Upoznajte Pavu, mladu pjevačicu jednako zaraznog glasa kao i osmijeha
Upoznajte Pavu, mladu pjevačicu jednako zaraznog glasa kao i osmijeha

Upoznajte Pavu, mladu pjevačicu jednako
zaraznog glasa kao i osmijeha

Na predstojećoj dodjeli Porina među tri mlada izvođača u kategoriji Novi izvođač godine, uz IDEM i Lu Dedić, nominirana je i Pava. Bila je to sjajna prilika da upoznamo mladu glazbenicu koja je radijski eter već osvojila pjesmama Bolji dani, Slobodan i Osmijeh. Na tragu imena njezinog debitantskog albuma Prvi koraci, dotakli smo se upravo početaka, ali nismo zanemarili ni ono što slijedi.

Pava
  • Kao prvo čestitamo na nominaciji za Porin. Kako se osjećaš povodom toga?

Hvala vam! Mislim da još uvijek nisam sve procesuirala do kraja. Zaista nisam očekivala nominaciju. Zapravo, na dan proglašenja mi to nije bilo ni na kraj pameti. Bila sam potpuno uronjena u drugi projekt pa kad su počele pristizati poruke na mobitel, ništa mi nije bilo jasno. Zahvalna sam i sretna što mogu biti dio te večeri.

  • Bez obzira na ishod, sjajno je što je tvoj dosadašnji trud prepoznat. No, vratimo se na početak – kako je započela tvoja ljubav prema glazbi?

Sudeći po starim fotografijama na kojima s čitave 3 godine “nastupam” u restoranu za vrijeme obiteljskog ručka, rekla bih da je ljubav prema glazbi oduvijek bila tu… Sjećam se da sam odmalena htjela biti pjevačica, iako mi taj koncept nije bio potpuno jasan niti me itko poticao u tom smjeru.

Pava
  • Tko ti je na tvom dosadašnjem glazbenom putu bio najveća podrška?

Obitelj je zaista najveće bogatstvo koje imam. Roditeljima je najprije teško palo kada sam odlučila ranije napustiti studij Logopedije, preseliti se u Zagreb i započeti potpuno novi život, no bez obzira na to, nebrojeno su me puta ohrabrili da ostanem na svom putu, pa čak i kada sam bila spremna odustati. Uz njih je tu i moja nova obitelj, odnosno moj muž, bez kojeg ništa od ovoga ne bi postojalo.

  • Zračiš pozitivom, no javni posao sa sobom nosi i izloženost različitim komentarima. Kako se nosiš s onim negativnima? Jesi li sama sebi najgori kritičar?

Sigurno je da sam svoj najgori kritičar. Uvijek se nadam najboljem, ali očekujem najgore. Još uvijek nisam sigurna je li to dobra ili loša odlika, zasad je pokazala obje strane. Trudim se negativne komentare podijeliti na one konstruktivne i jednostavno zločeste. Iz konstruktivnih pokušavam izvući najviše što mogu kako bi poboljšala svoj rad, a zločestima ne pridavati na važnosti. Ali, ljudska narav je zanimljiva i složena… negativni komentari često ostave dublji trag od pozitivnih.

Pava
  • Koja je do sada najveća lekcija koju si usvojila?

Nisam sigurna jesam li ju u potpunosti usvojila, ali najveća lekcija dosad je bila da trebam prihvatiti savjete i saslušati mišljenja drugih, ali na kraju uraditi onako kako ja želim i kada to želim.

  • Vjerujemo kako je teško odabrati vlastitu pjesmu koja ti je najdraža, no imaš li pjesmu koju posebno voliš izvoditi?

Upravo to. Nemam najdražu, jer su sve posebne na svoj način, ali za izvoditi mogu izabrati Kraj mene. Ona uvijek uspije uhvatiti pažnju publike.

Pava
  • Polako te upoznajemo kao pjevačicu, a kakva je Pava iza mikrofona? Koje su tvoje male životne radosti?

Pokušavam ostati autentična i ne graditi novu personu za svoju pjevačku karijeru. Volim misliti da sam jednostavna osoba i uživam u svakodnevnom životu. Odgovara mi biti zauzeta i uronjena u posao, ali u isto vrijeme svaki dan pokušavam pronaći vrijeme za nešto što me opušta, poput kuhanja. Moj jezik ljubavi je definitivno djela služenja i to specifično u obliku svježe spremljene hrane, tako da ako već nisam, vjerojatno ću vas nekad pozvati na večeru.

Pava
  • Postoji li neka uspomena, iz poslovnog ili privatnog života, koju bi željela ponovno proživjeti?

Ajme! Dok traju velike poslovne stvari moj mozak radi na sto različitih strana, pa uglavnom ne uspijem uistinu uživati u trenutku. Zbog toga bih voljela ponovno proživjeti neke od najsretniji iskustava: posljednja snimanja za album s bendom, koncertnu promociju u Sax!-u i Pablosu, nekoliko snimanja spotova… Pozitivna strana je to što je ta izloženost u poslovnom životu rezultirala opuštenim pristupom kad je riječ o bitnim događajima u privatnom. Tako sam recimo tijekom čitave svoje svadbe bila toliko sretna i prisutna da mislim da bih se mogla sjetiti svake sekunde. Bez obzira na to i to bih voljela ponovo proživjeti, haha!

Pava
  • A čemu se raduješ u bližoj budućnosti? O čemu sanjaš?

Radujem se puno stvari. Trenutno najaktualnija je nominacija za Porin i nastup te večeri te snimanje spota za novu pjesmu, to me uvijek veseli. A o čemu sanjam? Sanjam koncerte i velike bine. Sve što sam oduvijek željela je da nastupam i pjevam ljudima. Nadam se da će to stvarno ostati neizostavan dio mog života još dugo godina.

  • Što je ono što najviše voliš kod sebe? Na čemu si posebno zahvalna?

Sve ima svoje pozitivne i negativne strane pa tako i osobine koje smatramo vrlinama. Volim svoju organiziranost i to što mogu biti jako efikasna i brza u poslu, ali sam zahvalna što me život naučio da ponekad bolje ide kada se samo prepustim.

Pava
  • Načuli smo kako je u pripremi nova pjesma. Što nam možeš kazati o tome?

Dobro ste načuli! Pjesma samo što nije izašla. Ona na jedan ‘sassy’ način govori o odluci da se izađe iz toksičnog odnosa, koji ne mora nužno bit romantičan, nego s bilo kojom osobom koja nas koči u rastu i razvoju te da je nužno život krojiti po sebi i svojim potrebama, a tek onda uzeti tuđa mišljenja u obzir (lekcije iz života na djelu). Budući da se radi o jednoj vrsti pjesme za osnaživanje žena, zanimljivo je da ju je napisao moj muž, Đuro Ravenšćak. Sigurno sam mu dala dobre upute, haha!

Zahvaljujemo Lanterna Bar na ustupljenom protsoru za snimanje.

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori