Prvi veliki intervju Lu Dedić – Upoznajte novo ime domaće glazbene scene
Prvi veliki intervju Lu Dedić – Upoznajte novo ime domaće glazbene scene

Prvi veliki intervju Lu Dedić –
Upoznajte novo ime domaće glazbene scene

Jedna od misija rada Journala, na koju smo izuzetno ponosni, jest pružanje medijskog prostora mladim umjetnicima na početku njihovog javnog djelovanja. A uz Lu Dedić, novu gošću naše rubrike Oni dolaze, veže nas još jedna posebna uspomena. Naime, njezin prvi samostalni nastup, održan uz klavirsku pratnju njezinog oca i vrhunskog pijanista Matije Dedića, odvio se upravo na našem prošlogodišnjem Journal Xmas Dinneru.

Stoga, veseli nas što imamo priliku donijeti vam i prvi veliki intervju s talentiranom glazbenicom koja smjelo traži svoje mjesto na domaćem estradnom nebu. Ovih dana, šira javnost Lu ima priliku upoznati i kao natjecateljicu ovogodišnje Dore, gdje će se predstaviti s pjesmom Plavi leptir.

No, prije nego stane na pozornicu doznajte tko se zapravo krije iza mikrofona. Lu, prepuštamo ti riječ…

Lu Dedić
  • Lu, novo si ime na našoj glazbenoj sceni. Odmah u startu upitat ćemo te mnogima najmrže pitanje – kako bi nam se sama predstavila?

Ja sam Lu, i da, stvarno se tako zovem. Nije nadimak ni tepanje :).  Studentica sam i uživam u glazbi otkad znam za sebe. Bavljenje glazbom oduvijek mi je bila skrivena želja koju si sada, korak po korak nekako i ostvarujem. Nije da nisam pjevala i ranije, ali nikad solo. Pjevala sam u zboru, pa se bavila glazbom svirajući klavir u glazbenoj školi… uglavnom, trebalo mi je dosta hrabrosti dok sam prvi put stala i zapjevala solo.

Taj sam led probila tek prošle godine u ZKM-u, gdje sam bila gost iznenađenja na tatinom koncertu. Kad kažem gost iznenađenja, stvarno mislim na iznenađenje, jer osim tate, ton majstora i mene nitko nije znao da ću nastupiti i čini mi se da sam baš lijepo iznenadila publiku, a ujedno iznenadila i pobijedila sebe. Pretpostavljam da bi se kod ovog pitanja očekivalo da u odgovoru spomenem da sam rođena u glazbenoj obitelji… pa evo, spomenula sam.

Lu Dedić
Lu Dedić
  • Pred tobom je i novi veliki glazbeni izazov – Dora! Kako se osjećaš? Kako teku pripreme? Imaš li tremu?

Osjećam se nevjerojatno što sam dobila ovakvu priliku. Iznenadilo me što sam izabrana da se natječem, a onda me tek iznenadila i količina obaveza koje treba ispuniti. Kao početnici, rekla bih da su pripreme zahtjevne, ali ne žalim se. Zadovoljna sam s time što imam priliku vidjeti kako zapravo izgledaju pripreme za jedan velik i bitan nastup. Svakako će mi koristiti u budućnosti.

Tremu još uvijek ne osjećam, mislim da su mi obaveze ispunile vrijeme u kojemu bih osjećala tremu, a i nisam još procesuirala da se ovo sve stvarno događa.

Lu Dedić
  • Za tobom su dva singla koja su brzo ”stigla” do publike. Oba krase i vizualno zanimljivi spotovi. Sudjeluješ li i sama u kreativnom procesu?

Zapravo su tri singla (Zadnji sati ljeta, Prava stvar i Mijenjam se). I to mi je sve novo. Dva singla imaju video lyrics, a jedan ima spot u kojem se prvi put pojavljujem likom. Kako je snimanje spota skup sport (mislim, sve je danas skupo), kreativno sam sudjelovala tako da sam se sama stilizirala.

Lu Dedić
Lu Dedić
  • Na početku si karijere, no vjerujemo kako savjeta nije nedostajalo. Koji je bio najbolji kojeg se i dalje držiš?

Najdraži mi je savjet kojeg sam dobila od bake i na koji me svakodnevno podsjeća; da budem svoja i da tražim sve načine kako da to ostvarim. Do sada sam dobila puno savjeta, no ovaj mi je baš nekako pravi. Zvuči kao klišej, no mislim da je jako važan. Sreća je moći se izraziti i to na način na koji si potpuno zadovoljan i iza kojeg ćeš moći stajati i za četrdeset godina. Baka zna :).

Lu Dedić
  • Nije uvijek lako pričati o budućnosti, no što si u njoj priželjkuješ vezano uz karijeru? Imaš li neke posebne projekte koje bi htjela ostvariti?

Dijelom sam na ovo pitanje odgovorila prethodnim odgovorom, rekla bih da mi je to poseban projekt. Da se uspijem izraziti na način da se to odražava na mene. Ne sanjam velike projekte, nego lijepe suradnje. Priželjkujem jednog dana možda neku suradnju s jednim od mojih idola. To bi mi bilo fora.

Lu Dedić
  • Vjerujemo kako će se tvoje pjesme u budućnosti naći na brojnim playlistama. A u čijim ti pjesmama osobno uživaš? Tko su ti trenutno omiljeni izvođači?

Ovo isto možda zvuči kao klišej, no Justin Bieber je moj prvi vocal crush. U njegovoj glazbi uživam otkad se pojavio na sceni i to se nije nikada promijenilo. Inače svašta slušam, tako da ću morati spomenuti izvođače različitih žanrova. Na playlisti mi je valjda tristo različitih repera, no izdvojila bih Travisa Scotta, Don Tolivera, 21 Savagea, Future-a i Migose kao one koje najčešće puštam.

Nakon koncerta The Weeknda, na koji sam došla s osrednjim poznavanjem pjesama, tu se rodila još jedna ljubav i mislim da nije prošao dan kad nisam barem jednu njegovu pjesmu poslušala. Uživam i u rock glazbi, posebice pop rock i indie rock. Omiljena pop rock izvođačica mi je Maggie Lindemann, a omiljeni indie rock bend Arctic Monkeys.

Imam i onu mirniju, nježniju stranu u sebi, tako da često uživam i u pjesmama Lane Del Rey. Slušam puno i slušam različito pa bih ovdje nabrajanje stvarno išlo u nedogled.

Lu Dedić
  • Drago nam je da si ga odlučila pokazati, jer pjevačkim talentom si nas očarala. A imaš li još koji skriveni talent za koji ne znamo?

Hvala na komplimentu. Obzirom da sam visoka 155 cm, nisam ovo do sada dijelila jer ljudima obično zbog moje visine bude smiješno, no ide mi košarka i trenirala sam ju u djetinjstvu. Ljubav prema košarci naslijedila sam od tate, tako da mislim da mi je to bio dodatan poticaj da u njoj uživam igrajući.

Kako imamo ogromnu obitelj, tata bi nas ljeti okupio i zajedno bismo satima igrali na igralištu ”Partizan” u Šibeniku. To su mi lijepe uspomene iz djetinjstva i to je moj neki skriveni talent, ali i obiteljska tradicija, obzirom da su i dida i tata igrali košarku.

Lu Dedić
Lu Dedić
  • Što bi tvoji prijatelji rekli, koja je riječ koja te najbolje opisuje?

Evo, na ovo pitanje stvarno nisam znala kako da odgovorim samostalno, tako da sam pitala najbolju prijateljicu. Odgovorila mi je: ”uporna”.

Lu Dedić
  • Lu pred mikrofonom polako upoznajemo, a kakva je ona iza njega? Što te posebno raduje? U čemu uživaš? Imaš li hobi?

Kao što sam spomenula, posebno me raduje glazba. Obožavam i jesti, tako da me raduje otkrivanje novih mjesta gdje ću nešto lijepo pojesti i općenito fina hrana. Trenutno mi je život pretrpan obavezama, ali tu ipak uspijem ubaciti barem jednu stvar koja me raduje – šminkanje. Volim se šminkati i istraživati make-up proizvode. Raduje me, naravno, i kad se dobro spremim za ispit i dobijem dobre ocjene.

Lu Dedić
  • Primijetili smo i kako voliš modu. Kako bi nam opisala svoj stil? Koji su ključni komadi u tvom ormaru?

Tu sam posvećena nešto manje nego šminki, ali da, volim. Ja bih više rekla da se oslanjam na mamu kad je u pitanju slaganje kombinacije. Svoj autentičan stil još nisam pronašla, no uvijek   težim udobnoj odjeći. Mislim da je najvažnije imati dobre cipele, funkcionalnu i lijepu torbu, kapute, sakoe i balonere pa se trudim među tim artiklima skupiti ključne komade za ormar.

Lu Dedić
  • Otkrij nam za kraj. Bez čega nikada ne izlaziš iz kuće?

Evo ni ovo još nisam nikad javno rekla; obzirom da bolujem od dijabetesa tip 1 već sedam godina, iz kuće nikada ne izlazim bez mobitela, kojim preko aplikacije mjerim razinu glukoze u krvi i naravno bez inzulina. Osim toga, najneobičnija stvar koju ponesem je možda češljić za trepavice. Ne nosim puno stvari sa sobom jer sam sklonija manjim torbama.

Za kraj, donosimo vam i spot za pjesmu Plavi leptir:

Zahvaljujemo Met Boutique Hotelu na ustupljenoj lokaciji za snimanje.

Foto: Martina Movrić

Učitati još
Zatvori