U domaća kina je stigao Sound of Freedom, najkontroverzniji film godine
U domaća kina je stigao Sound of Freedom, najkontroverzniji film godine

U domaća kina je stigao Sound of Freedom,
najkontroverzniji film godine

Proteklih tjedana svjedočili smo zanimljivom fenomenu koji je zadesio kinematografski svijet. Riječ je slučaju Barbenheimer (ponegdje nazvan Barbieheimer), internetskom fenomenu koji sjajno opisuje gungulu koja je nastala nakon odluke da će dva isprva potpuno različita filma u distribuciju krenuti istoga dana, u petak, 21. srpnja.

No, u pozadini ovog filmskog duela odigravala se još jedna zanimljiva priča – priča o neočekivanom naslovu koji je privukao pažnju šire javnosti. Riječ je o filmu Sound of Freedom, čiji scenarij i režiju potpisuje Alejandro Monteverde, dok su glavne uloge povjerene Jimu Caviezelu, Miri Sorvino i Billieju Campu.

sound of freedom
sound of freedom

Zvuk slobode

Radnja filma temeljena je na potresnoj, istinitoj priči o trgovini djecom. Kroz nešto više od dva sata filma pratimo nastojanja bivšeg američkog vladinog agenta Tima Ballarda u samoinicijativnoj misiji spašavanja stotina djece od seksualnog ropstva. Put ga odvodi  duboko u kolumbijsku džunglu, gdje stavlja svoj život na kocku kako bi spasio nevine žrtve.

Film na programe domaćih kino operatera stiže u četvrtak, 31. kolovoza.

sound of freedom

Sjajne reakcije publike

Premda u medijima nije dobio ni upola prostora kao Barbie ili Oppenheimer, film je naišao na veliki odaziv publike te istovremeno stekao niz pozitivnih kritika. O tome svjedoči i trenutni stopostotni rezultat koji drži na stranici Rotten Tomatoes, omiljenoj platformi brojnih filmofila. Nakon premijere, koja je održana 4. srpnja, film je zasjeo na prvo mjesto američkog box officea, ostavivši za sobom novi nastavak filma o Indiani Jonesu.

Zanimljivo, Sound of Freedom je izvorno nastao u produkciji studija 20th Century Fox te je dovršen 2018. godine, no odbačen je nakon što je studio preuzet od strane Disneyja. Drugu priliku dobio je zahvaljujući distributeru Angel Studios, poznatom po ostvarenjima religiozne tematike. U međuvremenu su njegovu distribuciju odbile i poznate streaming platforme Netflix i Amazon prime, smatrajući kako nije prikladan za njihov sadržaj.

sound of freedom
sound of freedom

Film koji ne ostavlja ravnodušnim

Šokantno, razarajuće, potresno, mučno…. samo su neki od opisa koji se vezuju uz iskustvo gledanja filma Sound of Freedom. Sirove scene mnoge su nagnale da projekciju napuste suznih očiju, ipak istovremeno su u njima osjetili zahvalnost što prikazani kadrovi nisu njihova životna priča. No, itekako su svjesni kako bi mogla biti, te spremno napominju kako je važna aktualizacija obrađene teme. 

Filmski kritičari su mu ipak pronašli pokoju manu, okarakteriziravši ga kao solidan triler čijem gledanju valja pristupiti bez religioznih i političkih konotacija. Najavni video filma koji su mnogi prozvali najkontroverznijim naslovom godine čeka vas u nastavku:

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori