Ovaj hororac ruši rekorde gledanosti u domaćim kinima
Ovaj hororac ruši rekorde gledanosti u domaćim kinima

Ovaj hororac ruši rekorde
gledanosti u domaćim kinima

Nakon zapaženih uspjeha filmova Barbie, Oppenheimer i The Sound of Freedom, nastavlja se trend naslova koji su uspješno privukli publiku pred velika platna. Posljednji kojem je to pošlo za rukom je nadnardavni horor The Nun 2 (Časna 2), novo poglavlje hit-serijala Conjuring (Prizivanja).

Radnja nas odvodi u 1956. godinu, a prati sestru Irene koja se ponovno suočava sa zlonamjernom silom u obliku demonske časne Valak. Film ne predstavlja odmak od originalnog naslova, već nastavlja priču gdje je prvi dio stao, otkrivajući šokantno porijeklo zlog demona. Pritom gledatelji prate nastojanja dviju mladih redovnica koje riskiraju sve kako bi razotkrile po život opasnu misteriju te ju jednom zauvijek otjerale natrag u pakao.

The Nun 2

Nastavak koji je nadmašio original

Premda nastavci često ne dožive slavu originala, The Nun 2 bi mogla zadesiti druga sudbina. Naime, trenutna ocjena na stranici Rotten Tomatoes mu je duplo veća od one prethodnika te je ostvario 74% pozitivnih ocjena od strane verificiranih korisnika stranice. No, sasvim je jasno da kvaliteta filma nije nužno ono što ljubitelji horora stavljaju kao prioritet pri odabiru filma koji će pogledati.

O tome svjedoči i podatak da je originalni naslov The Nun stekao najgore kritike i najniže ocjene od cijelog serija Conjuring, a istovremeno je postigao do tada najbolji uspjeh na kino blagajnama.

Što se zarade tiče, film The Nun 2 uspješno slijedi svog prethodnika, a već drugi vikend za redom našao se na prvom mjestu domaćeg box office-a, zaradivši 273.007 eura, s ukupnim brojem gledatelja od 42.489. Prethodno je ostvario i najjače otvaranje franšize Conjuring u Hrvatskoj te drugo najjače otvaranje takvog žanra svih vremena u našoj zemlji. Trenutni rekord drži film It 2. 

The Nun 2

Pod palicom iskusnog redatelja hororaca

Režiju filma The Nun 2 preuzeo je Michael Chaves, koji stoji i iza  hororaca The Conjuring: The Devil Made Me Do It i The Curse of La Llorona. U nastavku ponovno imamo priliku vidjeti Taissu Farmiga, Jonas Blockta i Bonnie Aarons u istaknutim glumačkim ulogama.

Hvaljen zbog osebujne estetike i vizualnih rješenja, film je prvenstveno kritiziran zbog nedostatka “šokantnih” scena. Je li doista tako ljubiteljima horor filmova ostaje uvjeriti se vlastitim posjetom domaćim kinima. A određene naznake mogao bi dati i najavni video kojeg donosimo u nastavku.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori