Žena kralj: Women power akcijski film kojem se smiješi niz Oscara
Žena kralj: Women power akcijski film kojem se smiješi niz Oscara

Žena kralj: Women power akcijski film
kojem se smiješi niz Oscara

Rijetko je koji film u posljednje vrijeme iznenadio kao Žena kralj. Ova akcijska drama, inspirirana istinitim povijesnim događajima, ostvarila je dojam iznad svih očekivanja. To su potvrdile i publika i kritika ocjenama na stranici Rotten Tomatoes. Film je ondje ostvario 96% pozitinih reakcija od strane kritike i 99% pozitivnih reakcija od strane publike.

Također, filmu se prognozira nekoliko nominacija za Oscara. Nakon premijere na Toronto Film Festivalu prozvan je i “Gladijatorom našeg vremena”. U navedeno će se moći uvjeriti i domaća publika već 27. listopada kada film pretpremijerno dolazi u kina. Od 3. studenog film će se naći i u redovnoj kino distribuciji.

žena kralj

Film koji slavi žensku snagu

Glavna uloga pripala je višestruko nagrađivanoj glumici Violi Davis. Oskarovka je utemeljila ratnu zapovjednicu Naniscu, koja vodi žensku vojnu jedinicu Agojie Kraljevstva Dahomej. Dahomejske Amazonke, kako su ih neki prozvali, bile su poznate po svojoj borbenosti i nevjerojatnoj fizičkoj spremi, a glavni zadatak im je bio zaštita kraljevstva.

Film Žena kralj prati emotivno epsko putovanje zapovjednice Nanisce dok obučava sljedeću generaciju ratnica. Pritom ih priprema za bitku protiv neprijatelja koji je odlučio uništiti njihov način života. Za neke stvari vrijedi se boriti…

žena kralj
žena kralj

Intenzivne pripreme

Glumačka ekipa prije samog snimanja filma u Južnoafričkoj Republici imala je složene pripreme. Kako bi bile što spremnije za akcijske scene, Viola i društvo prošle su kroz rigorozne treninge kondicije i snage uz nekoliko sati borilačkih vještina dnevno.

Isto tako, tu su bili i treninzi s oružjem poput koplja i mačeva. Glumice Thuso MbeduLashana Lynch i Sheila Atim potvrdile su kako si ih te pripreme dodatne zbližile što je na naposljetku rezultiralo odličnom kemijom na setu filma.

žena kralj

Inspiracija pronađena u filmskih hitovima

Nemojte se zavarati da je Žena kralj samo još jedan “običan” akcijski film. Atraktivne akrobacije i scene borbe jesu zasigurno ono što krasi ovaj egzotični uradak. Međutim, on ima i priču koja glavnu junakinju suočava s duhovima prošlosti. Usporedno jedan se narod našao pred najvećom opasnošću od kolonizatora do sad.

Redateljica Gina Prince-Bythewood te scenaristice Marija Bello i Dana Stevens svoju inspiraciju za ovaj film, izuzevši povijesne činjenice, koristile su iz filmova Hrabro srce i Gladijator. Možda je i to jedan od razloga zašto su kritika i publika zavoljeli ovaj film. Svakako, tu je i fenomenalan odabir glumačke ekipe.

Ponavljamo, film u kino distribuciju stiže 3. studenog, a trailer donosimo u nastavku:

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori