Za neke odličan, za neke razlog otkazivanja pretplate na Netflix: Ovaj film podijelio je javnost
Za neke odličan, za neke razlog otkazivanja pretplate na Netflix: Ovaj film podijelio je javnost

Za neke odličan, za neke razlog otkazivanja pretplate na Netflix: Ovaj film podijelio je javnost

Ako ste ikada Adama Sandlera poželjeli vidjeti u nekoj dalekoj orbiti, želja vam se ostvarila. Nakon što je dokazao svim nevjernicima kako može glumiti u dramatičnim ulogama s filmovima Uncut Gems i Hustle, Sandler je sada u novom i čudnom projektu. Riječ je o Netflixovom filmu Spaceman. U njemu poznati komičar glumi astronauta. Kada je prvi teaser izašao još krajem prošle godine, mnoge je zainteresiralo vidjeti o čemu je riječ, a sada kada je film vani, poprilično je podijelio publiku.

Adam Sandler

O čemu je riječ?

Spaceman je drama koja prati astronauta Jakuba. On se već šest mjeseci nalazi na istraživačkoj misiji na samom rubu Sunčevog sustava, sasvim sam. Kada shvati da brak sa suprugom Lenkom možda neće biti tu kada se vrati na Zemlju, očajan je da popravi stvari. U tome će mu pomoći misteriozni gigantski pauk, Hanuš. On surađuje s Jakubom kako bi pokušali shvatiti u čemu su stvari u njegovom braku pošle po krivu prije nego što postane prekasno.

Odnos Jakuba i Lenke je srce cijelog filma. Režirao ga je John Renck, a temeljen je na djelu Spaceman of Bohemia, češkog pisca Jaroslava Kalfařa. Sandler nije jedina holivudska zvijezda koju ćemo gledati u filmu. Njegovu suprugu Lenku glumi jedna od najboljih glumica današnjice – Carey Mulligan, a glas stvorenju Hanušu daje također cijenjeni glumac, Paul Dano. U filmu se još pojavljuju i Isabella Rossellini i Kunal Nayyar, poznat po ulozi Raja u Teoriji velikog praksa.

adam sandler

Poprilično podijelio javnost

Reakcije, komentari i recenzije na Spaceman su poprilično polarizirajuće. Ne sjećamo se kad smo naišli na film koji je toliko podijelio javnost. Spaceman ima generalno prosječnu ocjenu, a komentari variraju od hvale za Sandlera i redatelja Johana Rencka do pljuvanja da je riječ o nesmislenom filmu punom grešaka. Sama činjenica Adama Sandlera kao astronauta u znanstveno-fantastičnom filmu dovoljna je za podizanje obrve.

Neki gledatelji filmu su prišli kao ljubitelji Adama Sandlera, a neki kao ljubitelji znanstveno-fantastičnih filmova. U svakom slučaju, ne mogu se dogovoriti je li film dobar ili loš. Dok ga neki nazivaju istinski zanimljivim, jedinstvenim pa čak i pametnim filmom, neki doslovno govore kako je Spaceman razlog zbog kojeg će otkazati pretplatu na Netflix.

Najviše kritika film je dobio jer je radnja spora i jer ‘čudan’ element nije dobro predstavljen. Sandlerov astronaut odlazi na solo misiju u svemir te na Zemlji ostavlja trudnu suprugu. Mnogima je to bilo neshvatljivo. Dosta pitanja ostalo je otvoreno te izgleda kako mu mnogi predbacuju to što je radnja neodgovorna. Jakub je čovjek s očitim mentalnim problemima. Zašto su ga pustili na svemir, zašto je ostavio trudnu suprugu, koja je svrha Paul Dana kao ogromnog pauka koji iz nekog razloga Jakuba cijelo vrijeme naziva skinny human i zašto je u češkoj priči s likovima koji imaju češka imena, cijela glumačka postava američka?

S druge strane, postoje oni koje je film duboko dirnuo i koji misle da Sandler zaslužuje Oscar za svoju izvedbu. Kojim kritikama više vjerovati? Izgleda da ćemo samo morati pogledati film i sami se uvjeriti je li riječ o remek-djelu ili još jednom Netflixovom flopu.

Foto: Netflix

Učitati još
Zatvori