Ovo su filmovi zbog kojih nećete znati što je stvarnost, a što san
Ovo su filmovi zbog kojih nećete znati što je stvarnost, a što san

Ovo su filmovi zbog kojih nećete znati
što je stvarnost, a što san

Ako vam je dosta biografskih filmova, dosadnih rom-comova ili filmova o superjunacima i želite gledati neki koji će stvarno ostaviti utisak, onda su za vas čudni filmovi. Nekad volimo pogledati jedne od onih zbog kojih se pitamo ‘što smo to upravo gledali‘. Takvi filmovi često su artsy bilo u odjelu kamere ili same priče, no ne moramo ih ni uvijek razumjeti u potpunosti. Donosimo vam osam odličnih filmova zbog kojih nećete znati što je stvarnost.

čudni filmovi

Being John Malkovich

Kada se spoje Charlie Kaufman i Spike Jonze onda znate da ćete dobiti čudan film. Kaufman je zaslužan za scenarij filmova poput Eternal Sunshine of the Spotless Mind i Adaptation (kojeg je isto režirao Spike Jonze), a napisao je i režirao još čudnije filmove Synecdoche, New York te I’m Thinking of Ending Things. Being John Malkovich prva je suradnja njih dvojice, a radnja je zaista čudna. Riječ je o lutkaru (John Cusack) koji otkrije portal koji vodi u glavu glumca Johna Malkovicha. Malkovich naravno glumi samog sebe te ni njemu u filmu ništa nije jasno. Pojavljuju se još i Catherine Keener i Cameron Diaz, a iako je čudan, jako je zabavan.

čudni filmovi

Rosemary’s Baby

Kultni film Rosemary’s Baby jedan je od onih koji se na jednostavan način poigrava sa stvarnošću. Mia Farrow i John Cassavetes glume mladi bračni par koji očekuje dijete. Dosele se u novi stan u zgradu koja je prepuna čudnih susjeda koji se s vremenom malo previše zainteresiraju za njihovo nerođeno dijete. Farrow izvrsno prikazuje strah jedne mlade žene, a susjedi su zaista jezivi na trenutke. Što je stvarnost, a što umišljamo je pravo pitanje u Rosemary’s Baby.

čudni filmovi

First Reformed

Odličan film, koji je nažalost prošao ispod radara u sezoni nagrada 2018. je First Reformed. Psihološki triler redatelja i scenarista Paula Schradera (čovjek odgovoran za stvaranje Scorseseovog Taxi Drivera) prati svećenika (Ethan Hawke) kojemu se za pomoć obrati žena (Amanda Seyfried). Naime, traži način kako se nositi s njezinim ekstremno radikalnim suprugom. Kada svećenik pristane pomoći, preduboko se uplete i izgubi kontrolu nad vlastitim životom. First Reformed definitivno nije film za mainstream publiku, a zbog nekoliko elemenata savršeno predočava poigravanje sa stvarnošću. Jedan od njih je i rad kamere koja je jako pametno iskorištena kako bi ispričala ključne stvari u priči, a film ima toliko simbolike da je lako pogubiti se. No, razumjeli ga ili ne, First Reformed morate znati cijeniti.

Beau se boji (5)

Beau is Afraid

Već smo prošlog proljeća iznijeli naše dojmove o filmu Beau is Afraid. Ari Asterov najbogatiji i najčudniji film dosad (ako je to i bilo moguće), traje tri sata, a vodi vas na pravo putovanje. Film prati Beaua (Joaquin Phoenix), nervoznog i tjeskobnog introverta koji primi uznemirujuću vijest zbog koje mora otputovati u drugi grad kako bi stigao do svoje majke. No to putovanje je sve samo ne jednostavno. Beau is Afraid izvrsno miješa žanrove, a ako postoji jedan film kojeg smo pogledali prošle godine koji savršeno označava onu ‘što smo to upravo pogledali’ onda je to ovaj.

čudni filmovi

Don’t Look Now

Don’t Look Now možda na početku izgleda kao da će biti obična drama o gubitku i žalovanju, no s vremenom shvatite da je puno više od toga. Donald Sutherland i Julie Christie glume bračni par koji se nalaze u Veneciji. Koliko god izgledali kao normalan par, u srcu još tuguju za tragičnom smrti svoje kćerke. Pokušavaju uživati u romantičnoj Veneciji, no tamo upoznaju dvije starice. Jedna od njih donese im upozorenje s nekog drugog svijeta. Brzo postane očigledno da nije riječ o običnoj starici, a što film sve više odmiče kraju, to je čudniji. Također ima i šokantan kraj kojeg nikada nećemo zaboraviti.

čudni filmovi

Cloud Atlas

Oni koji su gledali Cloud Atlas znaju da ga je teško objasniti. Riječ je o znanstveno-fantastičnom filmu koji prati to kako individualni postupci utječu na živote drugih u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Halle Berry, Tom Hanks, Hugh Grant, Jim Broadbent, Jim Sturgess, Ben Whishaw, Susan Sarandon i Hugo Weaving čine nevjerojatnu glumačku postavu ovog filma, a napravile su ga neustrašive sestre Wachowski (kreatorice Matrixa i odlične serije Sense8). Njima nisu nepoznati čudni filmovi u kojima ne znate što je stvarnost, a Cloud Atlas je upravo takav. Jedan je od onih filmova koje morate pogledati nekoliko puta jer sa svakim novim gledanjem uočite nešto novo.

čudni filmovi

Mulholland Drive

Kad već pričamo o redateljima kojima surealizam i preokretanje stvarnosti nisu strane, onda moramo spomenuti Davida Lyncha. Njegov film Mulholland Drive možda je i najčudniji. Kada se mlada i željna hollywoodskog uspjeha Betty, preseli u Los Angeles sa željom da postane glumica, ubrzo upozna misterioznu ženu Ritu. Ona je preživjela automobilsku nesreću zbog koje je izgubila sjećanje. Obje žene odluče skupa otkriti tragove i odgovore Ritinog života, no stvarnost se počne isprepletati sa snovima.

čudni filmovi

Waking Life

Film za kojeg mnogi nisu čuli, Waking Life prava je poslastica. Prati čovjeka koji luta kroz san upoznajući razne ljude i raspravljajući o značenjima i svrhama svemira. Riječ je o animiranom filmu, no koji je prije animacije snimljen kao igrani. Zbog toga ima jako poseban izgled, a cijela atmosfera filma je jako trippy. Što su snovi, a što stvarnost? Koja je razlika između života kojeg živimo u javi i onoga kojeg sanjamo? Waking Life bavi se egzistencijalnim temama i zapravo kaže puno toga s jako malo.

Foto: Profimedia, IMDb

Učitati još
Zatvori