Vox Feminae Festival zatvara film o ženama koje su odlučile da neće postati majke

Vox Feminae Festival zatvara film o ženama koje su odlučile da neće postati majke

Ovogodišnje izdanje Vox Feminae Festivala bliži se kraju, a u posljednjih tjedan dana mogli smo uživati u zanimljivim filmskim naslovima. Pet ostvarenja progovara o temama kao što su užitak, pozicija žene u umjetnosti ta potraga za identitetom.

Ovoga četvrtka, 2. lipnja, Vox Feminae Festival će biti zaokružen filmom I to mi je neki život (bez djece). Riječ je o dokumentarnom ostvarenju autorice i aktivistkinje Therese Shechter koja progovara o temi majčinstva i koliko je ono duboko ukorijenjeno u naše društvo. Tradicionalno, društvo uvijek na pijedestal stavlja upravo majke. Međutim, što kada žena odluči kako ne želi postati majkom? E, tu se priča itekako mijenja.

Žene koje nisu popustile pritiscima

Riječ je o dokumentarnom filmu koji donosi priče nekoliko žena koje su oduvijek znale upravo to, da ne žele postati majkama. Međutim, ovaj je film mnogo više od samih tih priča. Radnja nas vodi u prošlost te pokušava ponuditi odgovore na to kako je društvo tijekom povijesti nametalo ženama majčinstvo kao nešto što je prirodno, i bez čega se žena nikada u potpunosti ne može ostvariti.

Krenuvši od same autorice, žene iznose svoje razloge zašto se nikada nisu vidjele u ulozi majke, ali i kakve su bile reakcije okoline na ono što bi trebao biti isključivo njihov odabir. Mnogo ljudi smatra kako je riječ o fenomenu novijeg doba te da žene ponajviše zbog posla i karijere ne žele postati majkama. Međutim, autorica glatko pobija te argumente. Naime, velik broj žena se oduvijek borio s vlastitim razmišljanjima s jedne i pritiscima okoline s druge strane, iako su znale kako ne žele postati majkama. Međutim, pravo glasa nije bilo nešto što im je dostupno kao danas te su jednostavno išle linijom manjeg otpora i popuštale tim pritiscima.

Pravo odlučivanja o vlastitom tijelu

Tu je i fenomen takozvanog ‘biološkog sata‘. Ako žena do određene dobi nije postala majkom, često im se u razgovor suptilno ubaci upravo taj termin. Iako se često smatra kako je riječ o znanstvenom terminu, autorica nas upoznaje kako je riječ o nazivu koji je skovao netko tko nema nikakve veze sa znanošću. I, pogađate, muškarac je.

Autorica nas potom upoznaje s nekoliko priča žena koje su odlučile slušati sebe i svoje potrebe te ne popuštati pod pritiscima kojima su bile okružene. Tako kroz film upoznajemo žene različitih dobi, zanimanja, i načina života koje nas upoznaju s čime se susreću na dnevnoj bazi. A sve zbog odluke koja bi trebala biti isključivo njihova.

Ako je osoba s 18 godina dovoljno odrasla da vozi automobil, glasa na izborima, podiže kredite i odlučuje o svojoj financijskoj budućnosti, zar zaista nije dovoljno odrasla da odlučuje sama o svom tijelu? Upravo to se pita studentica koja se pred kamerama odlučuje na, za neke pomalo radikalan, zahvat sterilizacije.

Tema koja je još uvijek aktualna

Svaka priča kojoj svjedočimo u ovom ostvarenju duboko je isprepletena istovremenim ‘bombardiranjem’ temama vezanih za majčinstvo. Njima smo svakodnevno okruženi, no možda ih više niti ne primjećujemo. Upravo nam Theresa Schechter ukazuje na njih i još se jednom pita – tko zaista ima kontrolu nad ženskim tijelima i životima? Da, ta je tema jednako aktualna i danas, u 21. stoljeću. Poruka filma je jasna, vrijeme je da se na majčinstvo prestane gledati kao dio prirodnog poretka.

Originalni naziv filma je My So-Called Selfish Life. Svaka od žena pita se upravo to – zašto bi njihov odabir bio sebičan, kako im se često predbacuje. Nakon projekcije filma održat će se online razgovor s redateljicom, čime će biti zaključeno ovogodišnje izdanje Vox Feminae Festivala.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori