Najbolji teen filmovi koje i danas s guštom volimo pogledati
Najbolji teen filmovi koje i danas s guštom volimo pogledati

Najbolji teen filmovi koje i danas s
guštom volimo pogledati

Uz serije koje smo obožavali 90-ih, posebnu nostalgiju izazivaju i filmovi koje smo gledali paralelno. Filmove koje je danas gušt gledati zbog radnje koju znamo napamet, stila kojem se možemo smijati (ili se čak i inspirirati, ovisno o razdoblju), citata koji su ostali dio popularne kulture.

Najbolji ‘teen’ filmovi

U nastavku ih donosimo 8, a vjerojatno listi možete pridodati nekog svog favorita i krenuti u putovanje kroz vrijeme na vlastitom kauču.

10 Things I Hate About You

Baziran na Shakespearovoj drami Ukroćena goropadnica, radnja počinje od dvije sestre, mlađe Biance i starije Kat, čiji strogi otac ne dopušta izlaske prije mature. Kako bi popularna Bianca ipak uspjela otići na maturalni ples s još popularnijim Joeyem, smišlja plan kako da najzločestiji dečko u školi zavede potpuno nezainteresiranu Kat.

Film je, osim što nam je donio ljubavne priče, puno smijeha i možda malo plakanja, u zvjezdanu orbitu lansirao Juliju Stiles, Heatha Ledgera i Josepha Gordona-Levitta.

Save The Last Dance

Njena najveća želja je uspjeti kao balerina, a igrom slučaja upoznaje Dereka (Sean Patrick Thomas) s kojim dijeli ljubav prema plesu i koji će njenu koreografiju dovesti do savršenstva sa svojim hip-hop pokretima. I ne zaboravite obratiti pozornost na soundtrack!

S popularnošću na vrhuncu, Julia Stiles se pojavila u još jednom filmu kojeg smo obožavali. Nakon što joj majka pogine u nesreći, njen lik Sara odlazi živjeti s ocem u crnačku četvrt gdje se zaista treba prilagoditi.

Djevojke s Beverly Hillsa

Clueless

Film Clueless zvjezdani je status priskrbio Aliciji Silverstone, koja u filmu glumi razmaženu bogatašicu Cher, najpopularniju curu u školi koja je navikla uvijek dobiti sve što poželi. S najboljom prijateljicom Dione pokušat će preobraziti novu učenicu u jednako popularnu djevojku, a sve u potrazi za savršenim dečkom. Osim Alicije Silverstone, svoje su karijere dalje nastavili graditi i Brittany Murphy i Paul Rudd.

Ljubavne zavrzlame i jako, jako puno odjevnih kombinacija, učinile su ovaj film jednom od kultnih ostvarenja 90-ih.

Mean Girls

Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Amanda Seyfried i Lacey Chabert čine glavnu četvorku ovog filma. Lindsay u ulozi neprilagođene Cady koja je cijeli život provela u afričkoj divljini i koja se zatim mora snaći u džungli odnosa u jednoj srednjoj školi.

Bring It On

Najpopularniji film o američkim cheerleadericama predvodile su tada iznimno popularne Kirsten Dunst, Eliza Dushku i Gabrielle Union. Osim fantastičnih koreografija, u paketu smo dobili i rivalstvo i ljubavnu priču, ali i nekoliko popularnih citata koje smo tada s oduševljenjem izgovarali.

She’s All That

Svaki film s Freddiejem Prinzeom Juniorom bio je apsolutni hit. U ovoj tinejdžerskoj komediji glumi Zacka, najpopularnijeg frajera u školi koji za okladu pokušava pretvoriti najnepopularniju djevojku u kraljicu mature. Makeover aspekt koji ružno pače pretvara u najljepšu djevojku u školi nije bio jedinstven za ovaj film, ali je definitivno element koji smo obožavali gledati.

Sixteen Candles

Ovo je prvi film Johna Hughesa koji nam je osim The Breakfast Club donio i Free Ferris Bueller’s Day Off, ali i prva dva nastavka Home Alone, Beethoven, Denis the Menace, između ostalog. Hughes je svoje magične prste imao u većini popularnih filmova 80-ih i 90-ih, lista se nastavlja unedogled.

U Hughesovom prvom tinejdžerskom filmu radnja prati Sam čiji je 16. rođendan zaboravila cijela njena obitelj jer su usredotočeni na vjenčanje starije sestre. I dok je ona zaljubljena u najpopularnijeg dečka u školi, najveći geek zaljubljen je u nju. Zabava i neugodne situacije zagarantirani.

The Breakfast Club

The Breakfast Club je kultni teen film koji radnju ima samo u jednoj noći. Pet potpuno različitih tinejdžera iz različitih školskih klika mora odraditi kaznu u jednoj prostoriji i pokušati pronaći zajednički jezik, a osim odličnog soundtracka iz filma pamtimo i jako dobre citate.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori