Znanost je odlučila. Ovo su najstrašniji filmovi svih vremena
Znanost je odlučila. Ovo su najstrašniji filmovi svih vremena

Znanost je odlučila. Ovo su
najstrašniji filmovi svih vremena

Koji je najstrašniji film svih vremena? Sigurni smo da tu postoje podijeljena mišljenja. Neki bi možda odabrali kultne filmove poput Psiha ili Isijavanja koji utjeruju strah svojom napetosti, dok bi neki odabrali filmove poput Halloweena ili The Conjuringa koji su poznati po jump scareovima. Znamo da je ukus u filmove i mišljenje o njima subjektivno. Neki poslije hororaca spavaju kao bebe, dok drugi ne mogu ni oka sklopiti od straha.

No, koliko je neki film strašan možemo i izmjeriti. Jedan znanstveni projekt upravo to je i napravio te donio listu najstrašnijih filmova svih vremena.

Kako se odlučivalo?

Eksperiment The Science of Scare Project svake godine objavljuje listu najstrašnijih filmova, a njih određuje brzina otkucaja srca koju mjere sudionicima eksperimenta. Što su otkucaji brži, to je gledatelj prestrašeniji. Cijelu listu od 50 najstrašnijih hororaca možete pogledati na linku, a mi vam donosimo top deset.

najstrašniji filmovi svih vremena

10. Talk to Me

Hororac Talk to Me našao se na desetom mjestu. Film prati grupu prijatelja koji otkriju nadnaravni trik koji može komunicirati s mrtvima. Kada jedna od njih, Mia, iskoristi trik kako bi pričala sa svojom mrtvom majkom, zakači se za njega kao da je ovisna i odvede se predaleko te oslobađa zastrašujuće nadnaravne sile.

najstrašniji filmovi svih vremena

9. Hell House LLC

Horor Hell House LLC radnjom podsjeća na poznati The Blair With Project (koji se našao na 34. mjestu). Pet godina nakon što je neobjašnjiv kvar uzrokovao smrt 15 ljudi na otvorenju uklete Halloween kuće, ekipa dokumentarista odlazi u nju kako bi otkrili što se zapravo dogodilo na dan tragedije.

najstrašniji filmovi svih vremena

8. The Exorcism of Emily Rose

Laura Linney i Tom Wilkinson predvode horor The Exorcism of Emily Rose. Kada mlada žena Emily Rose umre, svi okrive svećenika Moorea koji je nad njom izvodio egzorcizam. Moora uhite i optuže za ubojstvo, a brani ga odvjetnica Erin Bruner kojoj će biti teško dokazati da je ono što Moore govori istina.

najstrašniji filmovi svih vremena

7. Smile

Iako nije pobrao baš dobre kritike, horor Smile ima toliko dobro izvedenih jump scareova i klasičnu strašnu priču. Film prati psihijatricu Rose, koja je nakon što je svjedočila traumatičnom incidentu u kojoj je pacijent preminuo, uvjerena da joj prijeti paranormalni entitet.

najstrašniji filmovi svih vremena

6. Hereditary

Šesto mjesto zaposjeo je jedan od najboljih horora zadnjih godina, Ari Asterov Hereditary. Riječ je o obitelji kojoj se nakon teškog gubitka počnu događati tragične i uznemirujuće stvari. Film je sad već poznat u svijetu hororaca, a glumačka izvedba Toni Collette ostala je zapamćena kao jedna od najboljih u zadnje vrijeme.

najstrašniji filmovi svih vremena

5. The Conjuring

Hororac kojeg ne trebamo previše predstavljati, The Conjuring je ušao u top pet i tome se niti malo ne čudimo. Film iz 2013. prati dvoje paranormalnih istražitelja i bračni par Ed i Lorraine Warren koje jedna obitelj unajmi da im pomognu riješiti se mračne i paranormalne prisutnosti iz svoje kuće. The Conjuring ima i drugi dio, kao i poznati spin-off The Nun, čiji je drugi dio ove godine briljirao u kinima. Također, ono što priču čini još strašnijom je i činjenica da je su Ed i Lorraine stvarne osobe.

najstrašniji filmovi svih vremena

4. Insidious

Horor Insidious prati obitelj koja pokušava pomoći svom sinu Daltonu. On je doživio misterioznu nesreću na tavanu nakon koje je pao u komu. Međutim, cijela stvar je puno strašnija, a njegova koma nije samo spavanje. Jedino kako mu mogu pomoći i vratiti svog sina je istraživanjem paranormalnog.

najstrašniji filmovi svih vremena

3. Skinamarink

Iako ima poprilično loše recenzije i ocjenu 4.9 na IMDb-u, hororac Skinamarink prema znanosti treći je najstrašniji film svih vremena. Radnja prati dvoje djece koji se probude u svojoj kući i shvate kako je njihov otac misteriozno nestao, kao i svi prozori i vrata. Za Skinamarink kažu kako je jedan od onih artsy hororaca koji se previše trudi, ali ono što je nedvojbeno je da će vam srce lupati kao ludo dok ga gledate.

najstrašniji filmovi svih vremena

2. Host

Host je zanimljiv hororac koji se odvija kompletno preko Zooma. Samo sjećanje na Zoom preko kojeg smo doslovno živjeli tijekom pandemije nam tjera strah u kosti, a kada u to dodamo zle duhove, onda je horor zajamčen. Riječ je o grupi od šest prijatelja koji unajme medija da drži seansu preko Zooma. No, stvari ubrzo krenu u krivom smjeru kada zli duhovi uđu u njihove domove i nitko nije siguran.

najstrašniji filmovi svih vremena

1. Sinister

Najviše srca je uzrujao horor s Ethanom Hawkeom iz 2012. – Sinister. Sada je on službeno najstrašniji horor svih vremena, a kritike bi se i složile. Film prati Ellisona Oswalta (Hawke), true crime pisca koji svoju obitelj preseli u novu kuću u kojoj se godinama prije dogodio užasan zločin. Kada ga počne istraživati, u kući pronađe kutiju s kućnim videima koji otkriju kako je ubojstvo koje trenutno istražuje možda povezano sa serijskim ubojicom čija zlodjela sežu još od 1960-ih.

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori