Dan svetog Patrika slavi se i u Zagrebu! Sprema se i plesna proslava, a mi znamo sve o njoj
Dan svetog Patrika slavi se i u Zagrebu! Sprema se i plesna proslava, a mi znamo sve o njoj

Dan svetog Patrika slavi se i u Zagrebu! Sprema se i plesna proslava, a mi znamo sve o njoj

Jedna doskočica tvrdi kako na Dan svetog Patrika svi požele biti Irci! Svetkovina posvećena ovom katoličkom svecu odavno je prešla granice Zelenog otoka. Tako će se i ove subote, 16. ožujka – večer uoči same svetkovine – u zagrebačkom Klub Kazališta Komedija – Kontesa održati večer posvećena irskoj glazbi i plesu. Posjetitelji će moći uživati u tradicionalnoj, pubovskoj i suvremenoj irskoj glazbi te cijeloj lepezi irskih plesova koje će izvesti plesačice iz plesne skupine Emerald Steps, popraćene glazbom koju izvodi sastav Drowsy Lizards.

Ako je i vaše znanje o irskom plesu stalo sa spomenom Michaela Flatleyja i show Lord of the Dance u seriji  Prijatelji, pridružite nam se u razgovoru kojeg smo vodili s Anom Antolković, jednom od članica plesne skupine Emerald Steps.

Irski ples

Irski ples u Zagrebu

  • Ana, što nas ove subote očekuje u Kontesi? Kako će izgledati ova irska veselica?

Spremamo veliki miks raznih irskih plesova – od tradicionalnih do modernih plesova, od solo do grupnih izvedbi. Kao i prošle godine spremamo publici iznenađenja te dajemo priliku da i sami zaplešu s nama na pozornici! Prati nas bend Drowsy Lizards koji sviraju široku paletu pubovskih i tradicionalnih irskih pjesama i plesova pa je veselica na irski način zagarantirana.

  • Što je ono što osobito voliš kod irskog plesa?

Volim praktički sve, a najviše kvalitetno odrađen trening. Pravila, recimo u irskom stepu, ima mnogo. No, ako ih dobro usvojite, kao uostalom i u svakom drugom plesu, osjetite nešto što zovem paradoksom u plesu – puno pravila vodi do nezamislive slobode pokreta. Ona vam omogućuju da se pogurate dalje no što očekujete, a i daljnje učenje tehnike je meni najzanimljiviji dio jer mi omogućuje da na što jednostavniji način shvatim kompleksne korake.

Irski ples

Slučajan odabir – doživotna ljubav

  • A kako je uopće počela tvoja ljubav prema irskom stepu?

Kao dugogodišnji folkloraš, htjela sam nastaviti plesati i na faksu. No, kada sam krenula na fakultet, radi zgusnutog rasporeda nisam više stizala posvetiti se probama radi toga što mi je dvorana bila daleko. Tražila sam opciju, fizički najbližu faksu i to je tada bio irski step. Bez ikakvog znanja o tome što je to, pridružila sam se skupini i zaljubila se u vrstu plesa koja je meni sličila na miks našeg folklora i klasičnog baleta. Od tada je prošlo više od 10 godina, a ljubav prema irskom stepu, ali i ostalim irskim plesovima traje i dalje.

Irski ples

Radionice za širu publiku

  • Kako izgledaju vaši treninzi? Primate li nove članove?

Treninzi se planiraju i mijenjaju od nastupa do nastupa. Uz obavezno zagrijavanje i tehničke vježbe slijedi dril starih i učenje novih koreografija. Trenutno ne primamo članove jer primarno djelujemo kao plesna skupina koja izvodi nastupe te se posvećujemo radu na sebi u vidu edukacija kod trenera izvana koji su specijalisti za pojedine irske plesove. Također, tu i tamo tijekom godine imamo u planu održavati prigodne plesne radionice kako bi se šira publika mogla i sama okušati u irskim plesovima. Više informacija o njima možete doznati na našim društvenim mrežama.

Ono što kao individue i kao grupa trenutno u svojoj plesnoj karijeri želimo je ponajprije razviti sebe i aktivno raditi na poboljšanju svojih plesnih kompetencija te ponajprije guštati u svemu naučenome te kroz nastupe podijeliti to veselje i s publikom.

A s publikom će guštati već ove subote. Ulaznice, kao i druge informacije, vas čekaju ovdje.

 

Foto: Buga Cvjetanović, Jazz Saletović

Učitati još
Zatvori