Karizmatični glazbenik Curses vraća se u Zagreb: Želim da publika bude izgubljena u glazbi
Karizmatični glazbenik Curses vraća se u Zagreb: Želim da publika bude izgubljena u glazbi

Karizmatični glazbenik Curses vraća se u Zagreb: Želim da publika bude izgubljena u glazbi

Tamom je fasciniran kao pozitivnom energijom, a novu mračnu dimenziju dao je žanrovima kao što su italo disco, new wave, post punk ili dark disco. Curses je osebujan njujorški glazbenik talijanskog porijekla i berlinske adrese koji je na najbolji način reinterpetirao 80-e povezivanjem gitare i elektronike. Pravog imena Luca Venezia, vrlo je zanimljiv lik neobičnog stajlinga, povezan s modom i drugim umjetnostima.

04_Curses

Curses se vraća u Zagreb

Prošle je godine Curses oduševio live nastupom, kao i DJ setom, na popularnom Stereotipu koji organizira ikona domaće scene Felver. Ovog puta udružili su snage u novom Felverom projektu Planet srijeda čije će se novo izdanje održati u petak, 22. prosinca u zagrebačkom klubu Željezničar u Trnjanskoj 1.

Curses u ovom slučaju ima i kuratorsku ulogu te u suradnji s Felverom iz Berlina dovodi još dvoje umjetnika – Pabla Bozzija, ultimativnu zvijezdu Italo Body Music stila te mladu brazilsku DJ-icu Melanie Havens. Bit će to prilika i za promociju njegove kompilacije na kojoj osim novije produkcije možemo čuti i mračne bisere iz 80-ih.

  • U Zagreb dolaziš predstaviti drugo izdanje kompilacije Next Wave Acid Punx. Kako si odabrao pjesme za kompilaciju?

Bilo mi je važno predstaviti glazbu koja me inspirirala u prošlosti, ali i prijatelje kojima se divim i poštujem ih. Dakle, pozvao sam svakog umjetnika čije me umijeće čini uzbuđenim, željnim stvaranja ili… zavidnim što nisam stvarao glazbu kao oni. Taj osjećaj zavisti je kao motivirajuća sila da nastavim stvarati ono što smatram dobrom glazbom. DEUX kompilacija je postavljena kao noćni izlazak. U prvom poglavlju je više starijih bendova i žive glazbe – post-punk i italo. U drugom idemo u klub i DJ počinje zagrijavati stvari… počinjemo plesati, a u trećem poglavlju potpuno smo izgubili pojam o vremenu i nekako završili na ilegalnom partyju u skladištu slušajući teški EBM od The Hackera ili Autumns.

  • Odakle ta strast prema glazbi 80-ih? Jesi li to slušao u mlađim danima u New Yorku?

Odrastao sam u New Yorku, bio sam dijete kasnih 80-ih i 90-ih. Također sam proveo mnogo godina u Italiji, jer je moja obitelj napola talijanska. Tadašnji europski utjecaj talijanskog popa s puno drum mašina i sintisajzera, pomiješan s mojim tinejdžerskim favoritima kao što su Front 242 i Sisters of Mercy, doveo me do beskrajne ljubavi prema tim zvukovima čovjeka i stroja. Osjećam da su 80-e bezvremenski zvuk jer su tada prvi put ljudi i strojevi zajedno počeli stvarati umjetnost.

  • Sada živiš i radiš u Berlinu. Koliko su danas tamo popularni žanrovi kao što su dark disco, new wave i EBM?

Scena je u Berlinu vrlo jaka i svi odlično surađuju. To je neobično u usporedbi s techno scenom gdje se čini da su mnogi umjetnici malo kompetitivniji. Svi pomažemo jedni drugima na Berlin Wave sceni, jer ona obuhvaća toliko različitih žanrova i partyje kao što su Italorama, Iptamenos, Milk-Me ili Wrong Era. Svi se miješaju i surađuju. To je super inspirativno okruženje.

  • Ovog puta dolaziš i kao sukreator novog izdanja partyja Planet Srijeda. Zašto ste ti i Felver za ovu priliku odabrali Pabla Bozzija i Melanie Havens?

Vrlo sam uzbuđen! Pablo je uz Phase Fatalea polovica Soft Crasha i pojavljuje se na novoj Next Wave kompilaciji, pa je imalo smisla pozvati ga, jer može miješati mnoge stilove i zadržati Hi-nrg „vibru“. Melanie je uvijek bila podrška i dobra prijateljica. Bila je ključna u stvaranju mosta između različitih wave scena u Berlinu, spajajući EBM i dark disco klince zajedno svirajući sve žanrove. Ne diskriminirajući nikoga, važno je da se svi slažemo kao prijatelji i kliknemo u pravom životu, a onda i glazba prirodno funkcionira. Felver je moj brat od druge majke.

  • Čini se da ste ti i Felver kliknuli još od tvog lanjskog nastupa na Stereotipu. Kako je surađivati s njim?

Možda on i nije toliko brat od druge majke, već više kao brat s drugog planeta, haha… Surađivati s njim je super jednostavno, oboje držimo ego po strani i fokusiramo se na glazbu i poruku.

Curses_Stereotip 3
  • Osim lanjskog Stereotipa nastupio si ovog ljeta i na Overground festivalu u Šibeniku. Kakvi su ti dojmovi o zemlji i publici?

Bio je to divlji festival. Pogotovo lokacija! Morali smo malim čamcem stići tamo na vrijeme, ali bilo nas je previše i počeo je tonuti. Felver i ja pojavili smo se u mokrim cipelama baš u vrijeme početka nastupa. Publika je bila odlična. Zbilja volim Hrvatsku. Publika je uvijek vrlo otvorena kada sviram novu glazbu i podržava me kada sviram vlastitu.

  • Što vam je važno kao DJ-u na partyju? Što očekujete od prostora i publike?

Svakom setu pristupam kao glazbi za film i nastojim pričati priču. Ovisno o tome što DJ pusti prije mene, diktira kako će taj film ići. Morate steći povjerenje gomile kako biste mogli upravljati i povesti ih na izlet, da budu izgubljeni u glazbi. Zato nježno, nemojte žuriti u vrhunac, izgradite to povjerenje i možete igrati gotovo sve ako je pravo vrijeme.

  • Mnogi obožavatelji komentiraju tvoj zanimljivi stajling, a poznata je i tvoja povezanost sa svijetom mode. Naziru li se neki projekti i na tom području?

Ranije ove godine objavio sam limitirano glazbeno izdanje sa Saint Laurentom u Parizu, s ‘Miriam’ i drugim pjesmama na njemu. Predstoje još neke uzbudljive suradnje, a jedna od njih je s legendarnim brendom bomber jakni.

Curses_Stereotip
  • Kakvi su ti daljnji planovi? Spremaš li novi album? Želiš li se više fokusirati na produkciju ili na DJ-ing?

Novi album se miksa dok mi pričamo! Prvi singl izaći će u svibnju 2024. Puno ću vremena posvetiti nastupima uživo 2024. kako bih podržao album. Ali naravno, još uvijek puno DJ-am. I jedno i drugo previše volim. Dijeleći svoje vrijeme između nastupa uživo i DJ-anja, ne umaram se i ne dosadim drugima. Oboje me i dalje uzbuđuje.

Planet srijeda 2
  • Imaš li poruku za publiku? Što obećavaš na nadolazećem partyju?

Maksimalnu Next wave acid punk energiju na najvišoj razini!

Ulaznice za ovaj najbolji party u gradu za kraj godine, potražite ovdje: https://www.entrio.hr/event/planet-srijeda-16290

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori