Vožnja do Oscara: Je li Netflixov film ‘Mank’ zbilja zaslužio 10 nominacija za Oscara i hoće li neku i osvojiti?

Vožnja do Oscara: Je li Netflixov film ‘Mank’ zbilja zaslužio 10 nominacija za Oscara i hoće li neku i osvojiti?

Počelo je odbrojavanje do same dodjele Oscara 2021. godine! Unatoč godini obilježenoj pandemijom i ogromnim zaprekama u filmskoj industriji, čini nam se da je konkurencija za najveću filmsku nagradu jača nego ikad. Streaming servisi ponovno su u areni protiv velikih studija, a Netflix je odnio čak 35 nominacija. Od istih je čak 10 ponio crno-bijeli film Davida Finchera, Mank. U najvažnijim kategorijama nominiran je za najbolji film, redatelja i gumca.

Međutim, vrijedi li zaista toliko i može li pokupiti Oscara za najbolji film?

Priča iza remek djela Citizen Kane

Ulazimo u 1940. godinu i Herman Mankiewicz utrkuje se s vremenom da dovrši scenarij za film koji će se kasnije smatrati jednim od najvažnijih filmskih ostvarenja ikad. Prikovan za krevet zbog nedavne automobilske nesreće, Mankiewicz ima samo 60 dana da dovede scenarij do savršenstva, dok se Orson Welles bavi ostalim projektima.

David Fincher tako kreće u priču o pisanju filma ‘Citizen Kane’ za kojeg se još uvijek ponajviše veže ime upravo Wellesa.

Herman Mankiewicz je genijalni scenarist i autor kojeg glumi Gary Oldman. Ciničan je, direktan i duhovit, a njegov problem s alkoholom dodatno otežava pisanje i normalno funkcioniranje. Dok pokušava dovršiti scenarij, piskara, pije i puši po cijele dane, pomaže mu asistentica koja i brine za njega, Rita Alexander (Lily Collins).

Film je ispunjen flashbackovima koji nas vraćaju u 1930-e godine u kojima je Mankiewicz ušao u krug ljudi u kojima se posebno ističe William Randolph Heart (Charles Dance), u to vrijeme pravi medijski mogul, kojeg je Mankiewicz iskoristio kao inspiraciju za protagonista ‘Citizena Kanea.’ Partijavši u Hearstovom krugu ljudi, scenarist upoznaje glumicu Marion Davies (Amanda Seyfried) koja je u stvarnoj povijesti ostala zapamćena kao Hearstova ljubavnica. Ona mu postaje bliska suučesnica u tom neobičnom hollywoodskom svijetu s kojom dijeli svoja razmišljanja, ljubav prema alkoholu i glasine.

Koje bi zlatne kipiće Mank zbilja mogao pokupiti?

Fincher je napravio pravi retro hommage starom Hollywoodu: od crno-bijele tehnike filma, kostimografije, dijaloga do radnje i glazbe. I ne samo površinski, već nas zaista uranja u taj period. Iako nije za svakog (jer podrazumijeva od gledatelja osnovno znanje o priči koju nam priča), Mank je dobar film. I da nema konkurenciju kakvu ima na ovogodišnjim Oscarima – možda bi trijumfirao i u nekoliko kategorija.

Šanse da će Mank biti proglašen najboljim filmom pored Nomadlanda, filma Minari i Promising Young Woman su relativno male. No, David Fincher mogao bi osvojiti Oscara za režiju i prava utrka vlada između njega i Chloe Zhao (Nomadland). Dok je Gary Oldman briljirao u izvedbi, pored Anthonyja Hopkinsa i Chadwicka Bosemana također mu ne predviđaju mnogi kipić.

Glumica kojom su kritičari ostali oduševljeni i koja je zbog svoje uloge u Manku bila u nekoliko velikih priča u stranim entertainment medijima je Amanda Seyfried. Ponovno je iskočila nakon nekoliko godina neprimijetnih projekata i sad je nominirana je za najbolju sporednu glumicu za, kako mnogi novinari pišu, ‘ulogu svoje karijere.’

Vjerojatno najsigurniji kipići u desetak nomincija Manka su oni za kinematografiju, scenografiju, ali i kostimografiju te šminku i frizuru. Ponajviše iz razloga što je Mank puno više vizualno prepoznatljiv i divno snimljen film i to mu je jača strana od glavnih likova i same radnje.

Sve nominacije za nagradu Oscar pregledajte ovdje, a u rubrici Vožnja do Oscara pratite najinteresantnije vijesti o dodjeli!

Foto: IMDb, screenshot, Netflix

Učitati još
Zatvori