Filmski program festivala Vox Feminae progovara o poziciji žene u raznim društvenim aspektima

Filmski program festivala Vox Feminae progovara o poziciji žene u raznim društvenim aspektima

Ovogodišnje izdanje Vox Feminae Festivala započelo je već početkom mjeseca, a sada je red došao na filmski program ovogodišnjeg izdanja. Od 23. svibnja do 2. lipnja u kinu Tuškanac održat će se projekcije filmova koji slave žene u filmografiji. Upravo radovi redateljica i njihove zanimljive priče moći ćemo pogledati u srcu Zagreba, a ulaz na projekcije je besplatan.

Prvi je na rasporedu film Tove, djelo nagrađivane finske scenaristice i režiserke Zaide Bergroth. Riječ je o drami koja prati talentiranu umjetnicu i njen put i potragu za identitetom, žudnjom i slobodom. Radnja je smještena u vrijeme kraja Drugog svjetskog rata kroz lik Tove Jansson. Njezin nekonvencionalni životni stil progovara o atmosferi nove umjetničke i društvene slobode.

Tabu teme iz jedne nove perspektive

Četiri stiha samoužitka je španjolski dokumentarac čije su autorice Heleni Smuha i Clara Rafols Perez. Priča se odvija kroz vizure sedam žena i jedne nebinarne osobe, a istražuje temu odnosa prema masturbaciji. Glavni likovi istražuju sjećanja, emocije i transformacije vezane uz ovu temu, koja im je svima u različitim fazama života predstavljala tabu.

Čopor pičića domaći je dokumentarac u režiji mlade scenaristice Paule Skelin i snimatelja, montažera i redatelja Luke Čižmaka. Autori dokumentiraju drag kolektiv House of Flamingo na njihovoj prvoj turneji nakon više od godinu dana izbivanja s pozornica. Kombinacijom snimki s nastupa u Splitu, Zagrebu i Puli, intimnih trenutaka povezivanja u backstageu te ispovjednih i iskrenih komentara članova kolektiva o svom queer i izvedbenom identitetu. Ovaj film pruža jedinstveni uvid u njihove osobnosti, odnose i aspiracije.

Marginalizacija žena u umjetnosti

Odnosom prema ženama u umjetnosti kao i o pozicioniranju umjetnica na umjetničkoj sceni kroz povijest bavi se dokumentarni film Žene u povijesti umjetnosti uspješne filmašice i producentice Susanne Radelhof. Unatoč vlastitu angažmanu i doprinosu, žene i njihovo stvaralaštvo i dalje su marginalizirane. Posljedice tog odnosa su poražavajuće – u muzejskim zbirkama nalazi se samo pet posto žena. Film Žene u povijesti umjetnosti istražuje mehanizme sustavnog brisanja talentiranih umjetnica i priča priču o potisnutoj ženskoj avangardi.

Posljednji film iz ovogodišnjeg festivalskog filmskog programa, američki dokumentarac I to mi je neki život (bez djece). Film autorice Therese Shechter progovara o izuzetno aktualnoj temi – majčinstvu – ali iz neuobičajene perspektive. Društvo majčinstvo doživljava kao dio prirodnog poretka, implicirajući da je odbijanje postati majkom neprihvatljivo.

Raspored svih projekcija ovogodišnjeg Vox Feminae Festivala možete potražiti na službenim stranicama.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori