Poznati su svi dobitnici nagrada Zagreb film festivala
Poznati su svi dobitnici nagrada Zagreb film festivala

Poznati su svi dobitnici nagrada
Zagreb film festivala

Poznati su pobjednici  Zagreb film festivala! Na ovogodišnjem festivalu prikazano je 115 ostvarenja, a za nagrade Zlatna kolica natjecalo se 26 filmova od čega 8 u dugometražnoj i nacionalnoj kratkometražnoj konkurenciji Kockice te 10 u međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji.

Žiri dugometražnog filma u sastavu producentice Renée Hansen Mlodyszewski, producentice i glumice Labine Mitevske i redatelja Sebastiana Meisea glavnu je festivalsku nagradu, Zlatna kolica za najbolji dugometražni film, dodijelio filmu Kako se poseksati britanske autorice Molly Manning Walker.

Kako se poseksati

Žiri kratkometražnog igranog filma: suosnivač i direktor festivala Vienna Shorts Daniel Hadenius-Ebner i redatelji Matjaž Ivanišin i Josip Lukić najboljim međunarodnim kratkometražnim filmom proglasili su “minimalistički, pametan i nevjerojatno dobro izveden film koji je na nas ostavio dubok dojam”, portugalski Samo neka uspije Daniela Soaresa.

Posebno priznanje međunarodnog kratkometražnog programa pripalo je filmu Cice norveškog autora Eivinda Landsvika “koji na nekonvencionalan i topao način prikazuje odrastanje”.

Samo neka uspije

Zlatna kolica za najbolji film iz nacionalnog programa Kockice pripala su Davidu Gaši za film Niska trava “koji se istaknuo promišljenim režijskim konceptom izvedenim na visokoj razini”, a posebno priznanje Kockica pripalo je filmu Škafetin Paška Vukasovića.

 

Vidalova priča

Žiri programa Ponovno s nama: snimatelj Stanko Heceg, montažrka Višnja Skorin i redatelj Josip Žuvan nagradu Zlatni bicikl za najbolji film iz programa Ponovno s nama dodijelili su “intenzivnom filmu koji gledatelja vodi kroz brojne moralne rukavce ne ostavljajući mu samo jedno rješenje”, Zakon zbornice Ilkera Çataka.

Dječji žiri dodijelio je agradu za najbolji film prorgama KinoKino španjolskom filmu Valdova priča u režiji Roberta Buesa. Popis svih nagrađenih autora i obrazloženja žirija dostupni su na ovoj poveznici.

Foto: Matej Grgić, Samir Cerić Kovačević

Učitati još
Zatvori