Proglašen je najgorim filmom godine, no mogao bi dobiti Oscara
Proglašen je najgorim filmom godine, no mogao bi dobiti Oscara

Proglašen je najgorim filmom godine,
no mogao bi dobiti Oscara

Tradicionalno, večer uoči dodjele nagrada Oscar bit će uručene i Zlatne maline, nagrade namijenjene najgorim ostvarenjima u svijetu filma. Ovogodišnji rekorder po broju nominacija je film Blonde, koji portretira život legendarne glumice Marilyn Monroe.

Redatelj Andrew Dominik u startu je istaknuo kako nova ekranizacija života slavne plavuše nije biografski film, već fikcionalna biografska novela temeljena na knjizi Blonde američke književnice Joyce Carol Oates. Njegova filmska interpretacija knjige ostvarila je čak osam nimalo laskavih nominacija, priskrbivši mu i onu za najgoreg redatelja.

blonde

Žetva nimalo laskavih nominacija

Film je nominiran i u kategorijama najgoreg filma, najgoreg scenarija, najgoreg nastavka te najgoreg sporednog glumca, a stekao je i dvostruku nominaciji u kategoriji najgoreg filmskog para.

Pri obrazloženju nominacija istaknuto je i kako se film “gledateljima sviđa još manje nego kritičarima”. Premda scenski i vizualno zanimljivo ostvarenje u kojem se izmjenjuju crno-bijele te sekvence u boji, film teško drži pažnju gledatelja. U potpunoj predanosti uvelike odmažu groteskne scene koje djeluju preglumljeno te kreirano samo kako bi u promatračima stvorile nelagodu.

Diskutabilna nominacija za Oscar

Unatoč dominantno negativnim kritikama te “žetvi” nominacija u kategoriji za najgore filmsko ostvarenje film je uspio ostvariti i nominaciju za Oscar. Ona je u kategoriji glavne glumice, na naše iznenađenje, pripala kubanskoj glumici Ani de Armas. Premda je u više navrata prozvana najsvjetlijom točkom filma Blonde, je li njezin performans doista toliko moćan da zaslužuje ovu prestižnu nominaciju?

Na momente je zapanjujuća njezina fizička sličnost sa slavnom glumicom, prezentirala je i solidne glumačke sposobnosti, no potpunoj uživljenosti gledatelja u lik uvelike odmaže njezin istaknuti naglasak.

S naše strane ova odluka djeluju iznenađujuće, posebno kada znamo da se na istom popisu nisu našle Viola Davis, koja je briljirala u filmu Žena kralj te Danielle Deadwyler, koja nas je osvojila u biografskoj drami Till. 

Važno je zvati se Marilyn

Marilyn Monroe nikad nije bila nominirana za Oscara, no dvije su dame nominaciju za najbolju glumicu ostvarile upravo utemeljivši njezin lik (i djelo). Uz Anu de Armas, za interpretaciju Merlinke u filmu My Week with Marilyn bila je nominirana i Michelle Williams. Zanimljivo, upravo je ona jedna od ovogodišnjih Aninih protukandidatkinja u kategoriji glavne glumice.

Ipak, kladionice predviđaju kako su najizglednije kandidatkinje za titulu najbolje Cate Blanchett, koja je nominirana za Tar te Michelle Yeoh, čija je prva nominacija stigla za film Everything Everywhere All at Once.

blonde

Kome se smiješi Zlatna malina?

Za kraj, vratimo se nominacijama za Zlatnu malinu. Za najgori film, uz  Blonde, nominirani su i Disney’s Pinocchio, Good Mourning, The King’s Daughter i Morbius. Nova  inačica bajke o drvenom lutku ujedno je drugi broj po broju nominacija za najgore ostvarenje, a stekla ih je šest.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori