Najbolji teen filmovi koje ste vjerojatno propustili, a odlični su

Najbolji teen filmovi koje ste vjerojatno
propustili, a odlični su

Teen žanr uvijek povezujemo s onim comfort filmovima uz koje se možemo potpuno opustiti – često nisu sinonim za vrhunsku režiju ili produkciju, ali storylineovi o prijateljstvu i simpatijama te prvim ljubavima dovoljno su nam nostalgično bliski da uz njih uvijek volimo provesti nedjeljno poslijepodne ili večer. Međutim, kultne teen komedije već smo nekoliko puta iznova gledali – i one starije poput 16 Candles, She’s All That ili Clueless, nešto novije kao što su Mean Girls ili pak planetarno popularne franšize poput P.S. I Love You. Međutim, teen žanr može se transformirati u puno smjerova – ne mora uvijek biti klasična ‘amerikanizirana’ verzija na koju smo tako naviknuli devedesetih i ranih 2000-ih. Štoviše, teen fimovi koje vam danas donosimo imaju primjes coming of age priča, drame, komedije, indie produkcije i slično, a još uvijek prate neodoljive teen avanture i svemir.

The Edge of Seventeen

Kelly Freemon Craig dobila je brojne pozitivne kritike na račun svog prvijenca kojeg je snimila 2016. godine. The Edge of Seventeen okuplja odličnu glumčku ekipu, među kojima je i Woody Harrelson, a Hailee Steinfeld u glavnoj je ulozi osvojila lavinu pozitivnih komentara. Steinfeld glumi Nadine kojoj život u srednjoj školi nije nimalo jednostavan. Ne snalazi se u velikim društvima, stalno doživljava neugodnjake, a ne pomaže što je njezina najbolja prijateljica Krista upravo počela hodati s njezinim starijim bratom Darianom. Ne zna kako pregrmjeti ostatak srednje škole, ali jedno novo prijateljstvo donijet će joj iskustva kakva nije mogla očekivati.

Love, Simon

Film donosi veliku ljubavnu priču – no nešto kompliciraniju nego na koju smo navikli na velikom platnu. Teen film snimljen je po istoimenom young adult romanu koji je ostvario jednako velike uspjehe. Tinejdžer Simon je gay, a iako je on već osvijestio svoju seksualnu orijentaciju, to još nikome nije priznao. Pritisak raste kad se zaljubi – ali ne zna u koga je točno zaljubljen. Simon i misteriozni Blue upoznali su se online. Idu u istu školu, ali ne odaju si međusobno prave identitete. Kad njihovi tajni e-mailovi dođu u krive ruke, Simon se nađe u zastrašujućoj fazi života u kojoj se mora suočiti s obitelji, promjenama, identitetom i odrastanjem.

Booksmart

Booksmart

Olivia Wilde impresivno je zakoračila u svijet režije 2019. godine svojim debitantskim filmom Booksmart. Beanie Feldstein upravo ovih dana ima premijeru serije o skandalu između Monice Lewinsky i Billa Clintona, još jedna uloga koja je zasigurno rezultat hvalospjeva koje je dobila za Booksmart. Fledstein i Kaitlyn Denver glume najbolje prijateljice kojima se približava kraj srednje škole. Sasvim im je jasno da su pretoklih nekoliko godina provele uz knjigu i zadaće, a ne na uzbudljivim teen avanturama. Međutim, nije kasno za tulume i kršenje pravila – a rezultat je apsolutno nenadmašiv.

Big Time Adolescence

Ovaj je teen film premijeru imao na Sundance Film Festivalu početkom 2019. godine i odmah je privukao pažnju filmskih kritičara. Režžžirao ga je Jason Orley kojemu je ovo prvijenac, a glavne su uloge utjelovili Pete Davidson i Griffin Gluck. Ovo je svakako jedan od filmova koji više vuku na coming of age priču nego na ono što inače smatramo teen filmom. Radnja prati Zebea, propalog studenta koji za život zarađuje preprodajom droga, i Moa, naivnog tinejdžera kojem Zebe postaje uzor i idol. Njih dvoje stvaraju neobično prijateljstvo i prolaze svakojake teen epizode. Paralelno otkrivamo Zebeovu priču, a film će vas oduševiti i svojim dirljivim trenucima.

Deidra and Laney Rob a Train

Za kraj smo ostavili naslov koji možete pogledati i na Netflixu. Jedan je od onih primjera kad se žanr teen filmova prepliće s krimićem i komedijom. U filmu glume Ashleigh Murray, Rachel Crow, Time Blake Nelson i drugi, a reakcije publike tvrde da bi ovo mogao biti super odabir za večerašnji filmski maraton. Film prati Deidru i Laney, tinejdžerke kojima je uobičajena svakodnevica prekinuta kad njihova majka završi u zatvoru, a one se moraju početi same uzdržavati. Kako bi spriječila da joj se obitelj raspadne, Deidra smisli plan – pljačkat će vlakove i skupiti novce kako bi izvukle majku. Međutim, ta ideja odvede cijelu obitelj u nezamislive situacije – i duhovite i dirljive i napete.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori