Netflixov dokumentarac “Girl in the Picture” koji će vas prikovati uz ekran
Netflixov dokumentarac “Girl in the Picture” koji će vas prikovati uz ekran

Netflixov dokumentarac “Girl in the
Picture” koji će vas prikovati uz ekran

Ljubitelji kriminalističkih dokumentaraca odsad mogu pogledati najnoviji Netflixov film koji je, sasvim očekivano, u nepuna 24 sata od početka prikazivanja zauzeo prvo mjesto najgledanijih filmova u Hrvatskoj. To je dokumentarac Girl in the Picture.

Tko je djevojka na fotografiji?

Na fotografiji koja je spomenuta u naslovu nalazi se, ono što se na prvi pogled čini kao svakodnevna slika, otac i njegova kći. No kada bolje pogledate, ubrzo shvatite da slika govori tisuću riječi.

Nakon detaljnijeg istraživanja, psihoanalitičari zaključuju da je izraz lica djevojčice daleko od veselog djeteta. Umjesto toga nagovještava jezive tajne koje je bila prisiljena čuvati.

Djevojka na fotografiji
NETFLIX

Ovo fascinantna priča o mladoj ženi po imenu Tonya gotovo 30 godina kasnije nastavlja privlačiti interes javnosti. Priču je dodatno popularizirala streaming platforma Netflix, objavivši šokantni dokumentarac Girl in the Picture koji nas je ostavio bez teksta!

Poprilično jeziv i zamršen dokumentarac maestralno je djelo redateljice Skye Borgman koja uspješno žonglira s mnoštvo kontradiktornih elemenata. Desetljećima stari dokumenti, razgovori s istražiteljima, obitelji i prijateljima i naravno – fotografije koje uvode nove tragove. One gledateljima daju novu perspektivu koja će vas šokirati barem nekoliko puta tijekom gledanja ovog stravičnog dokumentarca.

Djevojka na fotografiji
NETFLIX

Zamjena identiteta, zlostavljanje, otmica i ubojstvo

Ovaj dokumentarac istražuje slučaj iz 90-ih. U središtu je žena pronađena na samrti pored ceste u Oklahomi koja za sobom ostavlja sina, čovjeka koji tvrdi da joj je njezin suprug i misterij. Uskoro se istina počinje odmotavati i saznajemo detalje koje nitko nije mogao predvidjeti.

Nakon što je policija identificirala 20-godišnju Tonyu Hughes, cijeli slučaj je postao još zamršeniji. Prvi šok nastupa u trenutku kada prijatelji Tonye pokušavaju doći do njene majke kako bi saznali što se točno dogodilo. Ono što su otkrili iz tog razgovora jest da se njihova preminula prijateljica uopće ne zove Tonya. Dokumentarac se potom počinje baviti pitanjem tko je zapravo preminula djevojka.

Girl in the picture

Koja je priča djevojke na fotografiji?

Budući da je Tonyin identitet doveden u pitanje, policija je tada postala sumnjičava u vezi s Tonyinim suprugom Clarenceom. Stoga je njezin sin Michael smješten u udomiteljsku obitelj u kojoj je proveo četiri godine tijekom kojih ga je Clarence nekoliko puta pokušao vratiti. Na kraju su udomitelji odlučili posvojiti Michaela, ali je DNK test ubrzo otkrio da Clarence nije Michaelov biološki otac. Međutim, on ga nije htio tako lako pustiti te je 12. rujna 1994. upao u školu i oteo ga. Nažalost, Michael od tada nije viđen.

Policija je u međuvremenu otkrila da je Tonya zapravo Sharon Marshall, djevojka koja je u školskim danima bila vrlo draga i bistra učenica koja je dobila stipendiju za studij zrakoplovnog inženjerstva.

Girl in the picture

Međutim, Sharon je skrivala mračnu tajnu jer ju je kod kuće zlostavljao njezin očuh, Franklin Floyd. Pogađate, riječ je zapravo o Clarenceu. Nakon što je rodila sina Michaela, Sharon je bila prisiljena raditi kao egzotična plesačica kako bi uzdržavala obitelj.

Godine 1989. par se vjenčao tijekom putovanja u New Orleans. No vjenčanje s vlastitom pokćerkom nije bilo najveće Franklinovo zlodjelo.

Policija je na kraju otkrila da je Franklin bio osuđeni zločinac i da je bio u bijegu od 70-ih zbog otmice i zlostavljanja malog djeteta – Suzanne Marie Sevakis (koja je zapravo Sharon/Tonya).

Je li Michael ikad pronađen?

Dok je čekao smrtnu kaznu za ubojstvo Cheryl Commesso 1989., djevojke s kojom se Sharone sprijateljila kada je radila kao egzotična plesačica, Franklin je priznao da je ubio Michaela. Čak je FBI-u dao i lokaciju gdje je zakopao Michaelovo tijelo, no nakon tri dana potrage policija nije uspjela pronaći ostatke, stoga se slučaj još uvijek smatra neriješenim.

Gdje je Franklin Floyd sada?

Iako Franklin nikada nije priznao bilo kakve zločine vezane uz Tonyinu smrt, trenutno čeka smrtnu kaznu za ubojstvo Michaela. Godine 2002. Franklin je također proglašen krivim za ubojstvo Cheryl Commesso. Trenutačno nije određen datum pogubljenja Franklina.

Gledatelji vrlo brzo počinju shvaćati kako je svako novo otkriće novi put koji vodi do sve više dokaza o daljnjim zločinima, a zbog kojih se dokumentarac više puta vraća u prošlost. Ipak, uvjerljivo najkvalitetniji dio ovog stravičnog dokumentarca jest konciznost redateljice koja ovu kompliciranu priču priča sa znatiželjom, ali i velikim suosjećanjem.

Foto: Pexels, Unsplash, NETFLIX, YOUTUBE

Učitati još
Zatvori