Journal Man: Miloš Biković

Journal Man: Miloš Biković

Protekla je godina zaista bila u znaku izvrsnih filmova iz cijele regije. Nakon hrvatske Murine, stigao je drugi najveći film iz regije, apsolutni blockbuster o kojem se već mjesecima bruji – Južni vetar 2. Prvi je dio ove akcijske priče iz beogradskog podzemlja izazvao opće oduševljenje među filmskim kritičarima, ali ona prava groznica razbuktala se u redovima kino publike. Dinamična i napeta radnja, izvrsna popratna glazba i prije svega odlične glumačke uloge nametnule su Južni vetar u jedan od najuspješnijih sprskih filmova proteklog desetljeća.

Miloš Biković

Originalni srpski film smješten je u beogradsko podzemlje u kojem je glavno lice Petar Maraš (Miloš Biković), pripadnik je automobilske mafije na čelu koje je Car (Dragan Bjelogrlić čiji film Toma također trenutno briljira u kinima). Spletom okolnosti i neočekivanih poteza, Maraš se zamjeri opasnom vođi mafije Golubu (Nebojša Glogovac) zbog čega sve svoje bližnje stavlja u opasnost.

Uslijedila je jednako hvaljena serija, u kojoj se priča o glavnom liku Marašu proširila, a danas je službenu premijeru u Hrvatskoj imao drugi nastavak filma.

Južni vetar: Ubrzanje

U režiji Miloša Avramovića u krimi trileru vraća se Miloš Biković kao Maraš. S ilegalno stečenim novcem u džepu, Maraš ima misiju proširiti posao i ozakoniti ga. Počinje ulagati u legalne poslove, a kako bi pronašao što povoljnije prilike, odlazi s Baćom (Miodrag Radonjić) u istočnu Srbiju. Međutim, tamo ga dočekaju vijesti zbog kojih se mora vratiti na ulicu na kojoj će mu život ponovno biti neprestano na kocki, a vraća se dinamici i pravilima igre međunarodnih narko-kartela.

Miloš Biković u ulozi karijere

Glumačku postavu čine redom hvaljena lica srpske filmske scene i kinematografije. No, mladi glumac za kojeg je ova, sad već gotovo franšiza, bila ključna je svakako Miloš Biković, bez dileme možemo reći najperspektivniji mladi srpski glumac koji u svojim tridesetima već ima cijeli niz iznimnih uloga na filmu.

Osim u Južnom vetru, briljirao je u filmu Montevideo, Bog te video u režiji Dragana Bjelogrlića koji prati događanja u nogometnoj momčadi Jugoslavije uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Urugvaju 1930. godine. Za svoju je ulogu i nagrađivan, a nekoliko godina kasnije igrao u još jednoj sportskoj drami, Bićemo prvaci sveta koja je ostvarila razne uspjehe na filmskim festivalima. Uz brojne druge uloge u serijama i filmovima, Biković je paralelno stasao u impresivnu zvijezdu u Rusiji u kojoj ima tisuće i tisuće obožavatelja, a ponajviše zbog komedije Sluga koja je postala jedan od najpopularnijih ruskih filmova u povijesti.

Glumca smo uspjeli uhvatiti na zagrebačkoj premijeri novog filmskog hita, a u gužvi koja se stvorila oko njega uspio nam je otkriti kako pamti snimanje i što publika može očekivati od ovog nastavka.

“Ovaj film je specifičan i razlikuje se po mnogočemu, a prije svega po tome što su očekivanja bila velika. Kad smo snimali prvi dio nitko ništa nije očekivao, to je bio film bez budžeta, rađen na entuzijazmu, a za drugi dio svi očekuju da bude hit kao i prvi. Razlika je u tome što smo ovaj film snimali van Beograda i to ga automatski čini većim izazovom, zato što morate cijeli ekipu smjestiti, hraniti, prevesti. Snimali smo i na nepristupačnim dijelovima, tako da smo imali stvarno avanturu kakvu ovakav road movie i zaslužuje”, priča nam Miloš.

“U jednoj riječi – ovaj film je ubrzanje u svakom smislu”

Pressica filma ‘Južni vetar: Ubrzanje’ u Kaptol Boutique Cinema, Zagreb

Dio snimanja odveo je ekipu u Hrvatsku, točnije snimali su u Kastvu i okolici Rijeke: “Bilo je super, tako da se moram zahvaliti i HAVCU i gradu Kastvu jer smo zaista imali odličan prijam. Ljudima je stvarno bilo drago što radimo zajedno i što imamo taj trenutak razmjene industrija. Nadam se da će to postati normalna stvar jer mislim da naše tržište, srpsko samo za sebe, hrvatsko samo za sebe, bosansko i tako dalje, nije održivo i da bismo preživjeli i da bi mogli film gledati kao industriju moramo razmišljati o zajedničkom tržištu.”

U ovih se desetak godina probio u jedno od najvećih imena srpskog filma, ali, kako kaže, “nije svjestan tih promjena.”

“Sigurno sam se puno promijenio, ali spontano jer se svašta nešto izdogađalo. Od nekih serija za RTS do velikog filma Dragana Bjelogrlića koji mi je otvorio vrata, pa suradnja s Antonijem Banderasom, pa produkcija, pa suradnja s Johnnyjem Deppom. Svašta se mijenja iz dan u dan, možda sam se najviše promijenio otkad sam otišao u Rusiju i uplovio u producentske vode.”

O njegovim se uspjesima u Rusiji upravo najviše i piše što ga ne čudi jer su mu se tamo “otvorila vrata, ali to ne znači da neću raditi druge međunarodne projekte. To nam je upravo i plan za sljedeći dio Južnog vetra. Mi smo za njih dovoljno egzotični, a opet dovoljno slični da nas uzmu pod svoje. Tako i oni nama. Mislim da je to dobra kombinacija i to je razlog zašto tako odlično funkcionira. Sviđaju mi se i zbog nevjerojatne veličine, ne samo geografski nego i kad govorimo o kulturi – opera, balet…To je ipak jedna civilizacija, ne samo narod i kultura.”

O samom filmu – vrlo jednostavno. Miloš Biković siguran je da će u pitanju ponovno biti kino hit.

“Vjerujem u to jer je ovo čisto žanrovski film, road movie, akcijski film. S puno elemenata balkanskog humora, a mislim da je to najbolja kombinacija koju možemo dati. U jednoj riječi – ovaj film je ubrzanje u svakom smislu.”

Ulaznice za redovne projekcije od 11. studenog su u prodaji i možete ih kupiti već danas ovdje ili na blagajnama kina.

Foto: Journal, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori