Pop, rock, cajke ili trap: Istraživanje otkriva što zapravo slušaju Hrvati
Pop, rock, cajke ili trap: Istraživanje otkriva što zapravo slušaju Hrvati

Pop, rock, cajke ili trap: Istraživanje
otkriva što zapravo slušaju Hrvati

Hrvatska diskografska udruga (HDU) u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) predstavila je Istraživanje o navikama slušanja glazbe u Republici Hrvatskoj, koje je provedeno u srpnju ove godine od strane agencije Hendal. Spomenuto istraživanje još je jednom potvrdilo važnost uloge glazbe u našim životima.

Što nam je sve otkrili novo istraživanje o glazbenim navikama Hrvata otkrivamo u nastavku.

Kako slušamo glazbu?

Rezultati su pokazali kako je Hrvatima glazba važna u životu slušajući je 16,4 sata tjedno, a 85% ispitanika je potvrdilo kako glazba pozitivno utječe na njihovo mentalno zdravlje.

Čak 90% ispitanika smatra da danas ima više načina za slušanje glazbe. Od toga 36% ispitanika sluša glazbu s fizičkih medija (ploče, kazete, CD, DVD). Značajan pomak dogodio se kod korištenja digitalnih glazbenih streaming servisa pa tako 95% ispitanika poznaje barem jedan streaming servis, a u odnosu na 2018. godinu značajno je porasla i konzumacija glazbe preko glazbenih streaming servisa.

Mladi od 12 do 15 godina pokazuju nešto drugačije navike: dominantni načini slušanja glazbe su besplatni Youtube streaming (80%), a 70% mladih sluša glazbu i na plaćenim servisima. Također, među mlađom populacijom često je i slušanje glazbe na društvenim mrežama.

Društvene mreže kao izvorište glazbenih trendova

Radio i plaćeni servisi imaju najveći udio svakodnevnih korisnika – oko 80%, a i dalje je besplatno streamanje glazbe najkorišteniji i najprihvatljiviji način dolaženja do glazbe. Kao najčešći razlog nekorištenja plaćenih glazbenih servisa ispitanici ističu dostupnost glazbe na besplatnim servisima, poput Youtubea.

Do nove glazbe Hrvati dolaze putem radija, besplatnog video streama, TV-a i društvenih mreža, a mladi ističu kako im je glavni izvor za nalaženje nove glazbe besplatni streaming te kratke forme na Tik Toku.

Što slušaju Hrvati?

Hrvatski građani podjednako slušaju domaću i stranu glazbu, dok glazbu iz regije sluša oko 42% ispitanika. U uzorku mladih veći je udio slušanja strane glazbe u odnosu na domaću.

Top tri glazbena stila hrvatske glazbe su pop (70,6%), rock (66,4 %) i narodna glazba (35, 6%). Slijede ih Dance, Turbo folk i r’n’b, dok s najmanje zastupljeni glazbeni žanrovi bili trap i K-POP. Ipak, primjetno je da su ovi stilovi popularniji kod mlađe generacije, uključujući i hip-hop.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori