Slučaj Mala sirena: Je li najavljivani film godine ispao veliki promašaj?
Slučaj Mala sirena: Je li najavljivani film godine ispao veliki promašaj?

Slučaj Mala sirena: Je li najavljivani film
godine ispao veliki promašaj?

Njegova najava izazvala je neviđenu halabuku u svjetskim medijima, prvenstveno zbog odabira glavne glumice. Riječ je o Maloj sireni, live-action adaptaciji istoimenog Disneyevog animiranog klasika iz 1989. godine.

Film je ovih dana napokon stigao u kina, a prve reakcije daju naslutiti kako jedan od najpromoviraniji naslova godine ipak nije uspio ostvariti svoj cilj – oduševiti publiku.

mala sirena

Gdje je nastao problem?

Ironično, njegovom najvećom snagom prozvana je osoba koja je prvotno primila svu salvu kritika – glavna glumica Halle Bailey. Svojim glasom očarala je i najveće kritičare te se nerijetko ističe kao jedina svijetla točka ovog filma.

Glavne kritike usmjerene su na dužinu filma, dijaloge lišene humora, nedostatak filmske magije i nesretna vizažistička rješenja. Dio gledatelja film je okarakterizirao kao dosadni, potpuno nepotrebni remake, a pripisan mu je i naziv cash grab.

mala sirena

Mala sirena pliva u mutnim vodama

Ipak, zanimljivo je kako negativne kritike većinski možete pročitati na društvenim mrežama, jer ako je vjerovati vodećim stranicama za recenzije, film možemo smatrati uspješnicom.

Više je nego vidljiva kampanja koja se provodi kako bi se prikrilo stvarno stanje stvari te projekt prikazao uspješnijim no što to uistinu jest. Potvrda ove teze stigla je i u objavi stranice IMDb, koja je otkrila kako su promijenili sustav bodovanja nakon što je film zasut nizom loših kritika.

Recept za (ne)uspjeh

Dojma smo kako se pretjerano uplitanje voljenog klasika u kontroverzna društvena i politička pitanja negativno odrazilo na interes gledatelja. Postoji dobar razlog zašto se publika godinama vraća Disneyjevim klasicima, a odstupanje od uvriježenog recepta za magiju do sada se nije pokazalo uspješnim.

Priznavanje pogreške i pokrivanje po ušima u ovom bi slučaju bilo znatno bolja strategija od preplaćene kampanje o uspjehu, koja na kraju krajeva ne daje očekivane rezultate.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori