Zašto je analni seks tabu tema?
Zašto je analni seks tabu tema?

Zašto je analni seks tabu tema?

Analni seks je tabu tema ne samo u maloj i seksualno zatvorenoj zajednici poput Hrvatske, već i na svjetskim razmjerima, prije svega jer ga se veže uz negativne konotacije. Za početak, ulazimo tamo gdje sve ostalo izlazi, ako me razumijete.

Nadalje, može biti degradirajuć, nasilan, bolan i neuredan – i realno, jedino to o njemu i slušamo.

Kada ste dobili preporuku za anal od frendice?

Sada zaboravite sve što ste znali o analnom seksu. I to da je prljav, da smrdi i boli ili da ga, pak, pristaje napraviti svaka dobra partnerica želi li da veza potraje. Ali ne daj bože da je recipročno.

O analnom seksu se priča samo kada se dogodi nešto loše. Probali ste ga prvi put, nije ušao jer vas je previše boljelo – zabetonirali ste to iskustvo zauvijek. S druge strane, možda ste ga i probali, ali onda je na penisu bilo malo izmeta i propali ste u zemlju, tu priča sigurno završava. Situacija je tim gora ako je seks bio prisilan, ako nikada niste ni imali želju za anal ili ako vam se partner pomalo gadio na sve, iako ga je inicirao.

Istina jest da većina žena neće potencirati analni seks jer ga žele isprobati. I prije nego me zaskočite, ne zato što generaliziram, već jer za to nemaju plodno tlo. Osim u vidu neugode, o analnom seksu se rijetko kada razgovara s prijateljicama jer razgovor najčešće ne teče dalje od „meni je to odvratno“ ili „ne želim probati“.

Možda ne čujemo komentare poput „bilo mi je stvarno ugodno“ ili „uspjela sam svršiti“ jer ni sami ne stvaramo pozitivno okruženje u kojem bi takvi komentari bili prihvaćeni.

Muškarci i tuđe guzice

S druge strane, patrijarhalno društvo nas je naučilo kako je muškarac inicijator po pitanju toliko toga, da je postao i glavni inicijator po pitanju analnog seksa.

Iz nekog, pomalo komičnog razloga, muškarci su postali ti koji odlučuju kada će i kako će probiti žensku analnu nevinost, a pritom od svog šupka bježe k’o od vraga.

Samosvjesna žena koja želi isprobati anal mogla bi uplašiti frajera kojega zatraži isto – ne jer on nije spreman na to, već jer će u glavi osmisliti cijeli scenarij s koliko muškaraca je to ona probala prije njega, da tako lako njega pita želi li.

Na kraju, postoji i velik broj žena koje to jednostavno ne žele probati. I to je sasvim okej! Analni seks bismo trebali tretirati kao bonus – dostupan nam je svima, ovdje je proizvoljno.

No zašto biste trebali probati analni seks?

Upravo zato što nije sve ono što ste čuli od traumatizirane prijateljice ili vidjeli u porniću. Pritom, idealan je i za muškarce – da, i hetero – iako to još možda ne znaju.

Ne planiramo ulaziti u polemiku postoji li G spot ili ne, no činjenica jest da se u jednom dijelu ženskoga tijela nalazi pregršt živaca koji dobro reagiraju na podražaj. Nekima jače, drugima slabije. Upravo tu točku, ovisno o anatomiji tijela, lakše je stimulirati penetracijom u stražnjicu. Žene koje ne mogu ostvariti orgazam vaginalnom penetracijom iznenade se kako mogu analnom – pa je možda rješenje za još veći užitak isprobati i analni seks.

Nadalje, kod muškaraca je situacija, potencijalno, još bolja. Ispred rektuma nalazi se prostata, žlijezda pozicionirana s prednje strane tijela, otprilike ispod penisa, koju je najlakše stimulirati analnom penetracijom. Većini stvara osjećaj ugode, a kod nekih je izvor suludo dobrih orgazama, čak i bez dodatne stimulacije genitalija!

Osim što vam analni seks dopušta da bolje istražite svoje tijelo, pa tako i vaše viđenje ugode, istovremeno je lijep način zbližavanja s partnerom, mogućnost za produbljivanje povjerenja i rad na komunikaciji. Jednako tako, možda je i nova zabavna stvar za uvrstiti u seksualni repertoar.

Anal nije samo penetracija

Analni seks podrazumijeva cijeli spektar radnji koje mogu biti manje intenzivne od same penetracije, a možda vam nisu ni prošle kroz glavu.

• Masaža anusa prstima
• Rimming odnosno istraživanje anusa jezikom
• Penetracija anusa seks igračkom
• Penetracija anusa prstima

A skoro sve od navedenog može biti i vid masturbacije, što se preporučuje kao prvi korak istraživanja anala. Doduše, neka vas ne obeshrabri ako ne vidite poriv isprobati analnu masturbaciju, ali vas intrigira isprobati je s partnerom. Nekada je jednostavnije kada stvari isprobavate u dvoje.

Kako se pripremiti za analni seks?

Prije svega – razgovorom! Ne zaboravite kako analni seks nije samo „dođi i stavi“ situacija, već treba dobru fizički, kako i mentalnu pripremu da bi bio ugodan. Prije bilo kakve ideje, popričajte s partnerom o samom činu analnog seksa i vašim iskustvima. Povjerenje je ključno za dobar anal jer bez opuštenosti doslovno neće biti izvediv.

Najbolji alati za analni seks su prsti i/ili analni čepovi, pregršt lubrikanta i ručnik. Analni čep je odlična uvertira u ono što vas očekuje, a preporučuje se krenuti sa što manjim. Dobar savjet je odabrati onaj koji vam izgleda smiješno malen – jer će na kraju vjerojatno biti dovoljno velik za početak. Kasnije slobodno birajte one koji su vam naprosto zgodni, poput Secret Play analnog čepa s dijamantom, Dream Toys analnog čepa u rose gold boji ili pak vibrirajućeg analnog čepa brenda Rock Off. Uz analni čep čete iskusiti o kakvom je osjećaju riječ, ali se na osjećaj i naviknuti. Tek nakon faze navikavanja, može krenuti ugoda.

Kako se stražnjica ne može navlažiti, morat ćete pri ruci imati pregršt lubrikanta kako bi sve teklo što lakše i bez zapinjanja. Preporučuje se lubrikant dodavati i tijekom same penetracije kako bi se izbjegla iritacija. Odlična opcija je primjerice vodeni lubrikant s dodatkom aloe vere za antibakterijski učinak, koji je prikladan za korištenje i uz seks igračke.

Nadalje, ručnik je tu za nezgode i višak lubrikanta. Brine li vas činjenica da je analni seks malo prljav imajte na umu sljedeće. Seks ionako nije sterilan i može biti itekako znojan, slinav, raščupan i neuredan. Ulazak u zonu koja je namijenjena za izbacivanje ostataka iz tijela već u samom startu ne može biti perfektno čista – i to je ono što oboje morate prihvatiti ako želite ugodan analni seks.

Kratka (horor) priča o probavi

Istina jest da dio koji penetriramo u analnom seksu nije namijenjen za pohranu izmeta već za njegovo krajnje izbacivanje, ali jednako tako čistoća rektuma ovisi o pregršt faktora. Primjerice, ako imate problema sa stolicom ili hemeroide – možda nije idealan trenutak za isprobati analni seks.

S druge strane, ako redovito obavljate nuždu i obavili ste je nekoliko sati prije analnog seksa – vrlo vjerojatno ste čisti sve i da se dubinski ne operete. Ovdje pričamo o analnom tušu, alatu koji uštrcavanjem vode u crijevo potiče čišćenje stijenki i izbacivanje svega preostalog. Ipak, treba imati na umu da vam a) čak ni analni tuš ne može garantirati super čisto iskustvo, b) da se on smije raditi tek jednom u nekoliko mjeseci, inače može izazvati suhoću, ranice, iritacije…

Najbolja priprema za analni seks je miran i razuman um koji je svjestan da se nešto može dogoditi i da je to okej. U svakom slučaju nemoguće je da obavite nuždu na partnera, pa s time ne morate ni razbijati glavu!

Sada je red na njemu

Ideja je da krećete sporo i sigurno. Možete si pomoći čak i korištenjem proizvoda za ublažavanje osjetljivosti analnog područja, kako bi prvi put prošao u što pozitivnijem svjetlu. Kreće se od masaže, do penetracije prstima ili analnim čepom, a tek onda se prelazi na penis, vibrator ili dildo. Tranzicija s jednog na drugi ne mora se dogoditi tijekom jednoga seksa i može trajati i po nekoliko tjedana – sve dok niste mentalno spremni i maksimalno fizički opušteni, nećete uspjeti uživati u novim senzacijama.

Jednako vrijedi za nju, kako i za njega. Sasvim je okej želi li vaš partner istražiti čari analnog seksa s vama, pritom tražeći da ga isprobate oboje – jednako i ako ga ne želi isprobati uopće. Idealan prvi korak za muškarce, uz masažu anusa ili rimming, je isprobavanje seks igračaka osmišljenih baš za stimulaciju prostate.

Njihov zakrivljen vrh stimulirat će točno točku koja treba, bez potrebe ruku, pa tijekom stimulacije prostate možete nesmetano uživati i u klasičnom seksu. Fantastična opcija je Svakomov Vick, masažer prostate koji nudi i masažu perineuma, a jednako tako se može koristiti i za masažu klitorisa i G točke u slučaju da želite da vas, primjerice, partner istovremeno penetrira analno.

Možda vas i dalje nismo uvjerili…

I to prihvaćamo kao realnu opciju, jer kao što smo rekli, anal nije i ne mora biti za svakoga. Ipak, voljeli bismo da iz svega ovoga ponesete dvije ključne informacije. Prva je ta kako anal doista izgleda i kako može izgledati, jer može biti fantastično i iznimno zadovoljavajuće iskustvo za oba partnera, a druga da je to normalan dio seksa i istraživanja svog zadovoljstva. Vrijeme je da analni seks prestane biti tabu!

Svi spomenuti proizvodi dostupni su na web shopu 50nijansi.hr.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori