicu ove poznate katedrale u kojoj su neki mogli i prespavati

Jedan od najpoznatijih simbola Londona, uz Big Ben i London Eye je i Katedrala sv. Pavla (St Paul’s Cathedral). Riječ je o najpoznatijoj protestantskoj crkvi u Engleskoj, a njezin barokni izgled je djelo arhitekta Christophera Wrena. Njezina kupola, uokvirena tornjevima gradskih crkava koje je izgradio Wren, dominirala je obzorjem više od 300 godina. Visinom od 111 metara bila je najviša zgrada u Londonu od 1710. do 1963. godine. Njezina kupola je i dalje među najvišim na svijetu.

Katedrala je ovaj mjesec, uoči Svjetskog dana knjige udružila snage s Airbnbjem te nudila jedinstveno i nezaboravno iskustvo za dvoje putnika.

Katedrala sv. Pavla

Skrivena knjižnica

Naime, Airbnb je 15. ožujka otvorio booking za jednu noć u skrivenoj knjižnici Katedrale sv. Pavla za samo sedam funti. Riječ je o prekrasnoj knjižnici koja nije otvorena za javnost, a koju je također dizajnirao Wren. Nedavno je renovirana, a oduvijek je bila skriveni dragulj Katedrale. Nažalost, samo dvoje ljudi moglo je iskusiti blagodati spavanja u jednoj od najljepših knjižnica koja uz to ima ponudu od više od 22 tisuće knjiga. Među njima su i neke još neobjavljene koje je dvoje sretnika moglo i škicnuti.

Ova inicijativa označila je i prvi put da je netko prespavao u Katedrali od Drugog svjetskog rata, a gosti su imali priliku ući što dublje u povijest i kulturu Katedrale i same knjižnice koja je u moru knjiga sada imala i krevet.

Kako je noć izgledala?

Tijekom svoje jedinstvene noći u Katedrali, gosti su se popeli poznatim spiralnim stepenicama starim 300 godina, a na vrhu stepeništa smjestila se skrivena knjižnica. Gosti su imali pristup rijetkoj kolekciji knjiga, koje rangiraju od srednjovjekovnih manuskripta, najranijih romana pa sve do suvremenih djela i knjiga koje još nisu ni objavljene. Noćenje je uključivalo dobrodošlicu, pregled Katedrale te večeru u restoranu u blizini. Sljedeće jutro, poslije doručka, gosti su kući otišli s dvije potpisane knjige koje tek moraju biti objavljene. Jedna je The Reappearance of Rachel Price autorice Holly Jackson, a druga je John Grishamova Camino Ghosts.

Od spiralnih stepenica koje vode do 300 godina stare knjižnice koja je skrivena od očiju javnosti, pa sve do spavanja u istoj te otkrivanja raznih književnih djela, ovo iskustvo zaista je bajkovito za sve ljubitelje knjiga, ali i kulture te povijesti. Nadamo se samo kako će Airbnb inicijativu ponoviti i za sljedeći Svjetski dan knjige.

Katedrala sv. Pavla

Foto: Unsplash, Instagram (@stpaulscathedrallondon)

Učitati još
Zatvori