Najšokantniji dokumentarci koji će vas uspješno prikovati za ekran
Najšokantniji dokumentarci koji će vas uspješno prikovati za ekran

Najšokantniji dokumentarci koji će vas
uspješno prikovati za ekran

Kažu kako život piše najzanimljivije priče, a u ovu slavnu izreku smo se nebrojeno puta mogli uvjeriti zahvaljujući dokumentarnim filmovima. Premda pri spomenu dokumentaraca u prvi plan često stavljamo njihovu edukativnu ulogu, no oni nas uspješno mogu nasmijati, razgaliti, rastužiti ili šokirati.

Baš kao i stvarne priče koje prikazuju, sadržavaju pravi vrtuljak emocija, a mi smo našu pažnju ovoga puta usmjerili na one koji će vas uspješno prikovati za ekran. U nastavku vas čeka šest najšokantnih dokumentaraca snimljenih u posljednjih 10 godina.

Three Identical Strangers

Dokumentarac Three Identical Strangers nevjerojatna je priča koje se ne bi posramili ni najvještiji majstori pera. Tri brata po rođenju su razdvojena zbog okrutnog društvenog eksperimenta, no sudbina je ipak imala u planu njihov susret.

Premisa je to ovog dokumentarca nastalog po istinitom događaju, koji će vas istovremeno šokirati, naljutiti te rasplakati. Ne čudi što ga često svrstavaju na popis doku filmova koje obavezno valja pogledati.

Girl in the Picture

Ubojstvo, otmica, tajni životi, lažni identiteti … sve su to tajne koje skriva samo jedna fotografija. I tajne čije razotkrivanje još dugo mori sve one koji su pogledali ovaj fascinantni dokumentarac. Netflixov dokumentarac Girl in the Picture uspješno će vas prikovati za ekran.

Uvjerljivo najkvalitetniji dio ovog stravičnog dokumentarca jest konciznost redateljice koja ovu kompliciranu priču priča sa znatiželjom, ali i velikim suosjećanjem.

Our Father

Još jedan u nizu šokantnih Netflixovih dokumentaraca zasigurno je Our Father, koji donosi priču o nekoć ugledom liječniku za plodnost Donaldu Clineu. Tijekom dva desetljeća naizgled uvaženi ginekolog je bez dopuštenja pacijenata zamjenjivao donorsku spermu vlastitom.

Ovaj gnjusni čin uvelike je promijenio život najmanje stotinu osoba koje su do sada saznale kako su produkt ove sumanute prakse. Točan broj potomaka doktora Clinea do danas nije poznat. Unatoč tome što je riječ o nemoralnom činu koji je kažnjiv zakonom, liječnik je i dalje na slobodi.

Rats

Nekima će već sam naziv dokumentarca biti dovoljan da u njima izazove negativnu reakciju. Horor dokumentarac Rats bavi se upravo temom koju naslov i sugerira – štakorima. Točnije, najezdama ovih glodavaca koji su preplavili neke od najvećih gradova svijeta.

Upozoreni ste, dokumentarac sadrži vrlo eksplicitne scene borbe protiv nametnika, koje nisu za one “slabijeg želuca”.

dokumentarci

The Act of Killing

Kada je 1965. godine vojska svrgnula indonezijsku vladu, Anwar i njegovi prijatelji promaknuti su iz sitnih lopova koji su prodavali kinoulaznice na crno u vođe odreda smrti. Pomogli su vojsci da u manje od godinu dana ubije više od milijun navodnih komunista, etničkih Kineza i intelektualaca.

U šokantnom dokumentarcu The Act of Killing pristali su ispričati svoju priču. Rezultat je hvaljeno filmsko ostvarenje koje je ostvarilo i prestižnu nominaciju za nagradu Oscar.

They Shall Not Grow Old

Dokumentarni ratni povijesni film They Shall Not Grow Old tematizira Prvi svjetski rat. Gledateljima pruža priliku vidjeti nikad objavljene snimke s bojišnice, kao i memorabilije koje su sačuvane u britanskom Carskom ratnom muzeju.

Smatra se jednim od tehnički najfascinantnijih dokumentaraca, a zanimljiv je podatak kako iza njega stoji slavni Peter Jackson, redatelj Gospodara prstenova.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori