Pogledali smo: Novu misterioznu seriju 1899
Pogledali smo: Novu misterioznu seriju 1899

Pogledali smo: Novu misterioznu seriju 1899

Kada je 2017. godine na Netflix stigla serija njemačkih kreatora Baran bo Odara i Jantje Friese, naziva Dark, malo je reći da je obuzela cijeli svijet. Dark se istaknula kao futuristička serija naše generacije, a odličan spoj likova i radnje ispostavio se kao dobitna kombinacija. Kroz tri sezone ispreplitala se radnja koja nas je prikovala za male ekrane, a likove smo toliko zavoljeli da nam je teško bilo oprostiti se od njih u zadnjoj sezoni.

Iako se serija Dark ističe kao jedna od neponovljivih priča, kreatori Baran bo Odar i Jantje Friese odlučili su sve fanove počastiti još jednom fenomenalnom serijom – 1899.

1899 uzastopno je broj 1 na Netflixu već tjedan dana

Radnja serije 1899 smještena je na putničkom brodu koji prevozi putnike iz Europe u SAD, točnije New York. Svaki putnik na brodu ukrcan je s razlogom i svaki od njih nosi svoju priču. Tu je tek vjenčani francuski par (Mathilde Ollivier i Jonas Bloquet), zamišljeni njemački kapetan (Andreas Pietschmann), španjolski svećenik i njegov razmaženi brat (José Pimentão i Miguel Bernardeau), majka i kći koje su doputovale iz Kine (Gabby Wong i Isabella Wei). Osim njih postoji i treća klasa broda koja je puna Danaca i Poljaka koji su se na brod ukrcali kao radnička klasa. Radnja je popraćena ansamblom afera, ali u središtu svega je Maura (Emily Beecham), Engleskinja koja studira medicinu, ali ju ne može prakticirati jer je žena.

Kao što je uobičajeno u ovakvim pričama, likovi u početku nemaju mnogo toga zajedničkog, osim činjenice da bježe od nečega – i svi skrivaju važnu tajnu. Svaka epizoda počinje retrospektivom određenog lika, dajući nam mali uvid u to tko su oni i zašto su na brodu. No, serija 1899 nije drama koja u glavnom fokusu ima studiju likova, ona je puno više od toga. Ona je točno ono što smo i očekivali od njemačkih kreatora Baran bo Odar i Jantje Friese – misteriozna i mračna priča s pregršt zagonetka koje pokušavamo rješiti tijekom gledanja. Osim činjenice da imamo likove iz različitih dijelova Europe, ovu seriju karakterizira i činjenica da se simultano odvija na čak šest različitih jezika. Engleski, njemački, poljski, kineski, danski i španjolski isprepliću se tijekom cijele radnje koja s vremenom postaje sve bizarnija, a priča svakog lika polako se povezuje jedna s drugom.

Radnja koja će vas prikovati za ekran

Bez da spoilamo previše, reći ćemo sljedeće. Zabava serije manje je u konačnom otkrivanju misterija, a više u praćenju svih malih i čudnih detalja koji vas dovode do te točke. Neće proći dugo prije nego što ćete posvuda uočavati trokute i piramide. No ako ste fan narativa punih zagonetki, ovo je serija za vas. Srž same serije jest da tijekom cijele radnje pokušavate shvatiti kamo serija vodi i u trenutku kada mislite da ste odgonetnuli sve, pojavi se neki novi bizarni plot.

Iako će se mnogi složiti da serija 1899 nije toliko dobra kao serija Dark, vrijedi reći da je daleko od loše serije. Činjenica da je uzastopan broj jedan na Netflixu već tjedan dana (i vjerojatno će tamo ostati neko vrijeme) govori da ovu seriju vrijedi pogledati. Stoga, upustite se u 8 epizoda misterioznog narativa i uživajte u svemu što ova serija donosi.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori