Pogledali smo film ‘Blonde’: Oduševljava li Ana de Armas kao Marilyn Monroe?
Pogledali smo film ‘Blonde’: Oduševljava li Ana de Armas kao Marilyn Monroe?

Pogledali smo film ‘Blonde’: Oduševljava li Ana de Armas kao Marilyn Monroe?

Dvije su ikone 20. stoljeća za koje se može reći da novine uspješno prodaju “i žive i mrtve”. Riječ je o Marilyn Monroe i Princezi Diani. Ova konstatacija možda zvuči grubo, ali otkriva veličinu značaja koji su jedna princeza i jedna glumica ostavile na popularnu kulturu. Zanimljivo, za portretiranje obje na velikom platnu odabrana je Naomi Watts.

I dok je australska glumica spremno prihvatila odigrati neprežaljenu Lady Di u romantičnoj drami Diana, odbila je portretirati Marilyn u novom filmu u njezinom životu, naslovljenom Blonde. Istu ulogu potom je odbila i Jessica Chastain te je ona na kraju pripala kubanskoj glumici Ani de Armas.

Blonde

Svjetska premijera filma Blonde bila je zakazana na Venecijanskom filmskom festivalu, a u međunarodnu distribuciju je stigao zahvaljujući Netflixu 28. rujna. Po samom objavljivanju, ova je drama ubrzo dospjela na popis trenutno najgledanijih filmova u našoj zemlji. Ipak, kod mnogih je gledatelja ostavila gorak okus. Štoviše, mogli bismo čestitati onima koji su odgledali svih 166 minuta filma.

Redatelj Andrew Dominik u startu je istaknuo kako nova ekranizacija života Marylin Monroe nije biografski film, već fikcionalna biografska novela temeljena na knjizi Blonde američke književnice Joyce Carol Oates.

Redateljeva intencija bila je prikazati gledateljima Marylin kao od sviju iskorištenu patnicu i nesretnicu koja ne pronalazi vlastiti glas. Ironično, ovim filmom samo je pridodao na kreiranju ideje o Marylin kao bespomoćnoj žrtvi te se pridružio eksploataciji njezina lika i djela. Jer dobro je znao kako i 60 godina od njene smrti, Marylin i dalje golica pažnju javnosti.

Premda scenski i vizualno zanimljivo ostvarenje u kojem se izmjenjuju crno-bijele te sekvence u boji, film teško drži pažnju gledatelja. U potpunoj predanosti uvelike odmažu groteskne scene koje djeluju “preglumljeno” te kreirano samo kako bi u gledateljima stvorile nelagodu.

Jedna u nizu

U posljednjih šest desetljeća hollywoodsku divu na velikim (i malim ekranima) utjelovio je niz glumica, uključujući Paulu Lane, Ashley Judd i Michelle Williams, a posljednja u nizu je 34-godišnja Ana de Armas.

Kada su je strani novinari upitali kako je izgledalo njezino iskustvo “igranja” Merlinke, glumica je odgovorila kako je “pokušala” to učiniti najbolje što je znala i umjela. Konstatacija koju je sama izrekla itekako drži vodu. Na momente je zapanjujuća njezina fizička sličnost sa slavnom glumicom, prezentirala je i solidne glumačke sposobnosti, no potpunoj uživljenosti gledatelja u lik uvelike odmaže njezin kubanski naglasak. Hoće li ostati zapamćena kao najbolja Merlinka? Male su šanse.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori