Srpski filmovi koje morate pogledati jednom u životu

Srpski filmovi koje morate
pogledati jednom u životu

Montevideo, Bog te video!

Ovih je dana sve u znaku filma Južni vetar: Ubrzanje. Drugi filmski nastavak srpskog kino hita izazvao je navalu u hrvatske kino dvorane kakvu već dugo nismo vidjeli. Kad je prije dvije godine izašao prvijenac ove franšize, koja je u međuvremenu uključila i TV seriju, podsjetili smo se kako je srpska kinematografija u stanju proizvesti zbilja nenadmašne filmove. Prepuni akcije i napetosti, a istovremeno popraćeni prepoznatljivim balkanskim humorom te specifičnom estetikom i glazbenim soundtrackom, postoji nekoliko srpskih filmskih naslova koje bismo baš uvijek preporučili.

Južni vetar

Srpski filmovi izvrsno se poigravaju s običnom svakodnevicom koja je često prožeta apsurdima i društvenim bizarlucima pa na vrlo pitak, uvijek dinamičan način preispituju fenomene u društvu i život na margini, a donose am specifičan redateljski i producentski stil.

Iako su neki filmovi s ove liste nastali u doba Jugoslavije, značajno su utjecali na razvoj srpskog filma i inspirirali druge naslove koji su uslijedili. U nastavku vam donosimo popis najboljih od najboljih!

Podzemlje

Jedna od najslavnijih crnih komedija nastala je u režiji Emira Kusturice, uvjerljivo najjačeg režiserskog imena s područja Balkana. Donosi nam izvedbe Predraga Mikija Manojlovića, Lazara Ristovskog, Mirjane Joković, Slavka Štimca i Bore Todorovića, a radnja ove antiratne drama započinje s Drugim svjetskim ratom.

Marko (Manojlović) i njegov prijatelj Petar (Ristovski) zaljubljuju se u istu ženu, zanosnu Nataliju, ali kako bi zaštitili svoje obitelji moraju se skrivati u Markovom vinskom podrumu odnosno u podzemlju. Tamo započinju proizvodnju oružja, a kako bi pokušavao nastaviti ljubavnu priču s Natalijom, Marko im govori da rat traje godinama nakon 1945. zbog čega skupina ljudi nastavlja živjeti u bunkeru godinama nakon završetka rata. Iako je film svojevremeno bio kontroverzan, osvojio je tri Zlatne palme u Cannesu i ostvario ogromne uspjehe.

‘Ko to tamo peva?

Datira iz 1980. godine, a još uvijek se smatra jednom od najboljih srpskih komedija koja je bez dileme dostigla status klasika. Slobodan Šijan režirao je ovu priču koja je smještena u malom selu u Srbiji i svjedoči nam o provincijskim svjetonazorima i raspadu Kraljevine Jugoslavije.

Startamo u zastarjelom autobusu koji putuje za Beograd, a njime upravljaju Miško kao vozač i njegov otac Krstić kao kondukter. Na putu im se pridružuju dva Roma, par mladenaca, pjevač bez sluha, ratni veterani, pacijenti, beskičmenjaci i ostali likovi koji savršeno stvaraju mozaik priča o malograđanštini i uskogrudnosti.

Maratonci trče počasni krug

Još jedna tragikomedija u režiji Slobodana Šijana na ovoj listi i još jedan film nastao po scenariju Draga Kovačevića. Film koji besprijekorno objedinjuje sve ono što tako cijenimo u srpskoj kinematografiji.

Radnja je smještena u Kraljevinu Jugoslaviju odnosno tik uoči njezinog raspada. Pratimo Obitelj Topalović koja već generacijama ima obiteljski biznis – vode mrtvačnicu. Međutim, najmlađi Topalović, mladi Mirko, ne želi više nastaviti posao. Osim prepirki unutar obitelji u kojoj je svaki član ‘na svoju stranu’, priča odjednom donosi i krimi zaplet.

Lepa sela lepo gore

Kao kandidat za Oscara 1996. godine, Lepa sela lepo gore uvrstio se u redove kultnih srpskih filmova. Temelji se na istinitoj priči i scenariju Vanje Bulić, a donosi izvedbe Nikole Koje, Milorada Mandića, Nikole Pejakovića, Dragana Bjelogrlića i drugih. Iz beogradske vojne bolnice protagonisti filma, Muslimani Halil i Srbin Milan koji su se kao djeca družili, počinju se prisjećati rata odnosno svega što mu je prethodilo i što je uslijedilo. Sedam srpskih vojnika zatočeno je devet dana u dugačkom tunelu Brodar u rujnu 1992. godine. Strani su kritičari film nazivali jednim od najboljih ratnih filmova u povijesti.

Rane

Srđan Dragojević režirao je Rane, dramu koja je izašla 1998. godine i predstavila nešto drugačiji filmski stil i prikaz ratne zbilje 90-ih. Radnje je obuhvaća razdoblje između 1991. i 1996. godine u Beogradu koji se vrtoglavo mijenja ususret sve intenzivnijim kaosima u Jugoslaviji.

Dva tinejdžera, Pinki i Švaba, navigiraju kroz takvo moralno narušeno društvo, dok odrastaju na Novom Beogradu. Jedan od highlighta njihove svakodnevice je popularna emisija Puls asfalta u kojoj gostuju kriminalci, a inspirirani njima i njihovim pričama, Pinki i Švaba i sami ulaze u svijet kriminala. Ultimativna im je želja da i sami sudjeluju u emisiji, no, u međuvremenu ih je opasni svijet promijenio i okrenuo jedan protiv drugog.

Mrtav ladan

Prvijenac Milorada Milinkovića iz scene u scenu pomiče granicu tragikomedije. U glavnim su ulogama Srđan Todorović, Bata Paskaljević, Nenad Jedić i Nikola Đuričko, a saga počinje kad nakon smrti Dede, njegovi unuci Kizo i Lemi, pokušavaju njegovo tijelo prevesti do Vršca bez da itko primijeti da je mrtav.

No, vlak donosi lepezu tragikomičnih i apsurdnih likova – okorjeli diler, sitni lopov, jedna baka, ‘urbana’ šminkerica i drugi. Oni drastično mijenjaju planove Kizi i Lemiju u samom startu – kad u toj ludnici na mrtvog Dedu padne kofer, njihovi unuci imaju samo jedno rješenje – izbaciti ga kroz prozor vlaka jer su u istom i policajci. Kreće manijakalna potraga za mrtvim Dedom, a svatko ima svoje razloge.

Montevideo, Bog te video

I najnoviji film na našoj listi upravo je onaj koji je proslavio Miloša Bikovića (koji sad trijumfira u Južnom vetru). Filmski spektakl Dragana Bjelogrlića donosi priču o dvojici mladih i ambicioznih nogometaša koji će se u narednim godinama profilirati u apsolutne sportske zvijezde.

Radnja nas vodi period stvaranje Jugoslavenske nogometne reprezentacije koja će na Svjetskom prvenstvu u Montevideu 1930. godine ostvariti legendarni uspjeh, unatoč posprdnom pogledu na tim i svemu što se dogodilo unutar istog. Paralelno nas vodi u prču prvim ljubavima, prijateljstvima i Beogradu toga doba.

Naša rubrika Lazy Sunday svake vam nedjelje donosi razne filmske preporuke kad nemate ideja što pogledati: od najboljih komedija ikad do divnih ljubića za večernje opuštanje!

Foto: IMDb, screenshot / YouTube

Učitati još
Zatvori