Red Rose, horor serija o ubojitoj aplikaciji, novi je Netflixov hit naslov
Red Rose, horor serija o ubojitoj aplikaciji, novi je Netflixov hit naslov

Red Rose, horor serija o ubojitoj
aplikaciji, novi je Netflixov hit naslov

“Cijelo vrijeme si na mobitelu!”, sigurni smo kako ste za života barem jednom čuli ili izrekli ovu rečenicu. A tematikom mladih opsjednutih svojim pametnim telefonima bavi se i nova serija Red Rose, koja je ovih dana stigla na Netflix. Britanska horor-teen serija u osam nastavaka donosi priču o grupi srednjoškolaca koji postanu žrtve mobilne aplikacije.

Već u startu treba naglasiti kako nije riječ o revolucionarnom ostvarenju, već solidnom primjeru žanra čija je popularnost strelovito porasla nakon, danas kultnog filma Znam što si radila prošlog ljeta.

Red Rose

Baš kao što je to slučaj posljednje sezone serije You, o čemu smo pisali ovdje, serija Red Rose izazvala je veliku diskrepanciju između stava kritike i publike. Kritičari nisu mogli sakriti oduševljenje serijom koja na doslovan način tematizira našu zavisnost o aplikacija, kao i sposobnost da se istima pokorimo. Aplikacije  upravljaju našim životima, a ova to čini doslovno.

Ne samo da pristupa vašoj kameri ili mikrofonu, već također upravlja vašim tekstualnim porukama i računima na društvenim mrežama, šalje poruke vašim kontaktima ili briše vaše nepročitane poruke bez vašeg znanja i objavljuje stvari bez vašeg pristanka. Tako nam serija Red Rose pruža promjenu paradigme u kojoj glavni neprijatelj postaje softver isprva osmišljen kao naš pomoćnik.

Posljedice ovisnosti o aplikacijama

U seriji je značaj aplikacije preuveličan, no nije daleko od stvarnosti. Nerijetko smo svjedoci  zločina do kojih je došlo kao rezultat izazova postavljenih u različitim online interakcijama. Gledajući širu sliku, serija ju zanimljivo promotriti kroz prizmu rastuće zabrinutosti oko uloge aplikacija u kreiranju naše svakodnevice. No, jesmo li ih se spremni odreći?

Premda je riječ o teen seriji, Red Rose bi uspješno mogla privući i ostale ljubitelje žanra horora. Najavni video čeka vas u nastavku:

Foto: BBC, Eleven Film

Učitati još
Zatvori