Ovaj je film trenutno najizgledniji kandidat za osvajanje Oscara
Ovaj je film trenutno najizgledniji kandidat za osvajanje Oscara

Ovaj je film trenutno najizgledniji
kandidat za osvajanje Oscara

U povijesti kinematografije 20. stoljeća vestern se zasigurno ubraja među najpoznatije žanrove. Svoj umjetnički vrhunac dosegnuo je četrdesetih i pedesetih godina u naslovima poput The Searchers, Western Union, Red River, Rio Bravo i High Noon.

Nakon toga slijedila je stagnacija, privremeno prekinuta popularizacijom takozvanih špageti vesterna. Od sedamdesetih se vesterni snimaju tek povremeno, a najistaknutije doprinose žanru zasigurno je dao Clint Eastwood.

cannes 2023

Povratak otpisanog žanra

Posljednje desetljeće iznjedrio je nekolicinu zanimljivih modernih inačica vesterna, među kojima izdvajamo The Harder They Fall, The Ballad of Buster Scruggs, The Hateful Eight, Concrete Cowboy i Django Unchained, no popularnost ovog žanra ipak nije zaživjela.

No, čini se kako bi 2023. godina mogla dovesti do promjene. Naime, među dva najiščekivanija naslova koja su predstavljena na ovogodišnjem izdanju Filmskog festivala u Cannesu, dva su vesterna – Killers of the Flower Moon i Strange Way of Life.

Istaknuti kandidat

Novi projekt renomiranog redatelja Martina Scorsesea je upravo vestern Killers of the Flower Moon, koji na velikim ekranima spaja Roberta de Nira i Leonarda DiCaprija. Radnja filma prati rješavanje misteriozne smrti članova plemena Osage, u čiju je istragu svojevremeno bio uključen i FBI.

Film je temeljen na istinitoj priči i ispričan kroz romansu Ernesta Burkharta, kojeg je odigrao Leonardo DiCaprio i Mollie Kyle, koju glumi Lily Gladstone. Ovih dana svjetlo je ugledao novi najavni video filma, a mi vam ga donosimo u nastavku. Ova epska krimi-vestern saga već se prometnula u glavnog favorita na nadolazećim Oscarima, koji su zakazani za 11. ožujak 2024. godine.

Killers of the Flower Moon

Naime, ostvario je pobjedu u kategoriji Najboljeg filma odabranog od strane National Board of Review. U posljednjih 30 godina, pobjednik NBR-a za najbolji film obično je dobio nominaciju za Oscara u istoj kategoriji. A za novi uradak prestižnog redatelja, koji je također nagrađen na ovoj dodjeli, pretpostavlja se da će otići i korak više. I sami smo pogledali ovaj film, a naših dojmova možete se prisjetiti ovdje.

Sudeći prema ostalim laureatima, najveći protukandidat mogao bi mu biti film Poor Thing. Nakon filma The Favourite, grčki redatelj Yorgos Lanthimos ponovno je udružio snage s Emmom Stone, namijenivši joj naslovnu ulogu u nadrealističkom SF ostvarenju. Riječ je o svojevrsnoj verziji Frankensteina u kojem su zamijenjene uloge.

killers of the flower moon

Dva velika redatelja u svijetu vesterna

A još jedan briljantan redatelj je odabrao upravo vestern za svoj novi filmski projekt. U svom drugom ostvarenju na engleskom jeziku Pedro Almodóvar glavne je uloge povjerio Ethanu Hawkeu i Pedru Pascalu. Djelomično inspiriran holivudskim ostvarenjem Brokeback Mountain, film Strange Way of Life nam donosi šerife u pomalo izmijenjenom, romantičnom kontekstu.

PS: Ako ste ga poželjeli vidjeti na velikom platnu, film je u Cineplexx kinu moguće pogledati još samo ovog vikendat – traje svega 31 minutu koje prolete za čas.

Novi naslovi

No, tu nije kraj vesternima za ovu godinu. Još u ožujku premijeru je doživio Butcher’s Crossing u kojem je glavna uloga povjerena Nicolasu Cageu, koji je za ovu priliku postao moderni kauboj. Vjeruje se kako će u kino distribuciju do kraja godine stići i The Redeemer zahvaljujući kojem ćemo Brandona Routha, Supermana s malih ekrana, vidjeti kao odmetnika.

Prema najavama, uskoro bismo trebali gledati i vestern Dead Man’s Hand. Premda dijeli ime s poznatom kombinacijom karata u pokeru, ovaj vestern nam donosi priču o revolverašu koji je prisiljen učiniti sve kako bi zaštitio svoju obitelj.

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori