Adam Sandlerov Spaceman uopće nije toliko loš koliko govore. Pogledali smo ga
Adam Sandlerov Spaceman uopće nije toliko loš koliko govore. Pogledali smo ga

Adam Sandlerov Spaceman uopće nije toliko loš
koliko govore. Pogledali smo ga

Ako ste ikada Adama Sandlera poželjeli vidjeti u nekoj dalekoj orbiti, želja vam se ostvarila. Nakon što je dokazao svim nevjernicima kako može glumiti u dramatičnim ulogama s filmovima Uncut Gems i Hustle, Sandler je sada u novom i čudnom projektu. Riječ je o Netflixovom filmu Spaceman. U njemu poznati komičar glumi astronauta. Nakon što su prve reakcije na film poprilično podijeljene, odlučili smo pogledati film i evo što mislimo.

Spaceman

Jedan od čudnijih ove godine

Spaceman je drama koja prati astronauta Jakuba. On se već šest mjeseci nalazi na istraživačkoj misiji na samom rubu Sunčevog sustava, sasvim sam. Kada shvati da brak sa suprugom Lenkom možda neće biti tu kada se vrati na Zemlju, očajan je da popravi stvari. U tome će mu pomoći misteriozni gigantski pauk, Hanuš. On surađuje s Jakubom kako bi pokušali shvatiti u čemu su stvari u njegovom braku pošle po krivu prije nego što postane prekasno.

Odnos Jakuba i Lenke je srce cijelog filma. Režirao ga je John Renck, a temeljen je na djelu Spaceman of Bohemia, češkog pisca Jaroslava Kalfařa. Sandler nije jedina holivudska zvijezda koju ćemo gledati u filmu. Njegovu suprugu Lenku glumi jedna od najboljih glumica današnjice – Carey Mulligan, a glas stvorenju Hanušu daje također cijenjeni glumac, Paul Dano. U filmu se još pojavljuju i Isabella Rossellini i Kunal Nayyar, poznat po ulozi Raja u Teoriji velikog praksa.

Nema sumnje da je Spaceman jedan od najčudnijih filmova koje smo dobili ove godine do sad. Definitivno je jedan od onih filmova koje ili shvatite ili ne. U skladu s time, bit će vam ili dobar ili loš, a to objašnjava i polarizirane reakcije na film.

Adam Sandler

Sandler opet odličan u dramatičnoj ulozi

Spaceman je u suštini film o samoći. Jakub je za svoju samoću sam kriv, odabrao je biti astronaut i svaki put kada ga njegova supruga Lenka treba, on je miljama daleko. Taj teret kojeg Jakub nosi odlično je prikazan u filmu, a tome uvelike pridonosi Adam Sandlerova gluma. Svaki put kad se glumac pojavi u nekoj dramatičnoj ulozi, ona je secirana na najmanje dijelove i uvijek mu se pronalazi dlaka u jajetu. A zapravo, svaka dramatična uloga dosad, Sandleru je odlično legla. Od prve takve uloge u podcijenjenom Punch Drunk Love pa do nagrađivane uloge u Uncut Gems. Zašto je toliko teško prihvatiti da je Adam Sandler dobar glumac?

Spaceman

Bilo da je riječ o scenama s paukom Hanušem (za kojeg nikad ne dobijemo objašnjenje je li stvaran ili samo produkt Jakubove mašte) ili scena Jakubovih sjećanja na trenutke s Lenkom na zemlji, sve je tako sanjivo i posebno da je nemoguće ne zainteresirati se za film. Međutim, taj interes rijetko kad bude zadovoljen. Unatoč zaista zanimljivoj premisi, hollywoodskim zvijezdama i jedinstvenom pristupu priči i kameri, Spaceman je poprilično dosadan. Razlog tome može biti to što film ni sam ne zna što točno želi biti. Gledamo li romantičnu dramu, nadrealističnu priču u kojoj je glavni lik samoća ili običan film o astronautu koji je sam u svemiru?

Kako će vam se film svidjeti, onda ovisi o tome kako vi sami odlučite shvatiti film. Ono što Spacemanu ide u prilog je mirnoća kojom se sve odvija, a pogotovo glas Paula Dana kao Hanuša. Sve u svemu, ne mislimo kako je Spaceman toliko loš koliko ga neki ljudi predstavljaju, ali definitivno mislimo kako je izvedba ideje mogla biti puno bolja.

Foto: Netflix, IMDb

Učitati još
Zatvori