Kreće Tjedan suvremenog plesa, uz brojne goste i zanimljive radionice

Kreće Tjedan suvremenog plesa, uz brojne
goste i zanimljive radionice

Tjedan suvremenog plesa ove se godine održava po 39. put, a publici i ovoga puta predstavlja poznata imena međunarodne scene, ali i neke nove talente. Od 1. do 12. lipnja Tjedan suvremenog plesa posjetitelje spaja kroz radionice, tribine i predavanja. Festival se ove godine, u tematskom smislu, okreće održivosti – počevši od održivosti karijera plesača, pa sve do održivosti resursa i zajednice.  

Ovogodišnje izdanje kreće s predstavom Tu Sam! U produkciji riječkog kolektiva Trafik, autora Žak Valente koja progovara o održivosti plesačkih karijera, životnim, ali i umjetničkim izazovima s kojima se plesni umjetnici svakodnevno susreću. Punk, visoka moda i umjetnost, bunt, pomicanje granica društveno prihvatljivog i umjetnički prihvatljivog teme su koje propituje. Upravo su one podjednako aktualne i danas, kao i nezaboravnih osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Jutarnje radionice s novim plesnim pristupima

Zvijezda 39. Tjedna je zasigurno predstava/spektakl May B, koja je postavila francusku koreografkinju Maguy Marin čvrsto u samo središte pozornosti  svjetske plesne scene 1981. godine. Nakon više od 40 godina izvođenja i danas, ova predstava podjednako plijeni pažnju gledatelja, ali i kritike.

U goste dolazi i mladi talijanski umjetnik Marco D’Agostin, europska plesna zvijezda u usponu, sa svojom sjajnom predstavom Best Regards, koja je svojevrsni hommage posvećen Nigelu Charnocku, velikanu suvremenog plesa.

Kroz Radionice jutarnjih plesnih treninga gostujući umjetnici pružit će  priliku hrvatskim plesnim umjetnicima da razmjene iskustva i isprobaju  nove tehnike i plesne pristupe.  Dok će se kroz dvije intenzivne koreografsko-plesne radionice ojačati povezivanje hrvatske plesne scene s međunarodnim projektima.

Multimedijalni sadržaj

Kako i gledatelji ne bi ostali zakinuti za izvođačko iskustvo pobrinuo se mađarski umjetnik Mate Meszaros, koji poziva građane da mu se pridruže kroz  šetnju u projektu Mechanics of Distance. Na taj način mogu upoznati grad i na trenutak poziciju promatrača zamijeniti ulogom izvođača.

Osim predstava, tribina i radionica, Tjedan je ove godine obogaćen i multimedijalnim sadržajima koji se bave značajnom temom važnosti plesa u vrijeme ratnih razaranja i poraća. 

Tjedan suvremenog plesa odvija se na nekoliko lokacija, a kompletan program možete pronaći na službenim stranicama.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori