Što čitaju Hrvati? Ovo su trenutno najpopularniji naslovi
Što čitaju Hrvati? Ovo su trenutno najpopularniji naslovi

Što čitaju Hrvati? Ovo su trenutno
najpopularniji naslovi

Premda su statistike iz godine u godine sve poraznije, kultura čitanja ipak nije odumrla. U proteklih godinu dana barem jednu knjigu pročitalo je 40 posto građana Hrvatske, što ukazuje na nastavak trenda pada čitanosti u odnosu na protekle godine. Podatak je to iz Istraživanja o čitanosti i kupovini knjiga u Republici Hrvatskoj koje otkriva kako je među osobama koje čitaju, najviše onih koji pročitaju dvije knjige godišnje. Kao i prethodnih godina, najviše čitaju žene (47%), visokoobrazovane osobe (71%), osobe s prihodima iznad 13 tisuća kuna (45%) te osobe koje žive u Istri i Primorju (58%).

Najveći postotak čitača knjige posuđuje u knjižnicama (47%). Pročitanu knjigu kupuje 40 posto građana, 31 posto građana ju posuđuje od prijatelja, a 26 posto građana pročitanu je knjigu dobilo na poklon. Kada je riječ o novim kupljenim naslovima nema jasne statistike koji je najčitaniji, no približni odnos snaga mogu nam dati podaci koje na svojim službenim stranicama objavljuje nezavisni knjižarski lanca Hoću knjigu.

knjige

Iskrene ispovijesti o borbi s bolešću

Naslov koji je proteklih mjeseci privukao veliku pažnju zasigurno je knjiga Putovanje zvano igra, djelo prerano preminulog arhitekta i stručnjaka za marketing Marka Babića. Na prvu knjiga o raku, zapravo je to priča o optimizmu, nadi i radosti života koja nam je svima potrebna.

O borbi s bolešću javno je po prvi puta zborio poznati novinar i voditelj Aleksandar Stanković. Hrvatskoj je javnosti priznao kako godinama boluje od depresije, a o njoj je odlučio progovoriti u knjizi prigodnog naziva Depra.

Aleksandar Stanković

Potražnja za pravilima

Svjetski bestseller zaludio je i hrvatsku publiku. Poznati klinički psiholog Jordan B. Peterson u djelu 12 pravila za život nudi svoj protuotrov kaosu, a njegovi odgovori na najteža životna pitanja privukli su velik broj čitatelja.

Među publicističkim naslovima trenutno uspješno kotiraju još jedna pravila. Ovoga puta to je 8 pravila ljubavi, nova knjiga Jayja Shettyja, autor bestselera Razmišljaj kao redovnik, koja nudi relevantan vodič za svaku fazu romanse.

 

12 pravila za život

Novi naslovi koji su privukli pažnju

Na listi najprodavanijih naslova našlo se  i 48 zakona moći. Djelo Roberta Greena okarakterizirano je kao zadivljujuća, mudra, prosvjetljujuća i iznimno korisna knjiga koja analizira tri tisuće godina povijesti moći i sažima ih u 48 precizno i jasno definiranih zakona.

Naslov koji je privukao pažnju domaćih čitatelja jest Dan kada sam naučila voljeti sebe, nova knjiga francuske spisateljice i životne trenerice Maud Ankaoua. Roman je to o osobnom razvoju, ljubavi i prijateljstvu.

48 zakona moći
Dan kad sam naucila voljeti sebe

Sve zbog jednog dječaka

S prodajne strane, vrijedi istaknuti kako su se nova izdanja knjiga o Harry Potteru pokazala pravom uspješnicom. Vjerujemo kako su ih mnogi obožavatelji malenoga čarobnjaka poželjeli imati u svojoj kolekciji.

PS: Vjerujemo kako će mnoge razveseliti informacija kako je započela i pretprodaja šestog i sedmog nastavka o najpoznatijem čarobnjaku na svijetu. Početak slobodne prodaje diljem Hrvatske počinje 7. studenog 2023.

Foto: Pexels, PR

Učitati još
Zatvori