Njemačke serije u kojima smo uživali pravi su hidden gems na Netflixu

Njemačke serije u kojima smo uživali pravi
su hidden gems na Netflixu

Dolaskom Netlixa i ostalih streaming servisa, veliku popularnost postigle su serije koje bi se inače teško istaknule u moru onih američke produkcije. Tako smo zavoljeli brojne španjolske, francuske i skandinavske uratke koji su se pokazali izuzetno kvalitetnima i inovativnima kada je priča u pitanju. Stoga vam sada predstavljamo najbolje od onog s njemačkog govornog područja!

Napete, raskošne, zabavne, poučne – sve su to njemačke serije na Netflixu. U nastavku smo izdvojili nekoliko vrhunskih naslova. Stoga, neka iduća večer uz Netflix bude upravo u znaku ovih naslova.

Dark

Dark je prva serija kompletne Netflixove produkcije na njemačkom jeziku. Riječ je o napetom SF trileru, a serija je veoma brzo postala jedna od najuspješnijih na Netflixu kada u pitanju nije englesko govorno područje. Inače, Dark je kao ideja postojao nekoliko godina prije nego su Netflixovi producenti odlučili uskočiti u cijelu priču. A radnja je itekako napeta, i jednom kad vas uvuče u priču, teško da cijelu seriju nećete bingeati.

Sama priča na prvu je poprilično jeziva. Nakon što dvoje djece nestane u malenom njemačkom gradu, na vidjelo izlaze brojne stvari koje su godinama bile spremane “pod tepih”. Od međuljudskih odnosa u maloj zajednici, pa sve do prošlosti koja i dalje proganja velik broj stanovnika, čak i kada oni sami toga nisu svjesni. U jednom trenutku postaje jasno kaku su u sve uključene i natprirodne pojave koje dodatno zakompliciraju cijelu priču.

Serija je s prikazivanjem krenula 2017. godine, a završila je tri godine kasnije, nakon tri sezone i savršeno zaokružene priče. Seriju Dark su znali uspoređivati i s Netflixovom uspješnicom Stranger Things, s obzirom na vrijeme odvijanja radnje i natprirodne pojave s kojima se suočavaju protagonisti. Autori serije priznali su kako su bili prisiljeni izmijeniti određene dijaloge koji su sadržavali fraze koje možda ne bi bile uspješno preveden na druge jezike. Unatoč tome što nije na engleskom, serija je našla svoju veliku bazu fanova, a redovito je dobivala i visoke ocjene kritičara.

Babylon Berlin

Babylon Berlin je serija koja je s prikazivanjem krenula 2017. godine i odmah je prikupila hvalospjeve kritike i publike. Radnja je smještena u Njemačku, 20-ih godina prošlog stoljeća. U središtu podosta komplicirane priče su policajci koji pokušavaju otkriti tko stoji iza zločina koji su povezani s raznim zavjerama u Berlinu onoga vremena. U samom središtu radnje je jedan od njih, policajac koji pati od PTSP-a i želi postati viši inspektor.

Razvoj priče i karakteristike glavnih likova daju noir štih cijeloj priči, a kako radnja ide dalje, tako i likovi postaju slojevitiji i zanimljiviji. Inače, sama serija snimljena je prema knjizi autora Volkera Kutschera. Svojom raskošnom produkcijom zadivila je i publiku i kritiku, a istovremeno je postala najskuplja njemačka serija svih vremena. Brojni kritičari su joj tepali kako je riječ o njemačkoj verziji Game of Thronesa, budući da je sama serija izuzetno popularizirala knjigu po kojoj je nastala.

Četvrta sezona Babylon Berlina je već snimljena, no još uvijek nije poznat točni datum njenog izlaska. Procjenjuje se kako ćemo nove epizode moći pogledati najranije ovoga ljeta.

The Last Word

Serija The Last Word (u originalu Das letzte Wort) savršen je primjer crnog humora i odlične glume. Serija je s prikazivanjem krenula 2020. godine i zasada ima jednu sezonu sa šest epizoda. The Last Word je odmah odlično prihvaćena od strane publike, a prošle je godine također i nagrađena njemačkom televizijskom nagradom u kategoriji najbolje humoristične serije.

Iako nam Nijemci ponekad djeluju kao da nemaju baš istančan smisao za humor, ova serija će razbiti te stereotipe. Priča prati ženu čiji suprug naglo premine nakon 25 godina zajedničkog života. Iako joj se u trenutku život raspao, u svoj toj tuzi ona nenadano pronađe novi životni poziv. Upušta se u posao profesionalne govornice na sprovodima. Uz novi posao koji joj je postao svakodnevnica, i dalje se zapravo pokušava othrvati osjećaju tuge i nenadanog gubitka, što ju često dovodi u mnoge zanimljive situacije.

Naslovnu ulogu igra poznata njemačka glumica Anke Engelke, iza koje je bogata karijera, dulja od 40 godina. Iako je sama premisa i priča više tragična nego zabavna, situacije koje se odvijaju postaju plodno tlo za ono što tada postaje prvoklasna komedija. The Last Word je tako zasigurno postala serija koju s guštom treba pogledati.

Perfume

Serija Perfume njemačka je serija u šest epizoda, čija je priča temeljena na poznatom romanu Parfem proslavljenog Patricka Süskinda. Međutim, ova je priča smještena u današnje vrijeme. Na Netflixu je dostupna od kraja 2018. godine, i postala je jedna od većih uspješnica kad su u pitanju njemačke serije.

Priča počinje kada na području ruralne Njemačke policija krene istraživati brutalno ubojstvo žene koja je pronađena s potpuno odrezanom kosom. Inspektori koji su preuzeli slučaj poznaju žrtvu te se nalaze s još nekoliko zajedničkih prijatelja iz vremena kada su bili srednjoškolci. Tada se priča zahuktava, flashbackovi nam pokazuju kako su, još kao adolescenti, zajedno eksperimentirali s prikupljanjem različitih mirisa. U međuvremenu, ubojica je i dalje aktivan, a bliski odnosi među ljudima u malom mjestu postaju sve narušeniji.

Iako je ovdje riječ o temi koja je već više puta obrađena na velikim i malim ekranima, Perfume gledateljima imak nudi ponešto drugačiji pristup priči, koja je sada smještena u sadašnje vrijeme. Svaki lik u seriji prikazan je izuzetno slojevito, i svakog od njih upoznajemo kako se serija razvija. Iako je bilo govora o snimanju druge sezone ove njemačke serije, zasad je to ostalo samo na ideji.

The Houseboat

Dokumentarna serija The Houseboat (u originalu Das Hausboot) prati priču dvojice njemačkih javnih osoba. U pitanju su Olli Schultz, kantautor i glumac, te Fynn Kliemann, YouTuber, koji odluče kupiti i urediti stari brod koji je pripadao velikom njemačkom glazbeniku Gunteru Gabrielu. Ideja im je u početku od broda napraviti mjesto na kojem bi se moglo živjeti, ali koje bi im prvenstveno služilo za malo odmaka od svakodnevnih obaveza i kao izvor kreativne inspiracije.

Unatoč početnom entuzijazmu, ubrzo shvate kako stvari jednostavno ne idu onako kako su planirali. Iako je zaista riječ o ambicioznom projektu obnove, stvari jednostavno od starta nisu bile posložene kako treba. Međutim, ono što je naprivlačnije u ovoj cijeloj priči, upravo su dva protagonista. Premda im se planovi na dnevnoj planovi izjalove, to nije nešto što ih frustrira ili izbaci iz takta. Upravo u tome leži uspješnost ove serije. Glavni likovi u priči su zabavni, opušteni, i jednostavno možete uživati u njihovim dijalozima koji će vas dobro nasmijati.

Ono što su autori ove njemačke serije htjeli prikazati zapravo je puno dublje od same obnove starog plovila. Riječ je o tome kako je ponekad najjednostavnije utrošiti mnogo novca u projekt koji će biti odrađen savršeno. Međutim, to nije ono što će osobi podariti zadovoljstvo kao što će to učiniti onaj teži put – uzeti stvar u svoje ruke, ma koliko god proces trajao. I s onim minimalnim ostvariti mnogo. A upravo je zato publika prepoznala i zavoljela The Houseboat.

Foto: IMDB

Preporuka

Zatvori