Vožnja do Oscara: ‘Nomadland’ je najvažniji film ovogodišnje dodjele

Vožnja do Oscara: ‘Nomadland’ je najvažniji film ovogodišnje dodjele

frances-mcdormand-nomadland-imdb

Od dodjele Oscara 2021. dijeli nas tek malo više od tjedan dana, a nakon godine obilježene pandemijom nitko nije očekivao da bi neizvjesnost oko proglašenja najboljih filmova moglo biti tako visoka. Štoviše, mnogima se činilo da onih pravih, velikih filmskih priča gotovo da neće biti. Filmski studiji i jake produkcije, kao i streaming servisi, uspjeli su, unatoč svim očekivanjima i ograničenjima, donijeti na naše ekrane ili platno genijalne filmove.

No, uz sve te odlične filmove kao što su The Trial of the Chicago 7 ili pak Mank koji ima čak 10 nominacija, ne prestaje se pričati o dirljivom filmu Nomadland i njegovoj redateljici Chloe Zhao. Sasvim je opravdano reći da je najveći favorit na ovogodišnjoj dodjeli Oscara!

Filmsko putovanje s Frances McDormand u fokusu

dodjela-nagrade-BAFTA-2021.-Nomadland

Poetična drama snimljena je po knjizi Jessice Bruder i vodi nas na putovanje kroz nomadski način život s Fern, ženom čija se sigurna svakodnevica urušila smrću supruga i posljedicama gospodarskog kraha iz 2008. godine. Nakon što uslijed krize tvornica u kojoj je radila zatvori svoja vrata, Fern prodaje sve što posjeduje i kupuje kombi u kojem će živjeti, putovati SAD-om i raditi manje poslove. Na tom putu upoznaje, susreće i dane provodi s drugim nomadima koji, kako Fern naglašava u filmu, “nisu homeless, već samo houseless.” Prezentira nam njihov način života i ideale koji nisu u skladu s kapitalističkim društvom u kojem su prisiljeni živjeti, ali paradoksalno prihvaćaju takav sistem obavljajući povremene poslove i u velikim kompanijama kao što je Amazon.

Frances McDormand je, uz vizualni dojam filma i glazbu, ključna karika Nomadlanda. U njezinoj je izvedbi Fern istovremeno draga, oštroumna, britkih komentara, ali uvijek s dozom određene tuge i nostalgije zbog kojih je za gledatelja grč u želucu sveprisutan.

Koje bi zlatne kipiće Nomadland mogao osvojiti?

Najbolji-filmovi-2020.-godine-Nomadland

Trenutno je film nominiran za šest Oscara: najbolji film, glavnu glumicu, redateljicu, adaptirani scenarij, fotografiju i montažu. Bez ikakve je sumnje Chloe Zhao, kineska redateljica kojoj je ovo treći film, najveća šansa Nomadlandu, a gotovo smo sigurni da će zlatni kipić osvojiti unatoč genijalnim imenima uz koje je nominirana.

Film je snimljen kao neobičan spoj fikcije i dokumentarca. Likovi koje Fern upoznaje u svom nomadskom stilu životu su mahom naturščici, ljudi koji u filmu zapravo igraju sami sebe i u stvarnom životu žive na taj način. Čak je i stilski pravi miks pa tako razgovori u kojima Frances McDormand glumi djeluju kao da su iz kakvog dokumentarnog filma u kojem se razmjenjuju stvarna iskustva i razmišljanja. Taj intrigantni spoj postaje još pitkiji uz divne prizore američkog Srednjeg zapada.

frances-mcdormand-nomadland-2-imdb

U kategoriji glavne glumice Frances McDormand također bi zasluženo odnijela kipić, ali s obzirom da su pored nje nevjerojatno upečatljiva Carey Mulligan u filmu Promising Young Woman i Viola Davis koja je po mnogima odradila ulogu karijere u filmu Ma Rainey’s Black Bottom, njezin trijumf nije garantiran. Tako jaka konkurencija mogla bi biti problematična i u kategoriji montaže i fotografije za koju mnogi favoriziraju film Mank snimljen u impresivnoj crno-bijeloj tehnici.

Može li Nomadland biti proglašen najboljim filmom? Sve ovisi o tome čemu bi Akademija mogla posvetiti najviše pažnje. Baš je svima jasno da je film Chloe Zhao drugačiji od svih drugih na ovogodišnjoj dodjeli. Dok su Promising Young Woman i Trial of the Chicago 7 bombastični, nepredvidljivi i napeti, Nomadland je potpuno miran, više fokusiran na samu glavnu glumicu i cijeli vizualni dojam filma. Prosječnom bi gledatelju prve dvije opcije, recimo, bile zanimljivije i dinamičnije, ali ako gledamo što je neki film novog učinio – onda bi Nomadland sasvim sigurno mogao trijumfirati.

Sve ćemo otkriti kroz malo više od tjedan dana, kako će izgledati dodjela Oscara sljedeće nedjelje otkrijte ovdje!

Učitati još
Zatvori