Ono kad cijeli svijet zna da ste prekinuli – Zašto je postalo popularno iznositi prljavi veš preko pjesama
Ono kad cijeli svijet zna da ste prekinuli – Zašto je postalo popularno iznositi prljavi veš preko pjesama

Ono kad cijeli svijet zna da ste prekinuli – Zašto je postalo popularno iznositi prljavi veš preko pjesama

Od kada je izašla prije nekoliko dana, Flowers od Miley Cyrus ne prestaje puniti sve moguće digitalne i analogne stupce. Ostao bi ovo još jedan pop hit koji bi se utopio u moru istih, da ne postoji priča iza priče, a ta priča je itekako sočna. Prekid, osveta, pokazivanje snage. Mnogi mediji su ovaj čin predstavili kao Women’s empowerment što po tekstu itekako možemo zaključiti, dok se drugi kritički osvrću na sjajnu medijsku pompu i PR koji ne suspreza od načina. Showbizz načelo “neka se priča” ovdje je itekako ispoštovano, jer priča se, piše, čita, sluša. 

Osveta bivšem 

Miley je ovu pjesmu lansirala točno na rođendan svog bivšeg muža Liama Hemswortha, spot snimila u kući u kojoj ju je on navodno varao s desecima žena, u odijelu u kojem se referira na njegovo ponašanje na premijeri i tako dalje i tako dalje. Nije ni čudo da je cijeli svijet poludio jer svi, htjeli to priznati ili ne, vole više od ičeg rovariti po tuđem prljavom vešu. 

Shakira, Shakira

Miley se tako poslužila promocijom kakvu smo nedavno mogli primijetiti i kod još jedne pjevačice iza koje je nesretan brak. Naravno radi se o Shakiri. Tekst nove pjesme preplavljen referencama na njene prethodne radove, igrama riječi i duhovitim doskočicama kojima ne tako implicitno šalje poruku svom bivšem suprugu. Radi konteksta,važno je spomenuti kako je nedavno umirovljeni španjolski nogometaš Gerard Piqué, prošle godine okončao njihov 12 godina dug brak prevarom.

Zato kaže: Una loba como yo no está pa’ tipos como tú [Ova vučica nije za likove kao što si ti], upućujući na svoj hit Loba – odn. She Wolf u engleskoj verziji. Kasnije spominje i ime svog supruga u ne tako suptilnoj, ali zbog toga ništa manje zabavnoj igri riječima. Na sličan način, provukla je i ime aktualne djevojke Clare (špn. Čista).

Konačno, Shakira dostavlja prilično jasnu poruku: Las mujeres ya no lloran, las mujeres facturan [Žene više ne plaču, sada dostavljaju račune].

Ovo smo već vidjeli

Ok, nije nimalo čudno da glazbenici inspiraciju crpe iz svakodnevnog života, a kada se dogodi ljubavni krah – boljeg motiva za pjesme nema. Dobar primjer je Adele koja je, možemo reći izgradila karijeru na prekidu svoje veze. Dobro se sjećamo i velikog mega hita Cry Me a River gdje je Justin Timberlake “isplakao dušu” za svojom mladenačkom ljubavi, danas posrnulom pop princezom Britney Spears. 

Prerano preminula nesretna umjetnica iz londonskog Camdena tako je na ljestvice svih top lista zasjela i sada vrhunskim hitom Back to Black u kojem je opjevala nesretni kraj ljubavi s Blakeom Fielderom-Civilom. 

I Gwen Stefani svojedobno je opjevala prekid s basistom iz benda No Doubt Tonyjem Kanalom i tako Don’t Speak lansirala u same vrhove top lista za sva vremena.

Da, prekid je itekako inspiracija umjetnosti, ali što kada se on pretvori u PR opportunity?

I pop dive poput Beyonce, Rihanne, Madonne, Taylor Swift i brojne druge opjevale su svoje ljubavne neprilike. Beyonce je tako ove godine izbacila i album Renaissance koji je po svemu sudeći posvećen “šaranju okolo” njezina muža Jay-Z-a, oca njezine djece. Njihov brak čini se i dalje opstaje, pa nam ne preostaje misliti kako slava, novac i dobri PR potezi itekako mogu pomoći da se zažmiri na jedno oko prilikom partnerovog ušuškavnja u tuđu postelju. Kako to obično biva u svijetu glamura i vrlo često lažnog sjaja i iskrivljene slike stvarnosti, svve se može unovčiti. Ljubav, seks, spolna orijentacija, pa tako i svađe, raskidi, odvikavanja i “skandali radi skandala”. Nažalost, ako je sudeći po trendovima i aktualnim situacijama kojima svjedočimo ovo je tek početak prave nove PR revolucije u kojoj je na prodaju apsolutno sve. Ono što je zabrinjavajuće da je u tom istom svijetu interneta, privatnost onemogućena i onima koji nemaju pravo glasa, a to su najčešće djeca. Iako u showbizz svijetu glasi pravilo “samo neka se priča”, o načinu što i kako se priča, trebalo bi se ipak raspravljati više – za početak u uredima pravobranitelja.

Foto: Instagram Miley Cyrus, Screenshot

Učitati još
Zatvori