Jodorowsky – redatelj koji nije za svakoga, ali svatko bi trebao pogledati jedan njegov film
Jodorowsky – redatelj koji nije za svakoga, ali svatko bi trebao pogledati jedan njegov film

Jodorowsky – redatelj koji nije za svakoga, ali svatko bi trebao pogledati jedan njegov film

Jedna od najzanimljivijih, najkontroverznijih i definitivno najautentičnijih osoba na svijetu svakako je Alejandro Jodorowsky. Ovaj čileanski redatelj, glumac, pisac, glazbenik i duhovni učitelj, poznat je po svojim raznolikim umjetničkim djelima i pristupu životu, a mi ćemo se ovdje koncentrirati na njegova filmska ostvarenja. Ovaj vodenjak po horoskopu definitivno je jedan od najvećih vizionara kada je riječ o filmskoj umjetnosti, a njegova djela uvijek avangardna često graniče s ekscentričnošću ili su u potpunosti takva. Naslov ovog članka nije slučajan, teško da će svaka osoba u njegovom radu pronaći išta što joj se sviđa, ali da svatko od nas treba pogledati barem jedan njegov film – svakako treba. Umjetnik po vokaciji, Jodorowsky diže prašinu gdje god da krene, bez da o tom uopće i promišlja.

alejandro_jodorowsky1

Alejandro Jodorowsky – napušta obrazovanje i odlazi u cirkus

Rođen 1929. u obitelji židovskih emigranata iz Ukrajine, Jodorowsky se za još za rana života okreće umjetnosti, pišući poeziju i čitajući knjige. Počeo je studirati psihologiju i filozofiju ali već nakon dvije godine napušta akademsko obrazovanje i okreće se glumi, odnosno pantomimi u cirkusu. S osamnaest godina osniva svoju cirkusku družinu i počinje pisati i režirati svoju prvu predstavu. Nedugo potom odlazi u Francusku gdje nastavlja svoje prve umjetničke pokušaje. Godine 1968. snima svoj prvi film Fando y Lis u Meksiku, koji na premijeri uzrokuje prosvjede zbog svog sadržaja, što je rezultiralo zabranom prikazivanja filma u toj zemlji.

Filmovi Alejandra Jodorowskog

Dvije godine nakon režira film El Topo u kojem nosi i glavnu ulogu, opisivan kao psihodelični vestern, film je ubrzo postao prepoznatljiv zaštitni znak Jodorowskyjevih djela sa svojim konceptom traganja i istraživanja duhovnog napretka i smisla u životu. John Lennon je bio oduševljen s ovim uratkom i pomogao je u distribuiranju filma.

Sljedeći njegov film je The Holy Mountain iz 1973. godine, još jedan složen film koji je šokirao mnoge gledatelje s upečatljivom završetkom koji probija četvrti zid.

No ubrzo nastupa nepovratna šteta za kulturu nakon što Allen Klein, koji je pomogao u distribuiranju El Topa i financiranju Holy Mountaina, zahtijeva od Alejandra da snimi film po knjizi Priča o djevojci O. spisateljice Anne Desclos. Alejandro odbija snimiti film iz feminističkih razloga i praktički bježi iz SAD-a. Klein iz odmazde zabranjuje prikazivanje filmova El Topo i Holy Mountain na koja je pridržavao prava, i tako su ti filmovi postali nedostupni javnosti sljedećih trideset godina. Jodorowsky se potom okreće ambicioznom projektu ekraniziranja Dine pisca Franka Herberta, u koji je htio uključiti brojne velike umjetnike.

Dina Alejandra Jodorowskog

Jodorowsky je film Dune zamislio kao epsku priču, dulju od deset sati. Iako se tada pričalo kako redatelj uopće nije pročitao roman, istina je da je, nakon čitanja, neke dijelove odlučio transformirati na sebi svojstven način. Snimanje je planirano u Alžiru, a kad je napokon izašao scenarij, producenti su bili šokirani. Kako je jedan od njih poslije rekao, scenarij je bio “veličine telefonskog imenika”. Salvadore Dali je trebao glumiti cara, Orson Welles baruna Harkonnena, protagonist i princ Paul bi bio njegov sin Brontis. Francuski umjetnik Jean Giraud (Moebius) i H.R.Giger su trebali dati svoj umjetnički dodir, ali ti planovi su iziskivali prevelika ulaganja pa su prava na film prodana i David Lynch snima svoju viziju Dine. O tome možete pročitati u članku “Sve o filmu ‘Dune’, ali onom koji nikad nismo pogledali, a trebali smo.”

alejandro_jodorowsky2

Jodorowsky danas

Nakon toga snimio je još neke filmove, a 2013. radi autobiografski film The Dance of Reality s njegovom neizbježnom surealnom vizijom, a iste godine snima i dokumentarni film Jodorowsky’s “Dune” o neuspješnom pokušaju snimanju Dine, te kako je unatoč tome taj pokušaj utjecao na snimanja drugih znanstveno-fantastičnih naslova 1980-ih. Alejandro Jodorowsky sa svoje 94 godine aktivan je na Instagramu i dalje oduševljava internetski auditorij diljem svijeta.

Foto: Unsplash, Profimedia

Učitati još
Zatvori