Pogledali smo: Dodjela Oscara 2021. trebala je biti nešto posebno, ali ispala je samo posebno monotona

Pogledali smo: Dodjela Oscara 2021. trebala je biti nešto posebno, ali ispala je samo posebno monotona

Reese Witherspoon

Iščekivanje je bilo dulje nego ikad prije – dodjela Oscara 2021. konačno se održala sinoć u dvorani željezničkog kolodvora Union Station u Los Angelesu. Gotovo dva mjeseca kasnije nego što se tradicionalno održavaju, Oscari su dobili priliku izvesti dosad neviđen pandemijski show, dodjelu kakvu smo čekali nakon sijaseta Zoom poziva na dosadašnjim dodjelama kao što su Zlatni globusi, Emmyji ili Grammyji. Razlog zašto Oscari preživljavaju već godinama unatoč inzistiranjima da ovise o političkoj klimi, kritikama da ne poštuju političku korektnost i komentarima da imaju mali milijun gafova – je upravo doza ekstravagancije koja nam godi tu i tamo.

Posebno bi nam u svrhu eskapizma ove godine odgovaralo malo pretjerivanja, svečanih haljina, britkog humora, urnebesnih trenutaka. Umjesto toga, dodjela Oscara 2021. prošla je, kao i dosadašnje u pandemiji, osrednje i monotono.

Pregršt promjena u odnosu na prijašnje godine

Za ovogodišnju su dodjelu producenti osmislili drugačiji koncept. Svečanost je prvi put održana na više lokacija, a tradicionalni Dolby Theater zamijenio je Union Station u Los Angelesu. Produkcija je opisala Oscare kao film u kojem su prezenteri, svi nominirani i dobitnici nagrade protagonisti i na njihovim je uspomenama iz industrije i radu u istoj trebao biti naglasak. Izbacili su glazbene nastupe za vrijeme dodjele pa su tako svi glazbenici nominirani za najbolju pjesmu nastupali u specijalu Oscars: In the Spotlight prije početka svečanosti.

Nastupi su bili već snimljeni na krovu novog Muzeja filmske umjetnosti, a pjesma za film The Story of Fire Saga snimljena je na Islandu. Budući da je naglasak bio na protagonistima, produkcija je odlučila da ove godine posljednja kategorija neće klasično biti ona za najbolji film, već ona za najbolju glumicu, a samim koncem kategorija najboljeg glumca. Prezenteri, u svrhu intimnije atmosfere, nisu stajali samo na pozornici, već su neki predstavljali dobitnike među publikom koja je bila raspoređena po četvero za stolovima.

Oscari 2021. – Rijetki upečatljivi trenuci večeri

Regina King, iako je po mnogim kritičarima bila pokradena za nominaciju, uspjela nam je priuštiti nekoliko zlatnih minuta ovogodišnje dodjele. Otvorila je svečanost dramatičnom šetnjom hodnikom, a zatim i upečatljivim kratkim monologom. Podsjetila je na politička zbivanja u SAD-u i činjenicu da “da su se stvari odigrale drugačije u Minneapolisu ovog tjedna, vjerojatno bih morala zamijeniti štikle za čizme za marširanje”; aludirajući da slučaj Georgea Floyda i presudu policajcu Dereku Chauvinu.

Regina King

U bolje protagoniste dodjele lansirao se i Lil Rel Howery svojim angažmanom na crvenom tepihu tijekom kojeg je razgovarao sa zvijezdama, a zatim je njegova muzička trivija priuštila prizor koji nećemo zaboraviti – kratki ples legendarne Glenn Close kojem je malo trebalo da dobije naziv ‘Glenn Close Da Butt.’

Među govorima koje ćemo iznova gledati na YouTubeu danas svakako je onaj Daniela Kaluuyje, ali još više Yuh-Jung Youn, dobitnice nagrade za najbolji sporednu glumicu u filmu Minari. Karizmatičnoj glumici Oscara je uručio Brad Pitt, tako je postala prva Korejka koja je tu nagradu osvojila. Produkcijska kuća Brada Pitta inače je producirala genijalni Minari. “Gospodine Brad Pitt, napokon, drago mi vas je upoznati. Gdje ste bili dok smo snimali u Tulsi?”, obratila mu se iskreno i izazvala smijeh u dvorani, a pažnju je dobila i urnebesnim komentarima o Pittu iza kulisa.

Yuh-Jung Youn i Brad Pitt

Nezanemariva je, naravno, i činjenica da su Oscari 2021. ušli u povijest – prva Kineskinja i druga žena kao najbolja redateljica (C. Zhao), najstariji glumac koji je osvojio Oscara (A. Hopkins), prva Korejka koja je dobila nagradu (Youn), prva žena nagrađena za najbolji originalni scenarij (E. Fennell). I u tom smislu – svakako su pomaknuli granicu.

Dodjela Oscara kao nikad dosad – nadamo se i nikad više

Produkcija (u kojoj je sudjelovao i izvrsni Steven Soderbergh) je odlučila pojednostaviti dodjelu, ogoliti je do srži – u potpuno krivom trenutku u vremenu. Organizirati veliku dodjelu s više od 200 nominiranih u doba pandemije u najmanju je ruku izazovna misija. Međutim, hype koji je nastao u tjednima prije svečanosti uz producente s velikim obećanjima, zabranama Zooma i pidžama dress codea (kakav smo imali prilike vidjeti na Zlatnim globusima), garantirao nam je jednu hollywoodsku večer u punom smislu. Dodjelu u kojoj krema svijeta entertainmenta radi ono u čemu su najbolji – entertainaju.

Nažalost, sve uvedene promjene razvodnile su potencijal koji je show imao. Manjak humora bio je osjetan (čim je najzabavnija stvar postao kratki ples Glenn Close). U lineupu prezentera odnosno gošća nije bilo komičara, a većina je govora pobjednika bila u najboljem slučaju osrednja. Najbolji je primjer za to Frances McDormand koja je, možda u svom stilu, ali svejedno previše ravnodušno, primila Oscara i otišla s pozornice u manje od tridesetak sekundi. Ponajviše se osjetio i izostanak glazbenih izvedbi koje na neki način uvijek pregrizu monotoniju koja eventualo zavlada, ponovno podignu atmosferu publike, a tako i gledatelja ispred ekrana i na posljetku – prezentiraju neke izvrsne pjevače.

dobitnici-Oscara-2021.-Chloe-Zhao-1
Chloe Zhao

Sve su to TV kritičari i mi kao publika mogli pregrmjeti da je samo kraj ostavio tu mrvicu euforije. Međutim, odluka da proglašenje najboljeg filma ne bude točka na ‘i’ to je prodrmala. Posljednji je kao prezenter na pozornicu kročio Joaquin Phoenix koji je pročitao one nominirane u kategoriji najboljeg glumca. Dobitnikom je proglasio Anthonyja Hopkinsa koji, ironično, nije bio na dodjeli, već se na ekranu pojavila njegova fotografija. Bez odjave, bez reakcije ili emocije, Oscari su završili i ostavili nedorečeni utisak na većinu – kao da su još uvijek ovdje, ali on hold – sve dok se život ne vrati u staro normalno.

Sve dobitnike nagrade Oscar pogledajte ovdje, a kombinacije s crvenog tepiha izdvojili smo ovdje.

Foto: Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori